EXCLUSIV SIF Banat-Crișana vinde către Kaufland, Lidl și Hornbach fosta fabrică Helitube din Colentina

EXCLUSIV SIF Banat-Crișana vinde către Kaufland, Lidl și Hornbach fosta fabrică Helitube din Colentina
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 13 ian 2021

SIF Banat – Crișana a ajuns la un acord cu retailerii germani Kaufland, Lidl și Hornbach pentru vânzarea terenului de circa 9 hectare al fostei fabrici Helitube din cartierul bucureștean Colentina, la un preț mediu de circa 34 milioane de euro, care acoperă parțial creanța pe care fondul de investiții o avea pe proprietate, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Criptomonedele nu mai au un viitor criptat: OCDE și UE doresc reglementarea monedelor digitale. O nouă directivă la orizont CITEȘTE ȘI Criptomonedele nu mai au un viitor criptat: OCDE și UE doresc reglementarea monedelor digitale. O nouă directivă la orizont

Kaufland și Lidl urmează să cumpere, tot de la SIF1, și terenul de 3 hectare al fostei fabrici Filan din cartierul Pantelimon, la un preț de circa 12 milioane de euro, demers anunțat în exclusivitate de Profit.ro. Aceste vânzări vin în contextul în care SIF-ul a plătit 40 de milioane de euro pentru achiziția platformei industriale IMGB, unde a anunțat că se va angaja într-un proiect major de dezvoltare imobiliară.

Wellbeing în pandemie – Cum a derulat Auchan Romania un program de mental wellbeing cu Wellington CITEȘTE ȘI Wellbeing în pandemie – Cum a derulat Auchan Romania un program de mental wellbeing cu Wellington

Pe terenul fostei Helitube au fost emise, recent, două certificate de urbanism, unul pentru construcția unui hipermarket și altul pentru un magazin de retail.

Semnarea contractului de vânzare către Kaufland este o formalitate, potrivit surselor Profit.ro, iar tranzacția cu Lidl este într-un stadiu avansat. De asemenea, discuțiile cu Hornbach sunt și ele avansate, spun aceleași surse. Intenția Hornbach transmite pieței de bricolaj un mesaj puternic, deoarece retailerul german a fost foarte precaut în extindere, anul trecut deschizând doar al șaptelea magazin din România, la Oradea.

Ce este un Marketplace și cum poți să vinzi online CITEȘTE ȘI Ce este un Marketplace și cum poți să vinzi online

Reprezentanții Kaufland și SIF Banat – Crișana nu au dorit să comenteze informațiile obținute de Profit.ro. 

SIF1 deține platforma Helitube prin intermediul companiei SIFI BH Retail, care și-a adjudecat terenul la licitație, anul trecut, la un preț de 18,5 milioane de euro, plus TVA. Totuși, SIF1 deținea o creanță în valoare de circa 60 de milioane de euro asupra proprietății, motiv pentru care prețul a fost scăzut din datorie.

EXCLUSIV Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, intră pe o nouă piață, evaluată la peste 160 milioane euro. Își unesc forțele, în premieră, cu SIF Banat - Crișana și TeraPlast. În afacere este și deținătorul brandului Mototol CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, intră pe o nouă piață, evaluată la peste 160 milioane euro. Își unesc forțele, în premieră, cu SIF Banat - Crișana și TeraPlast. În afacere este și deținătorul brandului Mototol

Acum, vânzările către cei trei retaileri vor fi la un preț mediu cuprins între 350 și 400 de euro/metru pătrat, potrivit surselor Profit.ro, ceea ce înseamnă că SIF1 își va recupera o mare parte din bani.

În vara anului 2018, la un deceniu distanță de momentul în care dezvoltatorul belgian Bel Rom plănuia să construiască pe terenul Helitube un mall și clădiri de birouri în valoare de 100 de milioane de euro, un alt grup belgian, Mitiska, își adjudeca la licitație proprietatea la un preț de trei ori și jumătate sub cel plătit în 2008 de Bel Rom.

Proprietatea a fost vândută către Bel Rom de o firmă a omului de afaceri Corneliu Găvăneanu la un preț estimat la 60 milioane de euro.

Fondul belgian de investiții Mitiska, care deține o rețea de parcuri de retail în România, a cumpărat terenul de la firma Bel Rom Nouă, aflată în faliment din 2016. Totuși, SIF Banat-Crișana a contestat licitația, a obținut anularea tranzacției și, treptat, a devenit creditorul majoritar al companiei falimentare.

INFOGRAFIC Premieră - În primele 9 luni din 2020, în București au fost construite cele mai multe locuințe din ultimii 30 de ani. 2020 intră în istorie CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Premieră - În primele 9 luni din 2020, în București au fost construite cele mai multe locuințe din ultimii 30 de ani. 2020 intră în istorie

Terenul Helitube este situat în apropierea unei foste zone industriale, care începe să se transforme în spații de locuit și comerț. Fosta Întreprindere de Utilaj Greu pentru Construcții (IUGC) urmează a fi transformată într-un complex rezidențial cu peste 1.500 de locuințe. Lângă această proprietate sunt o serie de hale degradate, parte a fostului Centru de Exploatare a Lemnului, care aparțin familiei Hanifi, proprietara unuia dintre primele parcuri en-gros din România – Smart Expo Flora din Voluntari. Investitorii pregătesc aici actele necesare dezvoltării unui ansamblu rezidențial cu circa 900 de apartamente. Peste drum de Helitube, grupul de investitori olandezi care deține centrul logistic Eurocooling  testează potențialul imobiliar al terenului pe care își desfășoară activitatea, prin inițierea unui proiect rezidențial cu peste 1.300 de apartamente, potrivit estimărilor Profit.ro.

