EXCLUSIV Speedwell a cumpărat rămășița primei fabrici de pălării din România de la fondurile gestionate de Siminel Andrei și intră pe piața imobiliară timișoreană

EXCLUSIV Speedwell a cumpărat rămășița primei fabrici de pălării din România de la fondurile gestionate de Siminel Andrei și intră pe piața imobiliară timișoreană
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 15 iul 2019

Dezvoltatorul imobiliar Speedwell, fondat de antreprenorii belgieni Jan Demeyere și Didier Balcaen, a ajuns la un acord cu Siminel Andrei, coordonatorul afacerilor locale ale americanilor de la New Century Holdings (NCH), pentru achiziția fostei fabrici de pălării Paltim din centrul Timișoarei, contra unui preț de circa 7,7 milioane euro, potrivit estimărilor Profit.ro. Cumpărătorul va face în loc un complex mixt cu apartamente și birouri evaluat la 45 milioane de euro, cea mai mare investiție a sa de până acum.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Cei doi investitori belgieni au cumpărat, prin intermediul firmei Cedar Invest, un teren de 15.430 de metri pătrați și clădirile dezafectate ale fostei fabrici de pălării Paltim de pe malul Begăi din centrul Timișoarei. O parte din clădiri sunt închiriate unor cluburi și firme, potrivit informațiilor Profit.ro.

Istoria fostei fabrici este legată de atelierul deținut de Filip Lenstein în 1892, care s-a transformat în prima societate pe acțiuni în domeniu din Europa Centrală. La începutul secoului 20, aici se produceau zilnic peste 750 de pălării de lână și păr de iepure, iar în timpul Primului Război Mondial se produceau pălării și cizme pentru armata austro-ungară. Pălăriile produse la Timișoara erau vândute în Europa Occidentală, SUA și America Latină. Fabrica a fost naționalizată și privatizată prin MEBO în 1995, iar în 2006 a fost cumpărat de fondurile New Century Holdings (NCH), administrate în România de Siminel Andrei, care mai dețin și alte fabrici de textile și încălțăminte dezafectate din Timișoara, printre care Guban. La un an de la achiziție, fabrica Paltim a fost închisă.

Anterior vânzării către belgieni, Planul Urbanistic Zonal aflat în dezbatere publică la primărie prevedea dezvoltarea unui ansamblu cu funcțiuni mixte, cu clădiri de birouri, apartamente și hotel. Proiectul arhitectului Sandu Caragi a fost prezentat la Bienala Națională de Arhitectură din 2018.



„Am început planificarea urbană de la zero. Nu vom folosi vechile planuri. Rămâne un proiect imobiliar mixt, dar numai rezidențial și birouri, plus un mic spațiu pentru retail de proximitate sau o sală de sport. Am aplicat pentru un nou Plan Urbanistic Zonal. Sperăm să obținem autorizația de construire la mijlocul anului viitor, astfel încât peste un an să începem lucrările. Finalizarea proiectului este prevăzută pentru finalul anului 2021. Extinderea pe piața din Timișoara depinde de terenul potrivit care se ivește și de condițiile corecte, dar o luăm pas cu pas. Nu cumpărăm doar de dragul de a cumpăra. Trebuie să fie un amplasament central“, a declarat, pentru Profit.ro, Didier Balcaen, unul dintre proprietarii Speedwell. Cumpărătorul a fost reprezentat în această tranzacție de compania de consultanță Griffes, fondată de Andreea Păun.

Bugetul de investiții alocat noului proiect este de circa 45 milioane euro, potrivit acestuia. Balcaen nu a vrut să facă public prețul plătit pe teren.

„Crește apetitul dezvoltatorilor pentru Timișoara, acesta conturându-se ca al doilea centru regional după Cluj, venind puternic din urmă. Ne așteptăm la mai multe tranzacții în perioada următoare în Timișoara, atât din partea capitalului străin, cât și al celui autohton, atât local, cât și din partea a unor jucători din București“, spune Cătălin Gavrilă, director în cadrul companiei de consultanță imobiliară Crosspoint Real Estate.

