Ministrul Dezvoltării a simplificat procedura de atestare a experților tehnici pentru construcții

Ministrul Dezvoltării a simplificat procedura de atestare a experților tehnici pentru construcții
scris 24 iun 2021

Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și al administrației, Cseke Attila, a semnat Ordinul care va simplifica regimul construcțiilor prin atestarea unor noi experți tehnici și verificatori de proiecte în construcții, el argumentând că în ultimii ani organizarea examenelor de atestare și certificare pentru noi experți și verificatori a fost blocată de cei actuali, pentru că o comisie de evaluare poate fi alcătuită doar din experții și verificatorii existenți, iar majoritatea celor atestați în prezent au peste 70 de ani.

”Verificatorii de proiecte și experții tehnici au datoria de a certifica dacă în timpul proiectării și execuției unei construcții au fost luate măsurile necesare privind rezistența mecanică și stabilitatea unei clădiri sau siguranța acesteia în caz de incendiu, sau cutremur, de exemplu. Lucrările nu pot avansa fără aprobarea acestora, dar există o lipsă acută de experți și verificatori, majoritatea celor atestați în prezent având o vârstă de peste 70 de ani”, a atras atenția ministrul dezvoltării,potrivit unui comunicat al UDMR intitulat ”Ministerul Dezvoltării desființează casta care blochează domeniul construcțiilor”.

Acesta a subliniat că în ultimii ani organizarea examenelor de atestare și certificare pentru noi experți și verificatori a fost blocată de cei actuali, pentru că o comisie de evaluare poate fi alcătuită doar din experții și verificatorii existenți, scrie News.ro.

Grecia renunță la mască în exterior și la interdicția de circulație nocturnă CITEȘTE ȘI Grecia renunță la mască în exterior și la interdicția de circulație nocturnă

”Noul ordin prevede organizarea unei comisii centrale, alcătuite din specialiști în domeniu, care stabilește subiectele examenelor și baremul de corectare, iar o altă comisie regională va asigura supervizarea examenelor și corectarea lucrărilor, pentru că, spre deosebire de reglementările în vigoare, care prevedeau organizarea examenelor numai în București, acestea vor fi organizate și în Cluj, Timișoara, Brașov, Iași și Constanța”, a precizat Cseke Attila.

Ordinul de ministru prevede obligativitatea de a organiza două examene pe an începând cu 2022, și unul în acest an, cu teste grilă, iar proba orală va fi eliminată. ”Analizele au arătat că acesta era un instrument folosit pentru a decide subiectiv dacă cei evaluați erau sau nu primiți în breaslă de experții și verificatorii actuali”, a conchis ministrul.

Examenele vor fi anunțate cu cel puțin 45 de zile înainte, arată ordinul, și se vor putea înscrie verificatorii cu cel puțin 8 ani experiență în domeniu, din care 3 ani în proiectare, respectiv experții cu 12 ani de experiență din care 4 ani în proiectare.

Ministrul a subliniat că, în prezent, în evidența ministerului sunt numai 18 experți de securitate la incendiu în București și 23 în restul țării, 24 de județe neavând niciun expert de securitate la incendiu.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul dezvoltării
cseke attila