Investițiile imobiliare din Europa Centrală și de Est au crescut. Perspectivele pentru acest an

Investițiile imobiliare din Europa Centrală și de Est au crescut. Perspectivele pentru acest an
scris 8 feb 2019

Investițiile imobiliare din Europa Centrală și de Est au crescut anul trecut, față de 2017, cu 5%, la 13,8 miliarde euro, potrivit unui raport al companiei de consultanță imobiliară Colliers International, publicat vineri. Pentru 2019, Colliers estimează că ratele dobânzilor din zona euro vor rămâne la zero, dar randamentele pentru clădirile de birouri ar putea să scadă în anumite capitale din regiune.

”Pentru 2019, Colliers estimează că ratele dobânzilor din zona euro vor rămâne la zero, ceea ce înseamnă că lichiditatea va fi crescută, cumpărătorii interesați iar prețurile se vor plafona. Randamentele pentru clădirile de birouri ar putea să scadă în anumite capitale din regiunea ECE”, se arată în raport.

Creșterea salariilor peste inflație ar trebui să susțină consumul și chiriile în 2019, consideră un specialist din cadrul Colliers, Mark Robinson, scrie News.ro.

EXCLUSIV Gabriel Popoviciu are primul an cu profit în scădere de la lansarea mallului din Băneasa, în urmă cu 10 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Gabriel Popoviciu are primul an cu profit în scădere de la lansarea mallului din Băneasa, în urmă cu 10 ani

“Continuarea tendinței de creștere a salariilor cu mult peste inflație ar trebui să susțină consumul și chiriile în 2019. Întocmai acest tipar de creștere salarială ar trebui să ducă la dezvoltarea sectorului de servicii în cadrul economiilor ECE în următorii ani, apărând regiunea, într-o mai mică sau mai mare măsură, de orice perturbări din economia globală”, a declarat Mark Robinson.

În România, volumul tranzacțiilor imobiliare a scăzut în 2018 comparativ cu 2017, a atras atenția un director din cadrul Colliers, Silviu Pop.

”În România, volumul tranzacțiilor imobiliare a scăzut în 2018 comparativ cu 2017, situându-se la puțin sub 950 milioane euro, un rezultat bun pentru piața locală. Pentru 2019, avem un optimism ponderat. Economia va continua să crească similar cu rata potențială de creștere, care este dublă față de media UE. În mod normal, contextul economic, alături de un decalaj favorabil de randamente între produsele românești și cele din alte regiuni din ECE, ar fi suficient pentru un rezultat bun în 2019, mai ales având în vedere că tranzacțiile în desfășurare cu clădiri de birouri sugerează un volum posibil de peste 500 milioane euro. Cu toate acestea, riscurile în creștere, legate de zgomotul economic și politic, sunt o sursă de îngrijorare”, a explicat Silviu Pop.

Totodată, numeroși indicatori de încredere arată încetinirea economiei globale, potrivit raportului. Astfel, sondajele privind moralul din China, prețul combustibilului, importurile chineze, exporturile sud-coreene, indicii de încredere a mediului de afaceri din Germania – toate arată aceeași direcție: în jos.

”Un factor îngrijorător pentru ECE și Germania îl reprezintă scăderea cererii de automobile din partea Chinei, fenomen care a precedat rezistența comerțului chinez în fața SUA. E posibil ca Germania, cea mai puternică economie a Europei, să se afle în prezent într-o „recesiune tehnică”, se arată în raport.

Mai mult de atât, investitorii imobiliari din ECE trebuie să fie precauți cu privire la riscuri, potrivit Colliers. Printre riscuri se numără supraîncălzirea la nivel de livrări, lipsa forței de muncă, progresul în ceea ce privește ușurința competitorilor de a face afaceri în întreaga lume, fenomenul Brexit și reduceri de fonduri europene după ieșirea Marii Britanii din UE, politica populistă din unele țări ECE și riscul taxării activelor. Comerțul online și modul de lucru flexibil vor schimba statu-quo-ul pe termen lung.

”Creșterea ofertei de monedă din zona euro s-a temperat considerabil de la sfârșitul anului 2016. Acest fapt sugerează o încetinire viitoare a economiei în Europa. Vedem deja astfel de semne în Europa de Vest, ceea ce înseamnă că, în cel mai bun caz, consumul și dinamica creșterii se vor plafona în regiunea ECE”, se arată în raport.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
investiii imobiliare