Speedwell a devenit cunoscută pe piața românească pentru coordonarea dezvoltării turnului de birouri Unirii View din centrul Bucureștiului, aflat în proprietatea fostului pilot de raliuri Yves Weerts. Între timp, compania a ajuns să aibă în portofoliu proiecte în dezvoltare în valoare de peste 100 milioane de euro. Cel mai important este complexul Record din Cluj-Napoca, cu birouri și 236 de apartamente, care va ocupa un teren ce a aparținut fabricilor Argos și Jolidon și, o parte, bazei sportive Record. Ansamblul este evaluat la 42 milioane de euro. Compania mai are terenuri în București, o parte cumpărate de la Immofinanz, Râmnicu-Vâlcea și Galați.

EXCLUSIV Cel mai mare dezvoltator de locuințe din Oradea intră puternic pe piața din București. A cumpărat un teren aproape de viitorul proiect rezidențial al IKEA CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cel mai mare dezvoltator de locuințe din Oradea intră puternic pe piața din București. A cumpărat un teren aproape de viitorul proiect rezidențial al IKEA

„Analizăm alte câteva terenuri, dar suntem într-o fază incipentă. Nu am ajuns la negocieri. Suntem în proces de achiziționare de terenuri suplimentare atât în principalele orașe mari, precum Timișoara, Cluj-Napoca sau Iași, cât și în București. Credem cu tărie în piața imobiliară românească și în a avea produsul corect, adică dezvoltări mixte cu amplasamente centrale. Acesta e focusul nostru“, a adaugat Balcaen.

O serie de milionari belgieni au ajuns să investească în România la recomandarea unor parteneri sau cu ajutorul unor antreprenori români. Aceștia au plasat până acum peste un miliard de euro în proprietăți românești. Printre ei se numără Patrick Van Den Bossche și Marc Lebbe – fondatorii Liebrecht & WooD, Steven Van Den Bossche și Carl Decoopman – proprietarii BelRom, familia De Pauw – proprietar al WDP, familia antreprenorului Jan De Clerck - proprietarul Alinso, familia Kerckhof – care deține Vabeld, Frank Donck de la Atenor sau Yves Weerts.

Cine este vânzătorul

Siminel Andrei a ajuns să coordoneze afacerile locale ale grupului de investitori americano-israelieni NCH după ce și-a definitivat studiile în America. Grupul, care activează, cu precădere, prin vehiculul Broadhurst Investment,  deține, printre altele, spațiile comerciale ale Romarta și Metex, producătorul de pâine Vel Pitar, producătorul de becuri Romlux Târgoviște și Libra Internet Bank.
Investitorul este artizanul unor tranzacții de răsunet în piața imobiliară, realizate în perioada de dinainte de criză și a căror valoare depășește 500 milioane de euro.

EXCLUSIV Doi foști directori ai Lidl pregătesc investiții imobiliare de zeci de milioane de euro în România. Sunt aproape de achiziția unui teren valoros CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Doi foști directori ai Lidl pregătesc investiții imobiliare de zeci de milioane de euro în România. Sunt aproape de achiziția unui teren valoros

Printre cele mai scumpe active vândute de fondurile NCH se numără rețeaua de magazine Winmarkt, vândută pentru 183 milioane euro în martie 2008, terenul UMEB, pe care acum se află AFI Cotroceni, vândut, în etape, pentru 101,8 milioane euro, terenul fostei fabrici Electroaparataj vândut cu 60 milioane euro, terenurile Tricodava și Electrotehnica, vândute pentru 42 milioane euro, respectiv 30 milioane euro. Mai recent, compania a vândut terenul de 13,7 hectare, ce a aparținut fabricii Anticorosiv, pe care s-a construit al doilea magazin IKEA, într-o tranzacție de circa 19 milioane de euro.

Fondurile NCH au fost, în trecut, printre cei mai activi cumpărători din România. Broadhurst a fost cel mai mare investitor de pe Bursă în perioada 1997 - 2000, cu plasamente de circa 300 de milioane de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
speedwell
siminel andrei
nch
broadhurst investment
paltim
fabrica de palarii timisoara