Piața terenurilor s-a dublat. Cele mai importante tranzacții

Piața terenurilor s-a dublat. Cele mai importante tranzacții
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 mar 2019

Suprafața totală tranzacționată anul trecut pe piața locală și destinată proiectelor de spații de birouri, spații comerciale, rezidențiale sau industriale este de aproximativ 140 hectare, segmentul spațiilor de birouri fiind dominat de companii ca Globalworth, Portland Trust și Forte Partners.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acestea au achiziționat loturi de teren cu o valoare totală estimată la 23,7 milioane euro și o suprafață cumulată de 32.000 metri pătrați, arată datele companiei CBRE.

Simona Halep investește din nou în imobiliare. Proiect pregătit în Mamaia CITEȘTE ȘI Simona Halep investește din nou în imobiliare. Proiect pregătit în Mamaia

Investitori ca Opus Land și One United Properties au cumpărat circa 116.000 metri pătrați, destinați construcțiilor rezidențiale, a căror valoare se plasează la aproximativ 20,4 milioane euro. Proiectele de spații comerciale, cele mixte, precum și dezvoltările industriale și logistice s-au înmulțit la rândul lor în 2018, constituind motivul a numeroase achiziții de terenuri. Cele mai multe tranzacții cu terenuri au fost în București.

Printre cele mai importante tranzacții care au marcat piața terenurilor în 2018, se află achiziția de către Mitiska REIM, a terenului fostei fabrici Helitube din Colentina, care ocupă o suprafață de 89.500 metri pătrați și unde va fi început un proiect de spații comerciale.

Dezvoltatori de spații logistice și industriale cum sunt P3 și WDP au cumpărat loturi de teren care totalizează 600.000 metri pătrați și în perioada următoare se așteaptă lansarea mai multor construcții pe acest segment.

O direcție din ce în ce mai puternică este apariția proiectelor imobiliare de tip “mixed use”, în care se îmbină două sau mai multe componente, de exemplu spațiile de birouri cu spațiile comerciale și cele rezidențiale. Astfel, nume ca Globalworth, AFI Europe, Speedwell, One United Properties și-au îndreptat atenția către acest gen de dezvoltări și au investit în achiziția a 154.000 metri pătrați, pe care vor fi ridicate proiecte mixte. Din această suprafață, 53.000 metri pătrați sunt incluși în tranzacția prin care a fost vândut terenul fostei fabrici Ventilatorul din București.

Tranzacție: Dedeman semnează cu Rosal Grup, fondat de Prigoană CITEȘTE ȘI Tranzacție: Dedeman semnează cu Rosal Grup, fondat de Prigoană

La nivel național, cele mai multe cereri din 2018 au venit din partea marilor retaileri, care și-au redobândit încrederea în potențialul de dezvoltare al orașelor regionale. Astfel, jucători precum Mitiska REIM, Prime Kapital, Catinvest și-au securizat proiecte prin achiziția de terenuri în Baia Mare, Iași și Craiova. Una dintre cele mai mari tranzacții care au avut loc în România, în 2018, este vânzarea unui teren de 42 hectare situat în Simeria, județul Hunedoara, către BSH Electrocasnice Manufacturing SRL, filiala română a concernului german BSH Hausgeräte GmbH. Compania germană va construi aici o fabrică de mașini de spălat, prima unitate de acest tip deținută de producătorul german în România.

Atât în București, cât și în centrele regionale, interesul investitorilor pentru terenuri aparținând fostelor fabrici se menține ridicat. Însă tendința pentru următorii ani este de apariție a tot mai multor proiecte mici, de tip boutique, care îmbină componentele de birouri, rezidențial și hotel. Criteriile după care este valorizat un teren țin în continuare de tipul de proiect care va fi construit și de amplasare, care trebuie să asigure accesul facil la mijloacele de transport în comun, în special la metrou. Alte aspecte importante sunt apropierea de restaurante, centre comerciale sau parcuri. Bucureștiul are un potențial mare de dezvoltare în viitor, având loturi de teren care pot fi folosite pentru proiecte mari. Singurele dezavantaje în zona capitalei sunt timpii mai lungi necesari obținerii autorizațiilor, care pot influența prețul final al unui teren.

Prețurile terenurilor construibile s-au situat, în general, la un nivel constant în 2018. În București și în cele mai mari orașe regionale, cum sunt Cluj-Napoca, Timișoara și Iași, s-au observat ușoare creșteri, de circa 10%, în zonele cele mai solicitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
terenuri
cbre