Mișcare pe piața imobiliară: Electrica SA pregătește mutarea celor 350 de angajați din București în clădirea America House, mai aproape de principalul concurent Enel. Actualele sedii ale companiei vor fi puse să facă bani

Mișcare pe piața imobiliară: Electrica SA pregătește mutarea celor 350 de angajați din București în clădirea America House, mai aproape de principalul concurent Enel. Actualele sedii ale companiei vor fi puse să facă bani

America House

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 28 mar 2018

Distribuitorul și furnizorul de energie electrică Electrica SA, listat la Bursa de Valori București și unde cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, cu peste 48% din acțiuni, vrea să se mute cu chirie într-un nou sediu, situat în clădirea de birouri America House de pe Bulevardul Titulescu, mișcarea urmărind atât beneficii de imagine, cât și financiare.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În prezent, companiile Electrica SA, Electrica Furnizare SA și Electrica Serv își desfășoară activitatea în două sedii distincte, aflate în proprietatea Electrica SA, respectiv Electrica Serv, situate în zona centrală a Bucurestiului, pe strada Grigore Alexandrescu, aproape de Piața Victoriei, și pe Șoseaua Stefan cel Mare, cu un total de aproximativ 350 de angajați.

Sediile actuale au o suprafață totală utilă de peste 10.000 mp, iar spațiul este ineficient și disproporționat, suprafața medie pe angajat fiind de 40 mp în Grigore Alexandrescu și 19,5 mp în Ștefan cel Mare.

Franța, cel mai mare importator de whisky din Uniunea Europeană CITEȘTE ȘI Franța, cel mai mare importator de whisky din Uniunea Europeană

Spre deosebire de situația prezentă, în noul sediu suprafața alocată va fi de aproximativ 10-12 mp/angajat, în linie cu suprafețele practicate pe piața de birouri.

Relocarea consolidată a celor trei companii din grupul Electrica este estimată că va aduce beneficii de imagine atât față de actionari, cât și față de publicul larg. Funcționarea în noul sediu va avea efect și asupra productivității angajaților, în principal datorită accesului la spații moderne și funcționale de birou și la facilități de luat masa. De asemenea, vor spori sinergiile la nivel de grup, nivelul de colaborare si rapiditatea deciziilor.

În același timp, managementul își propune să valorifice sediile actuale, în condițiile pieței, analizând din punct de vedere economic toate opțiunile - închiriere, vânzare, reconstrucție - și urmând să identifice soluția cea mai rentabilă pentru toate companiile, inclusiv, în cazul Electrica SA, pe baza unei analize detaliate din punct de vedere tehnic a clădirii actuale. Măsurile de valorificare vor contribui la acoperirea costurilor de relocare și operaționale, pentru a minimiza efectul asupra bugetului companiilor.

Eventuala relocare în America House, pe Bulevardul Titulescu, ar aduce Electrica SA și mai aproape fizic de actualul sediu din Capitală al principalului său concurent de pe piața de furnizare de energie, Enel, care "locuiește" în prezent pe Bulevardul Mihalache, aproape de Piața Victoriei.

Italienii au însă în vedere să-și mute o parte din birouri, una dintre ținte fiind complexul Day Tower din zona Pieței Unirii, lângă Tribunalul București, după cum Profit.ro a relatat în exclusivitate în ianuarie.

Facebook urmărește utilizatorii și prin alte aplicații, nu doar prin propriile produse CITEȘTE ȘI Facebook urmărește utilizatorii și prin alte aplicații, nu doar prin propriile produse

A fost efectuată o analiză detaliată împreună cu un consultant specializat în domeniul imobiliar și, după evaluarea opțiunilor existente pe piață, atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere al criteriilor adiționale, a fost selectată pentru relocare clădirea America House, fiind deja inițiate negocieri cu proprietarul pentru semnarea contractului de închiriere, în condițiile pieței.

Electrica SA ar urma să închirieze o suprafață de 1.800 metri pătrați la etajul 6 al clădirii America House, unde inițial vor fi mutați circa 150 de angajați. În funcție de obținerea aprobărilor necesare, finalizarea relocării este estimată pentru trimestrul III al anului. Compania va efectua și lucrări de reamenajare a noului spațiu.

Printre chiriașii actuali ai America House se numără companii precum Deloitte, Ericsson, BCR, Actavis, McDonald’s, Mastercard sau Cisco. Clădirea a fost dezvoltată de către Global Trade Center (GTC), cu sediul central în Polonia, și se află în prezent în proces de vânzare de către actualul proprietar,  fondul de investiții francez AEW Europe.

Grupul Electrica SA, care controlează cel mai mare furnizor de energie electrică din țară și trei dintre operatorii concesionari regionali de rețele de distribuție a energiei, a terminat anul 2017 cu un profit net de 172 milioane lei, în scădere cu peste 63% față de 2016, ca urmare a creșterii investițiilor în rețelele de distribuție, dar și a costurilor cu achiziționarea de energie electrică de pe piață, ca urmare a scumpirilor de pe OPCOM. Veniturile grupului au crescut ușor, cu 1,5%, la 5,6 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica sa
enel
america house
cladire birouri america house
relocare
relocare sediu