De asemenea, omul de afaceri Nicolae Dumitru pregătește construcția unui parc de retail modern, cu un hipermarket și magazin de bricolaj, în locul celebrelor tarabe cu produse ieftine din complexul Europa, închise anul trecut. Pentru o imagine mai clară asupra zonei vizualizați infograficul alăturat.

Înlocuirea vechii fabrici Helitube cu magazine este procesul prin care au trecut aproape toate marile platforme industriale din București. Cele mai celebre exemple sunt AFI Cotroceni și AFI Park, care au luat locul fostei fabrici UMEB, proiectele Campus 6 și The Light care se ridică în locul fostei platforme Pumac, The Bridge și Orhideea Towers, în locul fostei fabrici de pâine Spicul, Rose Garden de pe Suveica (zona Obor), Vivenda care a luat locul fabricii de pâine Titan, Doamna Ghica Plaza în locul Romfelt sau Timișoara 58 peste Frigocom în Militari. Foste fabrici care sunt în curs de a fi înlocuite cu blocuri cu apartamente și magazine sunt Laromet din Bucureștii Noi și Ventilatorul din Cotroceni.

Extindere agresivă

Kaufland este în plină expansiune pe piața din Capitală. Profit.ro a prezentat în exclusivitate că este în proces de achiziție a unui teren în suprafață de 17.000 de metri pătrați, din cadrul West Park Retail Militari, de la retailerul german de materiale de construcții Hornbach, cu un preț estimat la 2,5 milioane de euro. Proprietatea vine în completarea noului magazin Lidl, inaugurat în iunie în cadrul complexului comercial West Park.

Retailerul a bătut palma și cu omul de afaceri Horia Culcescu pentru un lot de aproape 2,5 hectare din fostele sere Berceni la un preț de 7,6 milioane euro, tranzacție semnalată în premieră de Profit.ro.

O altă tranzacție importantă realizată recent de retailerul german, și prezentată de Profit.ro, este cea prin care a cumpărat un teren de 1,7 hectare de la avocații Virginica Tanți Dumitrescu și Adrian Ciorobea, la un preț uriaș de 11 milioane de euro.

Ioannis Papalekas se asociază cu cel mai mare investitor imobiliar din Grecia, după vânzarea afacerii sale din România. A cheltuit deja aproape jumătate din banii de pe Globalworth CITEȘTE ȘI Ioannis Papalekas se asociază cu cel mai mare investitor imobiliar din Grecia, după vânzarea afacerii sale din România. A cheltuit deja aproape jumătate din banii de pe Globalworth

De asemenea, familia Călin și Alina Dobra au cumpărat fosta fabrica Energomontaj din estul Bucureștiului pentru a dezvolta un parc de retail cu Kaufland și Lidl.

Primăria Municipiului București a aprobat, la finalul lunii mai, construcția a două hipermarketuri Kaufland pe terenuri deținute de omul de afaceri constănțean Mihai Lucian Palaz, un jucător cunoscut pe piața publicității stradale din România, pe Bulevardul Basarabia, nr. 250 și Drumul Găzarului, nr. 26B. De asemenea, un hipermarket Kaufland se pregătește și în locul fostei fabrici Sinatex din apropierea Halei Traian. Retailerul pregătește un magazin și în locul fabricii Vel Pitar din Berceni.

Kaufland a inaugurat la începutul lunii mai din 2020 magazinul din locul fostei fabrici Policolor, al 15-lea din București și al 132-lea din România, fiind cel mai mare retailer din țară după cifra de afaceri. A încheiat anul 2019 cu o cifră de afaceri de 11,87 miliarde lei (circa 2,27 miliarde euro), în creștere cu circa 9% față de anul precedent. Până în 2024, retailerul german vrea să ajungă la 160 de magazine în România, de la 132 în prezent.

EXCLUSIV Lidl mai ridică un magazin în București, pe un teren pe care Rockefeller voia să construiască apartamente. Germanii inaugurează un număr record de magazine în pandemie CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lidl mai ridică un magazin în București, pe un teren pe care Rockefeller voia să construiască apartamente. Germanii inaugurează un număr record de magazine în pandemie

Și Lidl este într-o etapă de extindere agresivă pe piața locală. Anul trecut l-a încheiat cu inaugurarea a 28 de magazine, după ce un an mai devreme a deschis alte 24 de supermarketuri, cele mai multe de la intrarea pe piață, în 2011.

Lidl a înregistrat, în 2019, afaceri de 9,7 miliarde de lei, în creștere cu circa 24% față de cele din 2018, marcând unul dintre cele mai alerte ritmuri de creștere de pe piața locală de retail. Rețeaua Lidl numără peste 280 de magazine la nivel național, dintre care 37 în București, și 5 centre logistice, pentru care lucrează peste 8.000 de angajați.

Kaufland și Lidl fac parte din grupul Schwarz, al șaselea cel mai mare retailer din lume după cifra de afaceri.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
sif banat crisana
kaufland
lidl
hornbach
helitube