Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Jucătorii imobiliari: Volumul tranzacțiilor cu locuințe, așteptat să scadă cu până la 20%. Prețurile se vor menține. Lăsați economia să își revină, statul să intervină punctual!

Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Jucătorii imobiliari: Volumul tranzacțiilor cu locuințe, așteptat să scadă cu până la 20%. Prețurile se vor menține. Lăsați economia să își revină, statul să intervină punctual!
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 15 apr 2020

Ritmul vânzărilor este așteptat să scadă, pe termen scurt, însă prețurile se vor menține, mai ales cele ale apartamentelor noi aflate în proiecte într-un stadiu avansat de construcție. Pagubele făcute de intervenționismul economic le vor depăși pe cele făcute de virus, astfel că cel mai bine este să fie lăsată economia să își revină, cât mai rapid, iar statul să intervină doar punctual, alocând resurse, transmit jucătorii imobiliari, la Profit TV.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

„Numărul tranzacțiilor scade. A început cu o scădere de circa 30% la începutul lunii martie și a scăzut spre 90% la finalul lunii. Într-un scenariu optimist, cu o revenire graduală în 2-3 luni, numărul de tranzacții va scădea anul acesta cu 15-20%, dar nu neapărat și prețurile. Dezvoltările imobiliare s-au bazat mai puțin pe credite acum, față de 2007, ceea ce face prețurile mai sustenabile. La criza precedentă era o diferență mare între prețul pe metru pătrat și salariul mediu pe metru pătrat. Dacă puterea de cumpărare va scădea, va apărea o influență și asupra prețurilor. Totuși, așteptările cumpărătorilor care vor să vadă o scădere de 50% a prețurilor nu vor fi întrunite“, atenționează Octavian Bădescu, partener fondator al brokerului imobiliar Freedom Group, la Profit TV, în emisiunea Profit LIVE, transmisă începând cu ora 17.30 și în care mediul de business vorbește despre situația actuală.

O scădere a ritmului de vânzări, pe termen scurt, previzionează și Antoanela Comșa, președinte al Asociației Investitorilor de Real Estate din România și director general al dezvoltatorului spaniol Granvia România. Ea anticipează o menținere a prețurilor, mai ales pentru proiectele rezidențiale începute și aflate într-un stadiu avansat de finalizare, deoarece acestea au fost construite pe anumite bugete și au o mare parte din apartamente deja vândute.

Ea atrage atenția că, deși birourile de vânzări sunt închise, iar clienții nu pot viziona apartamentele în această perioadă, majoritatea tranzacțiilor cu apartamente noi se fac încă din stadiu de proiect, când produsul fizic oricum nu există.

EXCLUSIV Skanska continuă discuțiile cu S Immo privind vânzarea birourilor din Campus 6, în ciuda COVID-19. Sunt șanse să devină cea mai mare tranzacție a anului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Skanska continuă discuțiile cu S Immo privind vânzarea birourilor din Campus 6, în ciuda COVID-19. Sunt șanse să devină cea mai mare tranzacție a anului

„Nu văd o scădere a prețurilor și pentru că sunt proiecte care nu vor mai începe. Sunt câțiva dezvoltatori care se gândesc să amâne cu șase luni, până la un an începerea proiectelor, ceea ce înseamnă că nu va exista o ofertă foarte mare de apartamente noi finalizate în același timp“, explică reprezentanta asociației patronale.

Spre exemplu, Profit.ro a scris în exclusivitate că dezvoltatorul imobiliar RRG Capital, controlat indirect de miliardarul rus Vitaliy Machitski, acționarul majoritar al Alro Slatina, a fost autorizat chiar înainte de declanșarea stării de urgență să construiască cel mai mare proiect imobiliar al său din București, un cartier cu 270 de apartamente, însă situația de criză a determinat investitorul să amâne proiectul cel puțin până anul viitor.

Comșa spune că sunt șantiere foarte mari care au fost închise ca măsură de prevenție, pentru că riscul de răspândire a viruslui era destul de mare, dar sunt și dezvoltatori care au închis șantierele plecând de la idee că vor putea renegocia contractele cu constructorii după starea de urgență.

În acest context, unii dintre muncitorii veniți din Asia au fost trimiși acasă de pe șantierele care s-au oprit, mai spune ea.

EXCLUSIV Un tânăr IT-ist, specialist în blockchain, se alătură milionarilor din zona Expoziției, lângă megaproiectul lui Țiriac CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un tânăr IT-ist, specialist în blockchain, se alătură milionarilor din zona Expoziției, lângă megaproiectul lui Țiriac

„Numărul de șantiere este de așteptat să scadă în următoarea perioadă, fiind proiecte care nu vor mai începe, iar oamenii care erau previzionați să lucreze la proiectele oprite vor fi redistribuiți spre șantierele existente. Preconizez că numărul muncitorilor străini va scădea pe un termen de șase luni până la un an“, a adăugat directorul Granvia. 

Octavian Bădescu spune că pagubele făcute de intervenționismul economic le vor depăși pe cele făcute de virus și că cel mai bine ar fi să fie lăsată economia să își revină, cât mai rapid, iar statul să intervină punctual, alocând resurse.

Antoanela Comșa este de părere că, pentru o revenire mai rapidă, statul ar trebui să intervină cu investiții. Prin realizarea lor, mai ales în infrastructură și industrie, se vor crea locuri de muncă și se vor compensa cele pierdute în criză, pentru că anumite afaceri mici nu vor supraviețui acestei crize, este de părere ea.

Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere în iulie 2019, după ce a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Anul trecut au fost încheiate circa 540.000 de tranzacții, cu 4,1% mai puține decât în 2018. Prima lună din acest an a început în creștere, cu peste 35.000 de contracte de vânzare-cumpărare semnate, un avans de 14,6% comparativ cu aceeași lună din 2019. Februarie a continuat creșterea, cu un avans de 21,5%. Împreună, primele două luni din 2020 au adus cu 18,5% mai multe tranzacții imobiliare decât în perioada similară din 2019.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
locuinte
apartamente
preturi
covid-19