FOTO Tranzacție: Ludvik Glavina, primul consul onorific al României în Slovenia, a vândut o clădire de birouri din București, rămășiță a afacerilor sale cu familia Tudorache și Montero

FOTO Tranzacție: Ludvik Glavina, primul consul onorific al României în Slovenia, a vândut o clădire de birouri din București, rămășiță a afacerilor sale cu familia Tudorache și Montero

SURSA FOTO: Santomas.si

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 27 iun 2019

Omul de afaceri Ludvik Glavina (73 de ani), primul consul onorific al României în Slovenia, a vândut clădirea de birouri Dealul Spirii Business Center din București familiei Constantinescu, proprietara distribuitorului de dispozitive medicale ortopedice Medical Technologies International (MTI), într-o tranzacție estimată de Profit.ro la 2-2,5 milioane euro. Imobilul a fost construit de Montero, ajuns unul dintre liderii distribuției de medicamente, companie fondată de sloven alături de Radu Tudorache.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Centrul de afaceri Dealul Spirii, amplasat în zona Trafic Greu a Sectorului 5, are cinci etaje și o suprafață închiriabilă de 1.670 de metri pătrați, iar alăturat este un depozit de 747 de metri pătrați. Clădirea a fost închiriată în trecut unor distribuitori de echipamente medicale.

Cumpărătorul proprietății, familia Călin Alexandru și Liliana Constantinescu, a achitat jumătate din preț din capital propriu și jumătate prin credit bancar, iar tranzacția a fost definitivată luna trecută, potrivit informațiilor Profit.ro.

Firma familiei Constantinescu, MTI, are un punct de lucru în apropierea imobilului achiziționat.

FOTO Tranzacție: Ludvik Glavina, primul consul onorific al României în Slovenia, a vândut o clădire de birouri din București, rămășiță a afacerilor sale cu familia Tudorache și Montero


Clădirea de birouri a fost construită în perioada 1998-2003 și a fost primul proiect imobiliar al Montero, companie fondată în 1993 de Ludvik-Nazarij Glavina și Radu Tudorache. În perioada 2002-2005, Montero a intrat și pe piața imobiliară, prin divizia sa Metropola Imobiliar, iar una dintre cele mai importante achiziții a fost terenul de șapte hectare al fostei fabrici Pumac din zona Politehnică, cumpărat alături de Alain și Alexis Bonte. Ulterior omul de afaceri Ion Rădulea a prelua o mare parte din teren și construiește acum proiectul The Light, iar Skanska ridică pe o altă bucată din teren proiectul Campus 6.

Slovenul s-a retras din afacerea Montero în 2004, iar familia Tudorache a intrat cu ajutorul ei în rândul celor mai bogați români, pentru ca în 2015 să primească decizia de deschidere a falimentului general pentru distribuitorul de medicamente, după modelul Relad, ADM Farm sau Polisano. Acum, Metropola Imobiliar, una din puținele afaceri funcționale deținute de Radu și Rareș Tudorache, promovează la vânzare un teren de 4.000 de metri pătrați lângă Pumac și alte clădiri de birouri construite în perioada de dinainte de criză de Montero.

Istoria familiei Glavina este legată de vinurile Santomas, produse în Slovenia din 1997. Ludvik Glavina a preluat afacerea viticolă a familiei sale, iar acum produce vinuri și ulei de măsline în apropierea localității Koper, unde în 2016 a fost înființat Consulatul Onorific al României. El mai deține în România și o companie de distribuție de echipament veterinar.

Clădirile de birouri de dimensiuni mai mici au început să fie extrem de căutate în București, printre cumpărătorii potențiali numărându-se oameni de afaceri, care și-au vândut parțial sau integral afacerile pe care le-au dezvoltat în decursul anilor, iar acum sunt interesați să plaseze sumele obținute în active de acest gen. Un exemplu în acest sens este și omul de afaceri Ovidiu Buluc care a vândut distribuitorul de medicamente Farmexim și lanțul de farmacii Help Net și a intrat pe piața imobiliară prin achiziția fostului sediu central al Bank of Cyprus de la societatea de investiții SIF Banat Crișana, într-o tranzacție estimată la 5,2 milioane de euro, prezentată în exclusivitate de Profit.ro.

În ultimii cinci ani, pe piața imobiliară locală au fost semnate tranzacții cu proprietăți generatoare de venituri cu o valoare de peste 4 miliarde de euro, cei mai activi cumpărători fiind investitorii sud-africani, cu o cotă de piață de 28%, aceștia fiind urmați de investitorii greci (14%), francezi (10%) și români (7%), potrivit unei analize a Cushman & Wakefield Echinox.

viewscnt
Afla mai multe despre
ludvik glavina
radu tudorache
montero
dealul spirii business center
medical technologies international