EXCLUSIV Un grup de israelieni, autor al unei tranzacții majore în ultimele zile ale balonului imobiliar, revine pe piața românească

EXCLUSIV Un grup de israelieni, autor al unei tranzacții majore în ultimele zile ale balonului imobiliar, revine pe piața românească
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 22 aug 2019

Grupul de investitori israelieni Longbridge, cunoscut pentru o tranzacție imobiliară majoră realizată chiar înainte de criza imobiliară, a primit recent autorizația de construire pentru a dezvolta un complex rezidențial cu peste 100 de apartamente în apropierea șantierului deschis de IKEA la Timpuri Noi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Grupul Longbridge, coordonat de omul de afaceri Henry Dan Solomon, a intrat în atenția publicului în 2008 când a încasat de la Immoeast (actualul Immofinanz) circa 200 de milioane de euro pe cinci terenuri cu potențial imobiliar imens, în suprafață totală de 30 de hectare, printre care fostele platforme industriale Ventilatorul și Rocar din București. În toamna anului trecut, Immofinanz a vândut terenul Ventilatorul, la pachet cu o clădire de birouri, pentru 39 milioane de euro către One United, care vrea să dezvolte în loc un proiect mixt cu circa 700 de apartamente și clădiri de birouri. Lotul Rocar, de 18 hectare, este singurul rămas la Immofinanz, din portofoliul Longbridge.

Grupul israelian deține în zona Timpuri Noi, în spatele fabricii de încălțăminte Flaros, un teren de circa 6.000 de metri pătrați, ipotecat către Alpha Bank, pentru care a primit acum aprobarea Primăriei Sector 3 de a construi două corpuri de clădire cu câte nouă etaje, proiect cu peste 100 de apartamente, potrivit estimărilor Profit.ro.

Terenul a fost promovat pe piață la vânzare, motiv pentru care e posibil ca proprietarii să fie interesați să-l tranzacționeze. Prețul de vânzare, calculat pe baza tranzacțiilor din zonă, ar fi de circa 3,3 milioane euro.

CONFIRMARE BCR mută anul viitor 1.000 de angajați din clădirea Bancorex în Business Garden Bucharest, noul complex al grupului IKEA CITEȘTE ȘI CONFIRMARE BCR mută anul viitor 1.000 de angajați din clădirea Bancorex în Business Garden Bucharest, noul complex al grupului IKEA

Longbridge a mai fost implicat într-o tranzacție imobiliară în 2015, când a cumpărat de la Plaza Centers, proprietarul Casei Radio, vila istorică Palazzo Ducale din centrul Bucureștiului la un preț de circa 1,1 milioane euro, cu aproape 60% sub valoarea cu care imobilul a intrat în contabilitatea Plaza Centers în 2007.

Zona Timpuri Noi și-a schimbat complet dinamica imobiliară după finalizarea primelor clădiri de birouri dezvoltate de Vastint, brațul  imobiliar al IKEA, în locul fostei fabrici Timpuri Noi. Recent, ungurii de la Gedeon Richter au vândut un depozit din zonă unui dezvoltator imobiliar care are planificat aici un ansamblu rezidențial cu peste 100 de apartamente premium. Pe aceeași stradă cu depozitul Gedeon Richter s-a format un parteneriat între RPF Development și o firmă a Cartel Alfa care va transforma clădirea unei foste tăbăcării într-un bloc cu locuințe în stil Art Deco. La mică distanță de cele două proiecte, One United Properties a început construcția unui ansamblu rezidențial premium cu 140 apartamente, denumit Neo Timpuri Noi.

„Zona Timpuri Noi este în plină ascensiune, după investiții cumulate de peste 150 de milioane de euro ale jucătorilor mari precum Vastint, dar și ale celor de talie medie, concentrați pe segmentul rezidențial. Vom vedea o revigorare puternică a cartierului, ce va fi transformat treptat din zona simpla, de locuit, într-un pol urban cu atracții pentru rezidenți și vizitatori“, spune Andreea Păun, managing partner al companiei de consultanță imobiliară Griffes.

În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, în ciuda evoluției pieței din ultima perioadă. Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere în iulie 2019, după ce a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. În primele șapte luni ale acestui an au fost încheiate circa 292.000 de tranzacții, cu 15% mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut.

EXCLUSIV One United cumpără de la Vasile Petrescu, fost acționar al MindBank, un teren într-o zonă exclusivistă a Bucureștiului. Plata se face în apartamente CITEȘTE ȘI EXCLUSIV One United cumpără de la Vasile Petrescu, fost acționar al MindBank, un teren într-o zonă exclusivistă a Bucureștiului. Plata se face în apartamente

Pe parcursul lunii iulie 2019, pretențiile vânzătorilor de apartamente noi și vechi s-au majorat atât pe plan național, cât și în câteva centre regionale importante, în frunte cu Bucureștiul. Suma medie solicitată la nivel de țară pentru un apartament s-a majorat cu 2,7% luna trecută, de la 1.216 euro pe metru pătrat util în iunie, la 1.249 de euro pe metru pătrat, potrivit indicelui Imobiliare.ro. Valoarea actuală este cu 3,1% mai mare decât cea consemnată în perioada similară a anului trecut, respectiv 1.212 euro pe metru pătrat util.

Apartamentele din București s-au scumpit cu 2,6% în iulie 2019, de la 1.284 la 1.318 euro pe metru pătrat util. Prețul a ajuns exact la nivelul valabil în urmă cu 12 luni.

În paralel, oferta este tot mai mare. Anul trecut au fost livrate 11.272 de locuințe în regiunea București – Ilfov, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în creștere cu 18% comparativ cu 2017.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
longbridge
ikea
rezidential