EXCLUSIV Proprietarii depozitelor Eurocooling din Colentina testează piața rezidențială, motivați de vecinii lor, care pregătesc mii de apartamente și spații comerciale

EXCLUSIV Proprietarii depozitelor Eurocooling din Colentina testează piața rezidențială, motivați de vecinii lor, care pregătesc mii de apartamente și spații comerciale
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 25 feb 2020

Grupul de investitori olandezi care deține centrul logistic Eurocooling din estul Bucureștiului testează potențialul imobiliar al terenului pe care își desfășoară activitatea, prin inițierea unui proiect rezidențial de anvergură, în contextul în care pe platformele industrial-logistice învecinate sunt pregătite o serie de investiții imobiliare majore.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Complexul Eurocooling Center ocupă un teren de 4,3 hectare pe care a funcționat în trecut Întreprinderea Arta Mobilei București și se învecinează cu alte trei foste fabrici comuniste ale căror actuali proprietari se pregătesc să le transforme în proiecte imobiliare.

Deși afacerea cu depozite a olandezilor funcționează bine, fiind într-o creștere constantă a veniturilor obținute din chirii în ultimii șase ani, investitorii au planificat construcția unui ansamblu rezidențial cu șapte blocuri de până la 12 etaje și un total de peste 1.300 de apartamente, potrivit estimărilor Profit.ro. 

EXCLUSIV Tranzacție ce sparge borna, confirmată: Unul dintre cei mai mari investitori chinezi, un conglomerat care controlează Cirque du Soleil și un club din Premier League, intră în România. Warren Buffett al Chinei cumpără Floreasca Park CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacție ce sparge borna, confirmată: Unul dintre cei mai mari investitori chinezi, un conglomerat care controlează Cirque du Soleil și un club din Premier League, intră în România. Warren Buffett al Chinei cumpără Floreasca Park

Leonard Focșa, directorul general al centrului Eurocooling, a declarat, pentru Profit.ro, că planul are un scop informativ, nu vizează o dezvoltare viitoare, că activitatea actuală continuă și nu se mută.

Centrul logistic din Colentina este deținut de un grup de investitori din Olanda, dintre care se remarcă Dirk-Jente Lyckle Kuipers (50 de ani), care mai are o participație de 40% și în compania brașoveană Primo Cezar, unul dintre cei mai mari proprietari de bovine din România, afacere deținută alături de familia Florescu.


Decizia investitorilor de a testa piața imobiliară apare la scurt timp după ce trei vecini ai depozitelor pe care le dețin în Colentina au inițiat niște proiecte similare.

Una dintre marile fabrici dezafectate din această zonă este Helitube. Terenul fostei unități de producție a fost cumpărat de o companie belgiană cu scopul dezvoltării unui centru comercial, însă criza financiară a determinat intrarea în faliment a acesteia. Acum, terenul urmează să fie scos din nou la licitație, iar Leroy Merlin și Lidl sunt printre retailerii vehiculați ca posibili ocupanți ai lotului de 9 hectare.

EXCLUSIV FOTO Electromontaj, cel mai mare constructor de rețele electrice de înaltă tensiune din România, intră pe piața imobiliară CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Electromontaj, cel mai mare constructor de rețele electrice de înaltă tensiune din România, intră pe piața imobiliară

O altă fostă platformă industrială care urmează a fi transformată într-un complex rezidențial cu peste 1.500 de locuințe este Întreprinderea de Utilaj Greu pentru Construcții (IUGC), care este vecină de proprietate cu Eurocooling. Această fabrică este în proprietatea unui grup de investitori coordonat de israelianul Ramon Tsur, despre care Profit.ro a scris în exclusivitate.

Lângă această proprietate sunt o serie de hale degradate, parte a fostului Centru de Exploatare a Lemnului, care aparțin familiei Hanifi, proprietara unuia dintre primele parcuri en-gros din România – Smart Expo Flora din Voluntari. Investitorii pregătesc aici actele necesare dezvoltării unui ansamblu rezidențial cu circa 900 de apartamente.


De altfel, întreaga piață a dezvoltărilor rezidențiale este efervescentă în acestă perioadă. În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, o dovadă a revenirii încrederii în piață, sentiment care se reflectă și în volumul de vânzări de proprietăți. Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere în iulie 2019, după ce a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Anul trecut au fost încheiate circa 540.000 de tranzacții, cu 4,1% mai puține decât în 2018. Prima lună din acest an a început în creștere, cu peste 35.000 de contracte de vânzare-cumpărare semnate, un avans de 14,6% comparativ cu aceeași lună din 2019.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
eurocooling
primo cezar
dirk-jente lyckle kuipers