Idee a PSD&Co.: Terenurile statului din Delta Dunării să nu mai fie închiriate prin licitație publică, ci prin încredințare directă

 Idee a PSD&Co.: Terenurile statului din Delta Dunării să nu mai fie închiriate prin licitație publică, ci prin încredințare directă
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 12 iun 2020

Un proiect legislativ, ințiat de senatori de la diferite partide, preponderent PSD, prevede ca terenurile din Rezervația Biosferei Delta Dunării, pe care sunt amplasate active deținute de persoane fizice şi/sau juridice, vor putea fi închiriate de Administrația Rezervației prin încredințare directă către deținătorii legali ai activelor și nu prin licitație publică, cum prevede legea acum. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: Legislația actuală prevede că terenurile din perimetrul rezervației, domeniu public de interes național, aflat în administrarea Administrației Rezervației, pe care sunt amplasate active deținute de persoane fizice și juridice pot fi închiriate de Administrația Rezervației, prin licitație publică. Persoanele fizice și juridice deținătoare ale activelor au drept de preempțiune la închirierea acestora.

O jurnalistă germană s-a angajat la o fermă de căpșuni cu români: E o muncă grea. Recunosc, doar ei o pot face! CITEȘTE ȘI O jurnalistă germană s-a angajat la o fermă de căpșuni cu români: E o muncă grea. Recunosc, doar ei o pot face!

Printre autorii proiectului se numără senatorii PSD Șerban Nicolae, Gabriel Leș, Liviu-Marian Pop, Ioan Vulpescu, senatorul Pro România Adrian Țuțuianu și senatorul Teodor Meleșcanu.

Inițiatorii arată că, în prezent, în perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării este inclusă şi o suprafaţă totală de 75.541 de hectare de terenuri îndiguite pentru exploatare agricolă şi piscicolă (acvacultură). Din această suprafaţă totală, amenajările agricole ocupă 39.947 hectare, iar amenajările piscicole, 39.567 hectare. 

”Aceste amenajări au fost realizate în secolul trecut prin lucrări hidrotehnice de îndiguire şi desecare constând în diguri, canale, precum şi platforme de exploatare pe care au fost amplasate construcţiile necesare pentru exploatarea amenajărilor respective: staţii de pompare, cherhanale (construcții pentru preluarea, sortarea şi condiţionarea peştelui), depozite de gheaţă, magazii, silozuri, ateliere mecanice, spaţii de cazare, etc.”, menționează autorii.

Digurile, canalele şi platformele de exploatare ale acestor amenajări, precum şi alte categorii de construcţii hidrotehnice şi/sau civile sunt amplasate pe domeniul public de interes naţional din teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, domeniu aflat în administrarea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi reprezintă active deţinute de persoane fizice sau juridice, obţinute prin proceduri legale de achiziţionare de la deţinătorii de drept. 

Unde dai și unde crapă! Petroliștii: recent adoptata lege a terenurilor agricole blochează economia, terenurile putând fi folosite numai pentru activități agricole CITEȘTE ȘI Unde dai și unde crapă! Petroliștii: recent adoptata lege a terenurilor agricole blochează economia, terenurile putând fi folosite numai pentru activități agricole

Pentru astfel de terenuri legea oferă posibilitatea închirierii terenurilor ocupate de aceste active prin licitaţie publică, cu asigurarea dreptului de preempţiune deţinătorilor acestor active.

Inițiatorii proiectului susțin însă că o astfel de prevedere ar fi dificil de aplicat.

”Având în vedere dificultatea aplicării prevederilor acestui articol, dificultate generată şi de faptul că deţinătorii activelor nu sunt întotdeauna şi câştigătorii licitaţiilor pentru exploatarea amenajărilor agricole sau piscicole, se propune simplificarea acestui proces prin modificarea corespunzătoare a acestei prevederi”, subliniază aleșii.

Iohannis a promulgat legea care dă liber la vânătoarea de cormorani CITEȘTE ȘI Iohannis a promulgat legea care dă liber la vânătoarea de cormorani

Prin urmare ei propun modificarea legislației în vigoare astfel: ”Terenurile din perimetrul Rezervației, domeniu public de interes național pe care sunt amplasate active deținute de persoane fizice şi/sau juridice pot fi închiriate de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, administratorul legal al domeniului public de interes național din teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării, prin încredințare directă către deținătorii legali ai acestor active, prin aplicarea taxelor stabilite de către Ministerul Finanțelor în colaborare cu autoritatea publică centrală pentru mediu, ape şi păduri”.

Potrivit inițiatorilor, măsura va clarifica şi simplifica procedura de aplicare și poate conduce la creşterea veniturilor la bugetul naţional.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
delta dunarii
terenuri
active
licitatie
incredintare directa
proiect
lege
parlament
psd