GALERIE FOTO Restaurarea Cazinoului Constanța ar urma să dureze 2 ani și 6 luni și va costa peste 111 milioane lei. Cum va arăta după finalizarea lucrărilor

Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 8 mai 2019

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, alocarea a 94,23 milioane lei de la bugetul de stat pentru lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanța. Alte 17,3 milioane lei vor fi alocate de autoritățile locale din Constanța, lucrările urmând să aibă o durată de 30 de luni.  

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profit.ro a relatat că licitația pentru lucrările de restaurare și consolidare a Cazinoului din Constanța, procedură demarată în urmă cu aproape doi ani și estimată inițial la 31,6 milioane de lei (fără TVA), a fost anulată anul trecut pentru că ofertele primite de Compania  Națională de Investiții (CNI) au fost inacceptabile și/sau neconforme cu prevederile caietului de sarcini.

Relansarea licitației va fi posibilă după finalizarea procedurilor de reavizare a proiectului tehnic și a documentației aferente achiziției lucrărilor, precizau atunci pentru Profit.ro reprezentanții CNI.

Acum, Executivul a aprobat noii indicatori tehnico-economici ai proiectului de restaurare a Cazinoului din Constanța.

DOCUMENT& GALERIE FOTO Aviz de expropriere pentru unul din cele mai degradate monumente istorice din Capitală și sesizare trimisă la IGPR CITEȘTE ȘI DOCUMENT& GALERIE FOTO Aviz de expropriere pentru unul din cele mai degradate monumente istorice din Capitală și sesizare trimisă la IGPR

Valoarea totală a investiției va fi de 111,5 milioane lei, din care 94,23 milioane de lei vor fi suportați de Guvern, prin bugetul Ministerului Dezvoltării, iar 17,3 milioane lei de către Municipiul Constanța.

Durat de realizare a investiției este de 30 de luni, din care 3 luni pentru proiectare și 27 de luni pentru execuția propriu-zisă a lucrărilor. 

Realizarea investiției va fi eșalonată astfel pe parcursul a 3 ani, cu alocare de 49,8 milioane lei în primul an, 47,9 milioane lei în cel de-al doilea an și 13,75 milioane lei în ultimul an.

Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, declara la începutul acestui an că licitația pentru reabilitarea Cazinoului ar putea fi lansată în luna mai a acestui an, până atunci fiind realizată documentația de avizare a lucrărilor de intervenție și obținute avizele necesare. Consiliul Local Municipal a aprobat, de altfel, predarea către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice prin Compania Națională de Investiții a Cazinoului Constanța, în vederea consolidării și restaurării acestuia.

HARTĂ INTERACTIVĂ Topul orașelor cu cele mai accesibile locuințe CITEȘTE ȘI HARTĂ INTERACTIVĂ Topul orașelor cu cele mai accesibile locuințe

Cazinoul din Constanța, în suprafață la sol de 1.598 metri pătrați, a fost construit în intervalul 1903 - 1911 (inaugurat fiind în 1910, înainte de ultimele retușuri), după planurile arhitectului Daniel Renard, român de origine elvețiană, iar infrastructura clădirii a fost încredințată spre proiectare și execuție Direcției Construcției Portului, al cărui director era inginerul Anghel Saligny.

La momentul inaugurării, presa locală a criticat atât durata mare a lucrărilor, cât și aspectul cazinoului, ridicat cu sprijinul regelui Carol I, cazinou pe care ziarul Conservatorul îl descria ca o "matahală împopoțonată cu tot felul de zorzoane", care, din punctul de vedere al esteticei arhitectonice, lasă foarte mult de dorit, din cauza completei asimetrii și amestecului babilonic al stilurilor, reprezentând "un monument ridicat în cinstea nepriceperei și prostului gust". În timp, cazinoul a devenit însă un simbol al orașului Constanța.

Consolidări structurale au mai fost efectuate în regimul Ceaușescu, în 1983 - 1987, inclusiv cu refacerea finisajelor și a decorațiilor, iar în ultimii 20 de ani au fost executate doar unele reparații, dar de fiecare dată limitat la o zonă de construcție, fără să fie reglate unitar problemele structurale ale clădirii.

Cazinoul din Constanța se numără între cele mai periclitate 12 situri de patrimoniu preselectate de o comisie de experți din diverse domenii. În deschiderea Anului European al Patrimoniului Cultural, organizația Europa Nostra și Institutul Băncii Europene de Investiții a anunțat cele 12 situri de patrimoniu preselectate pentru programul „Cele mai periclitate 7 situri în 2018”.

De-a lungul timpului clădirea a adăpostit, alternativ, funcțiuni comerciale și funcțiuni publice (când edificiul s-a aflat în grija statului). În anii 2000, clădirea a fost abandonată, stare în care se găsește și astăzi ca urmare a incapacității administrative de a se găsi finanțare pentru a demara o operațiune de salvare, restaurare și revitalizare.

viewscnt
Afla mai multe despre
cazinou
constanta
restaurare
guvern
finantare
indicatori
lucrari