Investitorii negociază achiziția unor proprietăți evaluate la 500 milioane euro, valoarea cumulată a tranzacțiilor imobiliare poate depăși 1 miliard euro. Și o surpriză: cu bani de la arabi, Duluțe cumpără platforma Nicolina

Investitorii negociază achiziția unor proprietăți evaluate la 500 milioane euro, valoarea cumulată a tranzacțiilor imobiliare poate depăși 1 miliard euro. Și o surpriză: cu bani de la arabi, Duluțe cumpără platforma Nicolina
scris 23 ian 2019

Tranzacțiile imobiliare aflate în desfășurare la început de an totalizează peste 500 de milioane de euro și provin, cu precădere, din sectorul de birouri, potrivit datelor companiei de consultanță Colliers International. Brokerii spun că sunt premise ca anul acesta să fie depășit un volum de 1 miliard de euro doar pe acest sector.

În 2017 și 2018 au fost încheiate tranzacții cu malluri, clădiri de birouri și depozite care au ajuns aproape de borna de 1 miliard de euro, însă fără să o depășească. Cei 360.000 de metri pătrați de clădiri de birouri ce se așteaptă a fi livrați în București anul acesta, un record absolut pentru piața locală, oferă premise pentru un volum de tranzacții de peste 1 miliard de euro în 2019, format aproape în totalitate din sedii de firmă.

„Noi avem rezultate pozitive fără a avea o autostradă. Polonia a crescut mult după ce au construit infrastructura. La noi potențialul este mare. Fără să fiu foarte optimisit, avem premise ca anul acesta valoarea cumulată a tranzacțiilor imobiliare să treacă de un miliard de euro și este posibil să vedem această cifră doar pe birouri. Asta se va face, preponderent, prin tranzacții mari. Se fac multe dezvoltări noi de birouri, iar unii dezvoltatori au păstrat clădirile în portofoliu pentru mai mult timp, deși modelul lor de afaceri este acela de a vinde. Ecartul dintre randamentele din București și cele din capitalele țărilor din regiune a continuat să se mărească și anul trecut“, spune Robert Miklo, Director Investment Services în cadrul Colliers International.

Acum, randamentele investiționale (yield-urile) pe segmentul de birouri merg spre 7% în București, în timp ce în Praga și Varșovia sunt 4,5%, iar în Budapesta, spre 5%. Practic,  Bucureștiul este singura capitală din regiune care mai are randamente sub nivelul de dinainte de criză, adică are proprietăți ieftine. Indicatorul a fost ținut la un nivel relativ ridicat și de piața bancară, prin constrângerile de costuri aplicate creditelor pe care se bazează toate tranzacțiile mari, spun specialiștii. Totuși, investitorii par să analizeze activele imobiliare din București cu o seriozitate tot mai mare prin prisma faptului că activele de aici au o calitate similară și aceeași chiriași ca în capitalele din regiune, dar la un preț mai mic.

„În ultimii ani nu au fost prea multe active care să poată fi cumpărate. Proprietarii imobilelor din sectoarele retail și industrial dezvoltă, cumpără și păstrează și nu prea oferă produse pieței, de aceea lichiditatea celor două segmente este mai scăzută. Pe birouri, în schimb, sunt dezvoltatori instituționali care au modelul de construire și vânzare, iar anul trecut am văzut rezultatul acestui fapt. Cele mai mari trei tranzacții din 2018, cu proiectele The Bridge, Oregon Park și Campus 6.1, au setat noi borne în piață și dau un semn bun. Acest fenomen se va amplifica în 2019 și în anii următori“, completează Robert Miklo.

