EXCLUSIV Tranzacțiile cu terenuri agricole s-au prăbușit. Surprinzător, un român a cumpărat pământ de la un străin. HARTA pe județe cu suprafețele controlate de străini

EXCLUSIV Tranzacțiile cu terenuri agricole s-au prăbușit. Surprinzător, un român a cumpărat pământ de la un străin. HARTA pe județe cu suprafețele controlate de străini
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 16 mai 2019

Volumul de tranzacții cu terenuri agricole s-a prăbușit în primele patru luni ale acestui an, față de perioada similară din 2018. Fermierii și speculanții imobiliri români și străini au cumpărat cu 28,7% mai puține terenuri agricole în această perioadă. Totuși, cea mai mare tranzacție a acestui an este de cinci ori mai valoroasă decât vârful din 2018 și, surprinzător, un român a cumpărat pământ de la un străin.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Ministerul Agriculturii și-a dat avizul final pentru 7 tranzacții cu terenuri agricole mai mari de 30 de hectare în primele luni din 2019. Acestea cumulează o suprafață totală de circa 670 de hectare, iar prețul mediu de tranzacționare a fost de circa 5.200 de euro/hectar. Cel mai scump și cel mai mare teren, format din nouă parcele în suprafață totală de 414 hectare, a fost cumpărat luna trecută cu un preț de 16,2 milioane lei, echivalentul a 3,4 milioane de euro euro. Terenul este situat în comuna Ciacova din județul Timiș și a fost cumpărat de firma agricultorului Corvin Petru Mateiu de la investitorul australian Samir Abboud.

Tranzacția este de cinci ori mai valoroasă decât cea mai mare tranzacție încheiată în 2018, când Dumitru și Stelian Caraman, prin producătorul de cereale și fructe Agroserv Trading, au cumpărat de la milionarul Cătălin Marius Bucur, proprietarul Brise Group, unul dintre cei mai importanți traderi români de cereale și furnizori de materii prime pentru fermieri, două parcele a câte 50 de hectare fiecare la un preț de circa 670.000 de euro.

Corvin Petru Mateiu a ocupat și anul trecut locul doi în topul celor mai scumpe terenuri vândute, când a cumpărat cu circa 558.000 de euro 85,4 hectare de teren în comuna Voiteg din Timiș de la Simona-Nicoleta Morariu. Agricultorul a reușit să acumuleze până acum o suprafață agricolă de circa 9.000 de hectare. El a fost autorul celei mai mari tranzacții cu teren arabil din România în anul 2015, când a cumpărat 142,2 hectare tot în comuna Voiteg la un preț de 1,3 milioane euro. Ulterior, Mateiu a mai cumpărat 260 de hectare de teren în aceeași localitate pentru care a plătit 2,4 milioane euro.

Totuși, tranzacția antreprenorului Mateiu nu a fost realizată la cel mai mare preț pe hectar. Firma Black Soil Farming, a danezilor Karl și Kristina Skeldal Sorensen, i-a plătit în aprilie lui Alexandru-Yves Manolescu aproape 10.000 de euro pe hectar pentru o suprafață totală de 32 de hectare de teren agricol din Dragalina (Călărași). Ca preț total de vânzare, această tranzacție este pe locul trei în top.

Click pe tabel pentru mărire

EXCLUSIV Tranzacțiile cu terenuri agricole s-au prăbușit. Surprinzător, un român a cumpărat pământ de la un străin. HARTA pe județe cu suprafețele controlate de străini

Tranzacții mai puține

Volumul tranzacțiilor cu terenuri agricole s-a diminuat cu 28% în primele patru luni din 2019, în tendință cu evoluția generală descendentă a tranzacțiilor cu apartamente și case.

În această perioadă au fost tranzacționate la nivel național circa 32.000 de loturi de teren agricol. În luna martie au fost vândute cele mai multe, respectiv 9.349 de terenuri, urmată de luna februarie, cu 8.653 de loturi, și luna aprilie, cu peste 8.600 de contracte de vânzare înregistrate la cadastru.

