INFOGRAFIC Topul salariilor câștigate de șefii companiilor cu cele mai valoroase proprietăți din România

INFOGRAFIC Topul salariilor câștigate de șefii companiilor cu cele mai valoroase proprietăți din România
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 29 mar 2019

Au pe mână proprietăți românești de peste 4,7 miliarde de euro, cu 24% mai valoroase decât întreaga rezervă de aur a României, însă numele lor sunt puțin cunoscute publicului larg. Managerii celor mai importanți jucători de pe piața imobiliară locală au, în schimb, niște salarii pe măsura portofoliilor gestionate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Directorii executivi ai celor mai importanți șase investitori imobiliari activi la nivel local câștigă anual peste 10 milioane de euro doar din activitatea de manageri ai acestor companii. Dacă Autoritatea Bancară Europeană a identificat, recent, doi bancheri din România care au obținut venituri de peste un milion de euro fiecare în 2017, în rândul managerilor din imobiliare sunt patru persoane care depășesc aceste venituri anual.

De departe, cel mai bine plătit manager din imobiliare este Andreas Quint, noul director executiv al CA Immo. Încă din primul an de activitate a avut un salariu fix de 560.000 de euro, mai mare cu 40% față de fostul CEO al companiei. Totuși, cea mai importantă parte a veniturilor sale anuale sunt constituite din remunerația variabilă. El a ajuns să câștige anul trecut 3,4 milioane de euro.

La distanță de un milion de euro față de managerul austriac este Ioannis Papalekas, fondatorul și directorul executiv al Globalworth, compania cu cel mai extins portofoliu de clădiri de birouri din România. Papalekas administrează sediile centrale ale majorității multinaționalelor din România și pentru asta, anul trecut a primit un salariu de 1,051 milioane euro, în creștere cu 21% peste cel din 2017. Acestor venituri li se adaugă și câștigurile din dividende, în valoare de 1,4 milioane euro, ceea ce duce remunerația totală a managerului la 2,451 milioane euro în 2018, aproximativ egală cu cea obținută un an mai devreme. Trebuie precizat că, Ioannis Papalekas deține și aproape 18% din acțiunile companiei sale, listate pe Bursa de la Londra, a căror valoare de piață este de peste 214 milioane de euro.

ANALIZĂ Averea imobiliară din România a marilor fonduri de investiții ale lumii CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Averea imobiliară din România a marilor fonduri de investiții ale lumii

Deși administrează proprietăți românești cu o valoare aproape dublă față de cele ale Globalworth, directorul executiv al NEPI Rockcastle, cel mai mare investitor imobiliar din România, câștigă cu 30% mai puțin decât Ioannis Papalekas. Anul trecut, Alex Morar a încasat o remunerație de aproape 1,7 milioane euro, cu circa 15% sub veniturile încasate în 2017. Salariul de bază a lui Morar a fost de 480.000 de euro, puțin mai mare față de 413.00 de euro, cât era un an mai devreme, la care s-a adăugat un bonus de performanță de 344.000 de euro și un premiu de performanță în valoare de 873.000 de euro, care se plătește sub formă de acțiuni în companie.

Dacă în Globalworth, diferența dintre cel mai bine plătit angajat și numărul doi în companie, adică Dimitris Raptis – directorul executiv adjunct, este de 200%, în cazul NEPI Rockcastle lucrurile stau diferit. Diferența dintre remunerația lui Alex Morar și cea a Mirelei Covasa, directorul financiar al companiei, a fost de circa 27% în 2018.

NEPI Rockcastle, proprietarul Promenada Mall și Mega Mall, își crește încasările din România CITEȘTE ȘI NEPI Rockcastle, proprietarul Promenada Mall și Mega Mall, își crește încasările din România

Poziția a patra în clasament este ocupată de Oliver Schumy, care a preluat funcția de director executiv al Immofinanz în 2015. El a câștigat în 2017 o remunerație totală de 1,29 milioane euro, din care 47,4% reprezintă salariu fix, iar 78.500 euro reprezintă contribuția la fondul de pensii. Trebuie precizat că veniturile acestuia au fost sub cele ale Mirelei Covasa. 

Locul cinci în ierarhia managerilor îi revine lui Ernst Vejdovszky, CEO-ul S IMMO, proprietarul Sun Plaza și Novotel din București. În 2017, el a câștigat 626.530 de euro, bani din care salariul fix a fost de 335.410 euro.

EXCLUSIV Proprietarul restaurantelor McDonald’s: Piața imobiliară românească este atractivă, dar vine și cu provocări. Analizăm oportunitățile pe măsură ce apar. Planurile pentru acest an CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Proprietarul restaurantelor McDonald’s: Piața imobiliară românească este atractivă, dar vine și cu provocări. Analizăm oportunitățile pe măsură ce apar. Planurile pentru acest an

Foarte aproape de câștigurile acestuia sunt și cele ale lui Thomas Kurzmann, directorul executiv al Globe Trade Centre (GTC), unul dintre cei mai vechi dezvoltatori imobiliari din România – proprietarul turnurilor City Gate din fața Romexpo. Kurzmann a avut anul trecut o remunerație totală de 625.000 de euro. Chiar dacă venitul este mai mic decât a lui Vejdovszky, salariul său de bază este mai mare, respectiv 400.000 de euro.

Prin conturile companiilor gestionate de acești manageri trec lunar chiriile plătite de aproape toate corporațiile active în România și de aproape toate brandurile internaționale prezente în mallurile din țară.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
salarii
ioannis papalekas
alex morar
globalworth
nepi rockcastle