Amazon, Alibaba, eBay și Rakuten-Franța semnează cu UE pentru retragerea rapidă a produselor considerate periculoase pentru consumatori

Amazon, Alibaba, eBay și Rakuten-Franța semnează cu UE pentru retragerea rapidă a produselor considerate periculoase pentru consumatori
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 25 iun 2018

Comisia Europeană a semnat un acord cu giganții din comerțul electronic Alibaba, Amazon, eBay și Rakuten, cei patru retaileri angajându-se să retragă mai repede produsele periculoase vândute pe platformele proprii, în urma notificărilor primite atât de la autoritățile naționale europene, cât și de la consumatori, inclusiv prin sistemul de alertă rapidă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Astfel, grupul chinez Alibaba, retailerii americani Amazon și eBay și subsidiara din Franța a companiei japoneze Rakuten s-au angajat să răspundă la notificările privind produsele periculoase primite din partea autorităților statelor membre în termen de 2 zile lucrătoare și la cele transmise de clienți în termen de 5 zile lucrătoare, potrivit Comisiei.

La fiecare șase luni, cele patru companii și Comisia Europeană vor evalua progresele înregistrate cu privire la angajamentele luate, prin publicarea unui raport.

Jucării chinezești retrase și mașini rechemate după ce România a semnalat probleme prin sistemul european de alertă rapidă CITEȘTE ȘI Jucării chinezești retrase și mașini rechemate după ce România a semnalat probleme prin sistemul european de alertă rapidă

Concret, cei patru mari retaileri online promit:

* Să reacționeze în termen de două zile lucrătoare la notificările adresate de autorități punctelor de contact ale companiilor pentru a elimina listele cu produse considerate nesigure. Companiile în cauză urmează să monitorizeze situația și să informeze autoritățile cu privire la acțiunile întreprinse.

* Să le ofere clienților proceduri clare privind notificarea listelor cu produse nesigure. Aceste notificări sunt tratate rapid și primesc un răspuns adecvat în termen de cinci zile lucrătoare.

* Să consulte informațiile privind produsele rechemate/periculoase disponibile în sistemul de alertă rapidă al UE pentru produsele nealimentare periculoase, precum și din alte surse (de exemplu, autoritățile de aplicare a legii) și să ia măsurile necesare în ceea ce privește produsele respective, atunci când acestea pot fi identificate.

* Să creeze puncte unice de contact specifice destinate autorităților din statele membre ale UE pentru notificările cu privire la produsele periculoase și pentru facilitarea comunicării pe probleme de siguranță a produselor.

* Să ia măsuri menite să prevină reapariția listelor de produse periculoase deja retrase.

* Să furnizeze informații/formare pentru vânzători cu privire la conformitatea cu legislația UE privind siguranța produselor, să-i oblige să respecte legea și să le pună la dispoziție linkul către lista cu legislația UE privind siguranța produselor.

Criza forței de muncă în industria mobilei l-a făcut pe un bucureștean să se reorienteze și să-și crească business-ul de 20 de ori CITEȘTE ȘI Criza forței de muncă în industria mobilei l-a făcut pe un bucureștean să se reorienteze și să-și crească business-ul de 20 de ori

“În UE, din ce în ce mai mulți cetățeni fac cumpărături on-line. Comerțul electronic a deschis noi posibilități pentru consumatori, oferindu-le o gamă mai largă de produse, la prețuri mai mici. Atunci când cumpără pe internet, consumatorii ar trebui să beneficieze de aceleași condiții de siguranță ca și atunci când cumpără de la un magazin. Salut încheierea acestui acord privind siguranța produselor, deoarece va îmbunătăți și mai mult siguranța consumatorilor. Fac apel, de asemenea, și la alte piețe on-line să se alăture acestei inițiative, astfel încât internetul să devină un loc mai sigur pentru consumatorii din UE”, a spus  Věra Jourová, comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen.

Conform Eurostat, unul din cinci produse vândute în Uniunea Europeană în 2016 a fost achiziționat online. Totodată, din ce în ce mai multe produse periculoase notificate în cadrul sistemului de alertă rapidă sunt vândute online.

“Acest lucru demonstrează necesitatea ca toate piețele on-line să își intensifice eforturile vizând retragerea produselor periculoase”, notează Comisia.

România participă, alături de celelalte 27 de state din UE, Islanda, Lichtenstein și Norvegia, la sistemul de alertă rapidă pentru produse periculoase, care permite autorităților să schimbe infomații rapid și să ia măsuri pentru protejarea consumatorilor, precum interzicerea/oprirea vânzărilor, retragerea, rechemarea sau refuzarea importurilor de către autoritățile vamale.

Anul trecut, autoritățile naționale au difuzat peste 2.200 de alerte, în principal privind jucării și autoturisme și motociclete considerate periculoase, în urma cărora au fost întreprinse aproape 4.000 de acțiuni

Autoritățile române au folosit sistemul european pentru alertă rapidă în cazul a 13 produse considerate periculoase pentru consumatori în 2017, acțiuni care au condus la interzicerea sau retragerea de pe piață a produselor semnalate, inclusiv la rechemarea unor modele de automobile mărcile Mercedes-Benz, Smart și Hyundai.

Notificările României au vizat jucării (39%), vehicule (23%) și cosmetice (15%) periculoase sau neconforme cu legislația UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
amazon
ebay
alibaba
rakuten
acord
siguranta produselor
retragere
produse periculoase