Cele mai multe parcele au fost înstrăinate în județul Timiș, unde proprietarii de terenuri agricole au încheiat circa 2.700 de tranzacții de vânzare-cumpărare în 2018, echivalentul a 8,5% din numărul total de loturi agricole vândute în această perioadă la nivel național, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) analizate de Profit.ro. Luna în care bănățenii au vândut cel mai mare volum de pământ a fost tot martie, adică 936 de loturi.

EXCLUSIV Zeci de mii de moștenitori își pot face gratuit succesiunea anul acesta. Până acum au fost eliberate abia 600 de documente CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Zeci de mii de moștenitori își pot face gratuit succesiunea anul acesta. Până acum au fost eliberate abia 600 de documente

Topul județelor cu cel mai mare număr de tranzacții cu terenuri agricole încheiate în 2019 este completat pe locul doi de Dolj, cu circa 1.700 tranzacții, Galați, cu o suprafață similară, Brăila, cu 1.600 de vânzări, și Bihor, cu 1.400 de tranzacții. Practic, primele cinci județe din top acoperă aproape 29% din numărul de terenuri agricole vândute în 2019 la nivel național.

La coada clasamentului se plasează Olt, Vâlcea, Sălaj, Alba și Gorj, județe în care au fost vândute sub 200 de terenuri agricole în perioada analizată.

 

Ponderea străinilor

Estimările jucătorilor activi în domeniul agricol indică faptul că străinii dețin circa 20-30% din suprafața totală de teren agricol a țării. Totuși, la nivel oficial, străinii dețin abia 19.000 de hectare de teren agricol intravilan și extravilan, ceea ce reprezintă un procent de doar 0,3% din suprafața de 6,3 milioane de hectare de teren agricol cadastrat, potrivit informațiilor obținute în exclusivitate de Profit.ro de la ANCPI.

Spre comparație, în vara anului trecut, datele oficiale arătau că străinii controlează o suprafață de circa 17.000 de hectare, adică cu 11,7% sub situația actuală, în contextul în care suprafața totală cadastrată de la acea vreme era de 5,8 milioane de hectare. Trebuie menționat că terenul înregistrat la cadastru reprezintă circa 42% din suprafața agricolă a țării.

Brașov este județul în care terenurile agricole deținute de străini au cea mai mare pondere din țară în suprafața agricolă cadastrată a județului. Investitorii străini controlează 1.328 de hectare de pământ din Brașov, echivalentul a 1,21% din suprafața agricolă cadastrată a județului. De altfel, acesta este singurul județ în care procentul depășește 1%.

HARTĂ INTERACTIVĂ Topul orașelor cu cele mai accesibile locuințe CITEȘTE ȘI HARTĂ INTERACTIVĂ Topul orașelor cu cele mai accesibile locuințe

Totuși, cea mai mare suprafață de teren agricol deținută de străini este în Timiș, unde investitorii au 2.818 hectare, iar acesta este urmat de județul Tulcea, unde strănii controlează 1.700 de hectare, și de Arad, unde investitorii de altă naționalitate au 1.417 hectare.

Datele de la cadastru mai arată că străinii dețin circa 21.000 de terenuri agricole, echivalentul a 0,3% din numătul total de imobile cadastrate la nivel național. Străinii dețin oficial cele mai multe terenuri în Brașov și Ilfov, adică aproximativ 1.800 de loturi, urmate de județele Timiș, cu circa 1.700, și Dâmbovița, cu 1.200, număr similar cu cel din Tulcea. 

Click pe hartă pentru mărire

EXCLUSIV Tranzacțiile cu terenuri agricole s-au prăbușit. Surprinzător, un român a cumpărat pământ de la un străin. HARTA pe județe cu suprafețele controlate de străini

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
terenuri agricole
tranzactii
straini