Top tranzacții: Cel mai scump complex de birouri vândut până acum, al doilea cel mai scump mall tranzacționat vreodată în București și două nume noi puternice pe piață CITEȘTE ȘI Top tranzacții: Cel mai scump complex de birouri vândut până acum, al doilea cel mai scump mall tranzacționat vreodată în București și două nume noi puternice pe piață

El se așteaptă ca, anul acesta, ponderea investitorilor noi intrați pe piață pentru achiziții să fie mai mare decât anul trecut și vorbește și despre revenirea unor jucători mai vechi. Potrivit acestuia, companii precum Cerberus Capital, Lion`s Head Investment și Dedeman nu se opresc doar la achizițiile făcute în 2018, când au intrat pe piața locală.

Printre numele noi care se așteaptă să intre anul acesta pe piața imobiliară locală este Morgan Stanley, una dintre cele mai mari și importante bănci de investiții din lume. Americanii sunt în proces avansat de achiziție a activelor imobiliare deținute de AEW Europe, care iese de pe piață după un deceniu de activitate locală. Astfel, Morgan Stanley ar urma să intre în proprietatea clădirii de birouri America House din Piața Victoriei și a centrului comercial Promenada Mall din Târgu Mureș, printr-o tranzacție estimată la circa 150 milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro.

Capitalul sud-african a coborât pe locul doi ca pondere în volumul investit în imobiliarele din regiune, el fiind înlocuit de capitalul domestic, spune Miklo. Este vorba de fonduri susținute, cu precădere, de bănci, care domină piața investițională din Ungaria, spre exemplu. Aceste instituții financiar-bancare vor de mai mult timp să își deschidă fonduri imobiliare și în România, însă se lovesc de lipsa cadrului legal.

Terenuri pentru proiecte noi

Anul trecut au fost tranzacționate terenuri în valoare totală de circa 400 milioane de euro, din care 70% s-au vândut în București, potrivit datelor Colliers International. Sectorul rezidențial a avut o pondere de 40-45% din volumul valoric tranzacționat în București, urmat îndeaproape de sectorul de birouri, iar retailul a acaparat circa 20% din volum. Doar terenurile cumpărate de Atenor, One United și Hagag în zona Barbu Văcărescu – Floreasca au însumat circa 40 de milioane de euro, ceea ce indică orientarea spre o categorie superioară de preț pentru dezvoltări rezidențiale.

C&W Echinox: Peste 60 de hectare de teren au fost vândute în București în primele nouă luni. Topul tranzacțiilor și planuri posibile pentru dezvoltatori CITEȘTE ȘI C&W Echinox: Peste 60 de hectare de teren au fost vândute în București în primele nouă luni. Topul tranzacțiilor și planuri posibile pentru dezvoltatori

Cinci tranzacții cu terenuri dedicate unor proiecte de locuințe, birouri și retail, care s-ar putea încheia în 2019, au o valoare de circa 200 milioane de euro, dublă față de a celor mai mari cinci contracte semnate în 2018, potrivit Sînzianei Oprea, Director Land Division în cadrul Colliers International.

Antreprenorii români au făcut o serie de exituri și o parte din banii câștigați au fost investiți și în imobiliare, în clădiri de birouri, dar și în terenuri. În 2017, cea mai mare tranzacție a fost achiziția terenului Policolor de către Raul Ciurtin, după vânzarea Albalact, iar anul trecut Constantin Duluțe (care a ieșit din Agricost n.red.) a cumpărat platforma Nicolina din Iași, tranzacție estimată la 42 milioane euro.

Platforma Nicolina însumează 42 de hectare, este poziționată strategic, în apropiere de hipermarketul Kaufland și complexul Palas Iași, ceea ce o face extrem de pretabilă pentru dezvoltarea de locuințe, și a fost deținută, până la această tranzacție de ultimă oră, de proprietari slovaci, operațiunea marcând și intrarea lui Duluțe pe piața imobiliară.

În vara anului trecut, Constantin Duluțe a vândut Agricost Brăila, cel mai mare producător agricol din România, către fondul de investiții Al Dahra Holding, într-o tranzacție anunțată de la începutul anului de Profit.ro și estimată la peste 250 milioane euro.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
birouri
colliers
retail
terenuri
investitii imobiliare
tranzactii