Bruxellesul acuză oficial cel mai mare berar al lumii că folosește practici anticoncurențiale

Bruxellesul acuză oficial cel mai mare berar al lumii că folosește practici anticoncurențiale
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 30 nov 2017

Comisia Europeană a acuzat formal cel mai mare berar al lumii, compania Anheuser-Busch InBev (AB InBev), că împiedică importurile de bere ieftină sub mărci proprii în Belgia, pentru a evita o presiune pe scăderea prețurilor locale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Potrivit Comisiei, AB InBev a abuzat, începând cu anul 2009, de poziția sa dominantă pe piața belgiană, restricționând activ importurile berilor proprii Jupiller și Leffe produse în Olanda și Franța. AB InBev vinde mai ieftin cele două mărci de bere în Olanda și Franța, pe fondul concurenței ridicate.

Executivul de la Bruxelles a inițiat o anchetă împotriva practicilor AB InBev vara trecută, iar joi a trimis companiei o scrisoare de obiecții.

Mihai Bârsan, Ursus Breweries: Vrem să lansăm Asahi Super Dry în România CITEȘTE ȘI Mihai Bârsan, Ursus Breweries: Vrem să lansăm Asahi Super Dry în România

“Concluziile preliminare arată că este posibil ca AB InBev să fi prevenit intenționat importurile de bere mai ieftină din Franța și Olanda către consumatorii din Belgia. Asemenea practici ar încălca regulamentele UE în materie de concurență, deoarece neagă consumatorilor beneficiile oferite de Piața Unică – alegerea și prețurile scăzute”, a declarat comisarul UE pentru concurență, Margrethe Vestager.

Bruxellesul acuză oficial cel mai mare berar al lumii că folosește practici anticoncurențiale

Sursa: Comisia Europeană

Conform Comisiei, printre practicile neconcurențiale folosite de AB InBev pentru a descuraja importurile de bere ieftină se numără modificarea ambalajelor pentru berea produsă la companiile pe care le deține în statele învecinate, cu scopul de a descuraja vânzarea pe alte piețe, precum și limitarea accesului unor retaileri la produsele care fac obiectul unor discounturi sau la anumite sortimente de bere.

Scrisoarea de obiecții nu afectează rezultatul final al anchetei, a arătat Comisia.

AB InBev, cu sediul la Leuven, în Belgia, este cel mai mare producător de bere, controlând aproximativ o treime din piața mondială a berii.

viewscnt
Afla mai multe despre
ab inbev
comisia europeana
practici anticoncurentiale
ancheta
importuri bere