Guvernul respinge propunerea ca ANL să amendeze investitorii imobiliari și susține eliminarea tranzacțiilor cu locuințe neterminate

Guvernul respinge propunerea ca ANL să amendeze investitorii imobiliari și susține eliminarea tranzacțiilor cu locuințe neterminate
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 5 aug 2019

Guvernul nu susține transformarea Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL) într-un organism cu rol de înregistrare și supraveghere al dezvoltărilor rezidențiale, o inițiativă legislativă a doi deputați liberali, și consideră necesară condiționarea vânzării de locuințe, pentru a elimina tranzacționarea de imobile neterminate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Un proiect legislativ realizat de fostul deputat Paul Dumbrăvanu și promovat în parlament de doi deputați liberali își propune să reglementeze piața rezidențială asemenea pieței de capital sau a celei de asigurări.

Inițiativa oferă ANL puterea de a interzice funcționarea unui proiect imobiliar, de a cere suspendarea conturilor bancare și de a amenda dezvoltatorii care încalcă legea. Încă de la intrarea pe parcursul legislativ, dezvoltatorii imobiliari chestionați de Profit.ro au respins integral sau parțial ideea.

Acum, guvernul a formulat un punct de vedere negativ la adresa proiectului de lege. În acesta se precizează că atribuțiile propuse pentru ANL depășesc competențele agenției și se subliniază că gestionarea evidenței proiectelor și construcțiilor realizate, inclusiv a celor din cadrul dezvoltărilor imobiliare, și controlul lucrărilor de construcții, cad în sarcina primăriilor și a Inspectoratului de Stat în Construcții sau, după caz, a instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, conform legilor în vigoare.

EXCLUSIV Unul dintre cei mai mari investitori chinezi, un conglomerat care controlează Cirque du Soleil și un club din Premier League, se pregătește să intre pe piața imobiliară românească prin achiziția Floreasca Park, tranzacția poate fi o referință CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Unul dintre cei mai mari investitori chinezi, un conglomerat care controlează Cirque du Soleil și un club din Premier League, se pregătește să intre pe piața imobiliară românească prin achiziția Floreasca Park, tranzacția poate fi o referință

În scrisoarea prim-ministrului Viorica Dăncilă se mai precizează că executivul recunoaște importanța necesității introducerii unor prevederi care să condiționeze vânzarea apartamentelor de locuit și consideră că „ar fi fost necesară și suficientă o normă juridică prin care să fie condiționată încheierea contractelor de vânzare-cumpărare de efectuarea recepției la terminarea lucrărilor, de existența cărții tehnice a construcției, după caz, de obținerea autorizațiilor de funcționare, precum și de efectuarea apartamentării condominiului, conducând, astfel, efectiv la reducerea până la eliminare a posibilității de a vinde/cumpăra construcții neterminate“. 

De asemenea, guvernul consideră că ar fi fost oportună introducerea unui model de antecontract pentru tranzacționarea de locuințe, în care să fie cuprinse clauze clare privind obligația îndeplinirii de către factorii implicați a cerințelor de calitate în construcții.

În forma propusă de deputați, dezvoltatorilor imobiliari de blocuri cu minim șase locuințe și o amprentă la sol de minim 500 de metri le va fi interzisă publicitatea și vânzarea proprietăților construite dacă proiectul propus nu va fi înregistrat în prealabil la ANL. Mai exact, conform proiectului de act normativ, primăriile vor avea obligația să transmită către ANL, în format electronic, certificatul de urbanism în vederea înregistrării proiectului în baza de date a agenției.

EXCLUSIV Romeo Pomponiu, proprietarul magazinelor Steilmann, pregătește un proiect imobiliar în zona de influență a lui Ioannis Papalekas CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Romeo Pomponiu, proprietarul magazinelor Steilmann, pregătește un proiect imobiliar în zona de influență a lui Ioannis Papalekas

Dezvoltatorul plătește o amendă de 5% din valoarea proiectului dacă nu îl înregistrează la ANL, amendă care se dublează dacă investitorul nu intră în conformitate cu prevederile legale.

Pe lângă rolul de înregistrare, supraveghere și sancționare a proiectelor rezidențiale de pe piața liberă, ANL va trebui să înființeze și un centru de soluționare alternativă a litigiilor din domeniul dezvoltărilor imobiliare și al construcțiilor. Acest centru ar urma să fie coordonat de un colegiu format din cinci membri de la ANPC, Asociația Dezvoltatorilor Imobiliari din România, ANL, asociații de consumatori și un membru independent ales de ceilalți patru.

Guvernul atrage atenția asupra unui posibil conflict de interese având în vedere atribuțiile și rolul propus al centrului de soluționale a litigiilor și componența colegiului de coordonare al acestui organism.

Puterea ANL

Dacă va fi adoptată, legea oferă ANL posibilitatea de a retrage înregistrarea unui proiect în cazul în care dezvoltatorul nu respectă angajamentele asumate. Ba mai mult, poate cere băncii finanțatoare să suspende conturile dezvoltatorului. Dacă unui dezvoltator îi este retrasă înregistrarea, asociația de proprietari din imobil are întâietate la preluarea lucrărilor de dezvoltare rămase de efectuat.

Dezvoltatorul va plăti cumpărătorului despăgubiri de 10% sau 20% din valoarea locuinței, dacă nu oferă toate informațiile și documentele necesare pentru informare. Investitorul mai are obligația să furnizeze trimestrial către ANL o listă cu numerele și tipurile de apartamente, parcele de teren și locuri de parcare rezervate, plus date despre stadiul de execuție al proiectului.

EXCLUSIV Alin Niculae, proprietarul Oscar Downstream, începe un nou ansamblu rezidențial, pe un teren cumpărat de la Holcim, între Plaza și AFI CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Alin Niculae, proprietarul Oscar Downstream, începe un nou ansamblu rezidențial, pe un teren cumpărat de la Holcim, între Plaza și AFI

Dezvoltatorului îi este interzis să ofere stimulente financiare în schimbul unei decizii imediate de cumpărare. De asemenea, nu are voie să sugereze o creștere viitoare de preț. Totodată, nu poate cere un avans sau o taxă de rezervare mai mare de 10% din costul apartamentului, al parcelei sau al clădirii.  Dezvoltatorul riscă o amendă cuprinsă între 10.000 lei și 20.000 de lei dacă nu predă proprietarului cartea construcției la recepția lucrărilor.

Proiectul legislativ are un aviz negativ din partea Consiliului Economic și Social, care consideră suficiente legile existente, și un aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ. 

viewscnt
Afla mai multe despre
anl
locuinte
amenzi
dezvoltatori imobiliari