Nordul Capitalei și Bdul. Theodor Pallady, tranzacții cu terenuri de peste 150 mil. euro în ultimii doi ani

Nordul Capitalei și Bdul. Theodor Pallady, tranzacții cu terenuri de peste 150 mil. euro în ultimii doi ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 nov 2015

Zona de Nord și Bulevardul Theodor Pallady au fost cele mai active arii din București din punct de vedere al tranzacțiilor cu terenuri în ultimii doi ani, înregistrându-se achiziții de peste 150 de milioane de euro, potrivit Colliers. Astfel, zona de nord a Capitalei, care include Aviației, Barbu Văcărescu, Caramfil, Dimitrie Pompeiu și Floreasca, a raportat investiții în terenuri de peste 100 milioane euro, fiind tranzacționate mai mult de 20 hectare, preponderant pentru proiecte de birouri. Pentru Theodor Pallady, sectorul rezidential și cel de retail au generat tranzacții cu o suprafață totală este de 50 hectare, și cu o valoare de peste 60 milioane euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Piața de terenuri a raportat activitate tranzacțională intensă, pe toate segmentele, datorită rezultatelor bune pentru închirieri de birouri, retail și vânzări rezidențiale. Zonele Aviației și Theodor Pallady au avut cel mai mare număr de tranzacții, atrăgând în total investiții de peste 150 milioane euro, fiind urmată îndeaproape de zona Grozăveșt-Politehnica. Piața de terenuri pentru rezidential a fost dinamică peste tot în București, inclusiv în zonele periferice care își îmbunătățesc infrastructura. Nivelul prețurilor este stabil și depinde în mare parte de destinația terenului, dar și de stadiul procesului de avizare”, a declarat Sînziana Oprea, associate director în departamentul terenuri, Colliers Internațional.

Potrivit Colliers, piața de birouri din București este efervescentă, fiind anunțate livrări semnificative în zona Floreasca – Barbu Văcărescu, care ar putea atinge un stoc total de jumătate de million de metri pătrați până în 2020.

Stocul modern de clădiri din zonă a generat cea mai mare parte a cererii, aproximativ 215.000 mp fiind închiriați în ultimii cinci ani. Zona va continua să fie un pol de atracție în următorii ani, având în vedere că peste 155.000 mp de spații de birouri urmează a fi construiți până la finalul lui 2020.

”Cu toate acestea, competiția devine tot mai acerbă cu fiecare proiect nou anunțat. Analizele noastre indică trei surse principale care generează ofertă în această zonă: companii nou intrate pe piață, companii a căror contracte de închiriere vor expira în anii următori și cele care vor dori să își mute activitatea în clădiri de calitate”, precizează consultanții Colliers.

Aceștia apreciază că zona Floreasca – Barbu Văcărescu ar putea genera o cerere potentială de până la 300.000 mp în următorii 5 ani, întrucât companii de outsourcing își consolidează afacerile pe plan local, dar și pe fondul intrării pe piață a unor jucători noi.

În ceea ce privește piața de retail, având în vedere creșterea estimată a consumului, consultanții Colliers consider că Bucureștiul ar putea susține o suplimentare cu peste 100.000 mp a spațiilor de retail (non-food), astfel că în următorii ani, capitala ar putea suporta un stoc total de spații retail de peste 900,000 mp.

Creșterea stocului va fi sprijinită de evoluția consumului care va avea o tendință ascendentă în anii următori, ajungând la 603 euro/gospodărie/lună în 2018.

”Stabilitatea economică și sentimentul general pozitiv al întregii piețe, a generat un comportament mai încrezător al românilor, reflectat în venituri mai mari cu până la 10-15% pentru retaileri în comparație cu anul trecut. Sentimentul de încredere este vizibil și în ceea ce privește livrările, care s-au dublat în acest an comparativ cu 2014”, a declarat Liana Dumitru, associate director în departamentul retail, Colliers International.

viewscnt
Afla mai multe despre
terenuri
birouri
colliers