Proiectul de lege prin care BNR cedează arenele sportive din Cotroceni a fost aprobat de Senat. Primăria Capitalei este avută în vedere pentru a le administra

Proiectul de lege prin care BNR cedează arenele sportive din Cotroceni a fost aprobat de Senat. Primăria Capitalei este avută în vedere pentru a le administra
scris 29 mai 2018

Senatul a aprobat marți proiectl de lege prin care arenele sportive deținute de Banca Națională a României în Parcul Cotroceni din Capitală vpor fi transferate Guvernului, care va decide, prin hotărâre, ce instituție le va administra ulterior. Proiectul este inițiat de liderul grupului PSD din Senat, Șerban Nicolae, care menționează că Primăria Capitalei ar putea prelua în administrare aceste spații cu destinație exclusiv sportivă. BNR va păstra un mic hotel și o sală de sport, urmând a fi compensată pentru investițiile realizate.

Istoria patrimoniului Clubului Sportiv Progresul, cunoscut în prezent drept Arenele BNR, a constituit subiect de discuție anul trecut în comisia economică din Senat, la care a fost invitat și Ion Țiriac, cunoscut jucător de tenis și om de afaceri.

Terenul inclus în patrimoniul Arenelor BNR este proprietatea băncii centrale din 1946, iar în prezent spațiile respective necesită o reconstrucție din temelii, BNR cerând încă din 2014 transferul de proprietate către Guvern a perimetrului destinat activităților sportive, a susținut banca.

După ce conducerea BNR s-a arătat dispusă să cedeze terenurile sportive, cu condiția păstrării unui hotel și altor câtorva clădiri, parlamentarii PSD au pregătit mai multe variante ale unui proiect de lege care să permită transferul Arenelor BNR.

EXCLUSIV Cei mai dinamici hotelieri din Capitală alocă 90 milioane euro pentru investiții. Vor deschide un hotel chiar în aeroportul Henri Coandă, un Hilton, plus trei Marriott în oraș CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cei mai dinamici hotelieri din Capitală alocă 90 milioane euro pentru investiții. Vor deschide un hotel chiar în aeroportul Henri Coandă, un Hilton, plus trei Marriott în oraș

Senatul a aprobat un proiect PSD care stabilește că arenele respective, proprietate publică a statului, sunt destinate exclusiv organizării si desfășurării activităților sportive, iar ”Guvernul aprobă, prin hotărâre, condițiile în care se procedează la identificarea, stabilirea destinației și administrarea imobilelor prevăzute la alineatul precedent”.

La stabilirea destinației, pentru frecare imobil, Guvernul asigură prioritatea activităților sportive de performanță, mai prevede proiectul.

Pentru predarea-preluarea imobilelor prevăzute se va încheia un protocol între statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, și Banca Națională a României, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a noii legi.

Proiectul stabilește că statul, prin Ministerul Finanțelor Publice, poate acorda despăgubiri Băncii Naționale a României pentru sporul de valoare rezultat din investiții legal realizate la arenele sportive.

Despăgubirile se vor acorda însă eșalonat, prin compensare cu debitele Băncii Naționale a României față de bugetul de stat.

EXCLUSIV Modificare pregătită pentru Legea dării în plată: va fi aplicată și beneficiarilor programului Prima Casă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Modificare pregătită pentru Legea dării în plată: va fi aplicată și beneficiarilor programului Prima Casă

”Fie direct, prin Ministerul Tineretului și Sportului, fie prin intermediul unor federații sportive, statul român trebuie să readucă acest complex imobiîiar în circuitul sportului de performanță. De asemenea, o altă soluție de revigorare a sportului într-o zonă cu traditie poate fl realizată și de Primăria municipiului București, prin intermediul Clubului Sportiv Municipal (CSM București), care ar putea prelua în administrare spațiile cu destinație exclusiv sportivă, realizând și consistentele investiții necesare”, arată autorii proiectului de lege.

Conform proiectului adoptat de senatori, BNR va ceda terenurile de tenis și stadionul pe care au jucat în trecut fotbaliștii de la Progresul sau Național, urmând să păstreze în folosință o ”casă de oaspeți”, cu suprafață utilă de peste 1.500 mp, o sală de sport cu anexe, în suprafață utilă de aproape 6.500 mp, și un al imobil cu parter și etaj.

Noi condiții la cumpărarea terenurilor agricole: Nu vor putea fi revândute decât statului timp de 15 ani. Condiții speciale pentru arendași, inclusiv firme, și facilități pentru tinerii fermieri CITEȘTE ȘI Noi condiții la cumpărarea terenurilor agricole: Nu vor putea fi revândute decât statului timp de 15 ani. Condiții speciale pentru arendași, inclusiv firme, și facilități pentru tinerii fermieri

 

Proiectul de lege prin care BNR cedează arenele sportive din Cotroceni a fost aprobat de Senat. Primăria Capitalei este avută în vedere pentru a le administra

Proiectul de lege va fi transmis acum spre dezbatere Camerei Deputaților.

viewscnt
Afla mai multe despre
arene
bnr
tenis
transfer
sport
progresul
national
cotroceni
proiect
lege
senat