Locuințele din România s-au scumpit cu aproape 5% în trimestrul al doilea, a treia mare creștere la nivelul UE

Locuințele din România s-au scumpit cu aproape 5% în trimestrul al doilea, a treia mare creștere la nivelul UE
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 12 oct 2017

Prețurile locuințelor din România au crescut cu 4,9% în trimestrul al doilea comparativ cu precedentele trei luni, al treilea cel mai mare avans la nivelul Uniunii Europene, potrivit datelor publicate de Eurostat miercuri. Scumpirea a accelerat de la 1,2% în primele trei luni ale anului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Cele mai mari creșteri față de trimestrul anterior au fost înregistrate în Letonia (6,1%), Slovacia (5,6%) și România, în timp ce locuințele din Ungaria și Belgia s-au ieftinit cu 1,5%, respectiv 0,7%.

Față de intervalul similar din 2016, prețurile locuințelor din România au urcat cu 7,2% în perioada aprilie-iunie, mult peste creșterea medie din UE, de 4,4%.

Grupul Teraplast deschide astăzi fabrica Terasteel Serbia. Este prima fabrică din străinătate inaugurată după 1990, aflată în proprietatea unei firme românești CITEȘTE ȘI Grupul Teraplast deschide astăzi fabrica Terasteel Serbia. Este prima fabrică din străinătate inaugurată după 1990, aflată în proprietatea unei firme românești

Italia este singurul stat din UE în care locuințele s-au ieftinit comparativ cu anul precedent, consemnând o scădere de 0,2% la nivelul celui de-al doilea trimestru, arată Eurostat.

Scumpiri accentuate au fost înregistrate în Cehia, unde prețurile au urcat cu 13,3%, Irlanda (+10,6%) și Lituania (+10,2%).

Creșteri de peste 7% au mai fost raportate în Olanda (7,3%), Ungaria (7,7%), Bulgaria (8,6%) și Letonia (9,6%).

Potrivit unui studiu publicat recent de Erste, în pofida scumpirilor din ultima perioadă, prețurile locuințelor din România se mențin cu circa 18% sub nivelurile consemnate înainte de criza financiară, un angajat cu salariul mediu pe economie având nevoie în prezent să muncească 10 ani pentru a-și cumpăra o locuință, față de 26 de ani în 2008.

Referitor la evoluția din Europa Centrală și de Est, analiștii Erste notează că prețurile locuințelor au crescut vizibil în toate țările, în special în capitale și în marile orașe, însă piețele imobiliare nu dau încă semne de supraîncălzire.

viewscnt
Afla mai multe despre
locuinte
preturi
eurostat
scumpire