Prețul locuințelor va continua să crească în acest an. Experții imobiliari susțin că nu există o bulă imobiliară. La cât va ajunge prețul unui apartament

Prețul locuințelor va continua să crească în acest an. Experții imobiliari susțin că nu există o bulă imobiliară. La cât va ajunge prețul unui apartament
Ana Iliescu
Ana Iliescu
scris 31 ian 2018

Prețurile locuințelor au continuat să crească anul trecut, cele mai căutate fiind apartamentele cu două camere și garsonierele, pentru care creșterea a fost de aproximativ 7%, respectiv 9% față de 2016. "Creșterea este sustenabilă, nu poate fi vorba de bulă imobiliară”, susțin experții imobiliari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

La nivel național, prețul apartamentelor cu două camere a crescut cu 7%, de la 46.600 euro în 2016 la 50.200 euro anul trecut, în timp ce prețul unei garsoniere a ajuns la 34.700 euro în 2017 față de 31.700 în anul precedent, conform datelor prezentate de Flavius Pop, Sales Manager Storia.ro și OLX Imobiliare.

De altfel, anul trecut, pe primele locuri în privința criteriilor de căutare se află numărul de camere și locul unde este amplasat imobilul. „Persoanele care caută un apartament sunt interesate în primul rând de numărul de camere, locația și, abia apoi prețul, semn că profilul consumatorului s-a schimbat”, a spus și Anca Bidian, CEO Kiwi Finance, broker de credite.

„Creșterea este sustenabilă, nu poate fi vorba de bulă imobiliară”, apreciază aceasta, adăugând că bula imobiliară apare în momentul în care indicele de accesibilitate este peste 3.

Tranzacție: Lidl cumpără teren de la cel mai mare dezvoltator de locuințe din afara Bucureștiului CITEȘTE ȘI Tranzacție: Lidl cumpără teren de la cel mai mare dezvoltator de locuințe din afara Bucureștiului

Conform unei analize Kiwi Finance, în 2017, indicele de accesibilitate a fost 2,3, ceea ce înseamnă că piața imobiliară este stabilă, spre deosebire de 2008 când acesta a fost de 5,3, iar piața imobiliară a intrat în criză.

„În 2008, prețul locuinței a crescut cu o viteză foarte mare în timp ce salariul mediu a rămas constant, de aceea a apărut bula imobiliară, în timp ce în 2017 există un echilibru între creșterea prețului locuințelor și cea a salariului mediu”, a mai spus Bidian.

În 2017, prețul unei locuințe a fost de 1.164 euro/mp, valoarea unei locuințe de 55 mp ridicându-se la 64.020 euro. În acest an este prognozat că prețul unei locuințe va fi de 1.221 euro/mp, valoarea locuinței de 55 mp fiind de 67.134 euro, conform datelor Kiwi Finance. Spre deosebire de anul 2017, în 2008, prețul unei locuințe era de 1.835 euro/mp, iar valoarea unei locuințe de 55 mp era de 100.936 euro.

„O familie cu venituri de 750 euro putea să cumpere în 2008 un apartament de 35 metri pătrați și să achite creditul în 35 de ani, în timp ce în 2017 aceeași familie poate cumpăra un apartament de 84 metri pătrați, achitând creditul în 11 ani”, a spus Anca Bidian, explicând că aceste diferențe se datorează modului accesibil de a accesa un credit, ajustării prețurilor locuințelor și nivelului dobânzii.

În ceea ce privește tipul de credite accesate de oameni pentru a-și cumpăra o locuință, Anca Bidian atrage atenția asupra programului „Prima Casă”, care nu mai produce efecte pe piața imobiliară și este riscant pentru clienți.

„La un credit prin programul Prima Casă dacă nu ai achitat două rate, la a treia rată clientul este trimis în executare”, a specificat CEO Kiwi Finance, adăugând că, spre deosebire de creditul standard, ipotecar, cel prin „Prima Casă” impune anumite restricții și anume nu poate fi refinanțat, iar imobilul nu poate fi înstrăinat în primii 5 ani.

De altfel, băncile nu comunică foarte bine cu clienții, nu le explică faptul că există și alte variante pentru accesarea unui credit, a mai adăugat CEO Kiwi Finance, recomandându-le, totuși, oamenilor să analizeze atent decizia de a face un credit pentru cumpărarea unei locuințe.

„Dacă nu ai 4.000 de lei venituri per familie, nu ar trebui să iei un credit pe 30 de ani pentru că este riscant”, a spus Anca Bidian.

Kiwi Finance, companie de brokeraj de credite înființată în anul 2003, a intermediat credite în valoare de 810 milioane euro, fiind prezentă în 35 de orașe ale României.

Storia.ro este un site de anunțuri dedicat exclusiv sectorului imobiliar, lansat de Olx.ro în august 2016 și are peste 120.000 de anunțuri.

Olx.ro este cea mai mare platformă de anunțuri de pe piața locală, deținută de grupul media sud-african Naspers.

Platforma online are o secțiune de imobiliare, unde sunt adăugate lunar peste 77.000 de anunțuri și există peste 200.000 de anunțuri active.

viewscnt
Afla mai multe despre
locuinte
kiwi finance
olx
preturi
prima casa