Căderea Arcadia Group în pandemie generează în doar câteva ore prăbușirea unui alt gigant din retail - Debenhams, cu istorie de 242 ani, închide magazinele, 12.000 de angajați pot fi concediați

Căderea Arcadia Group în pandemie generează în doar câteva ore prăbușirea unui alt gigant din retail - Debenhams, cu istorie de 242 ani, închide magazinele, 12.000 de angajați pot fi concediați
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 1 dec 2020

Retailerul britanic Debenhams va închide cele 124 de magazine, iar 12.000 de angajați pot rămâne fără loc de muncă, încercarea companiei de a găsi un cumpărător care să preia afacerea eșuând odată cu retragerea ultimului ofertant, JD Sports.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
FOTO “There ain’t no such thing as a free lunch” - Milton Friedman CITEȘTE ȘI FOTO “There ain’t no such thing as a free lunch” - Milton Friedman

În luna aprilie, Debenhams a anunțat că se pregătește pentru declararea falimentului și intrarea în administrare specială, după ce compania care comercializează îmbrăcăminte a fost nevoită să își închidă toate magazinele din cauza restricțiilor adoptate de autorități pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus. O lună mai târziu, Debenhams a tăiat circa 6.500 locuri de muncă.

În acest interval, Debenhams a inițiat negocieri cu diferite companii, pentru vânzarea afacerii.

Acum, anunțul este că ultimul ofertant s-a retras, iar magazinele vor fi închise, începând cu anul viitor. În următoarele zile, până în ianuarie, compania va continua să caute un cumpărător, în timp ce magazinele vor rămâne deschise pentru a vinde stocul rămas, un proces administrat de experți în lichidare. Planul anunțat acum este însă că dacă nu este găsit niciun cumpărător odată ce stocul este vândut, magazinele vor fi închise, experții spunând însă că este greu de crezut că va fi găsit un cumpărător odată ce ultimii ofertanți tocmai s-au retras.

În 2018, datele indicau că Debenhams lucrează cu cel puțin 20 de furnizori din România.

Huawei AppGallery la un an de la lansare: Peste 1.000 de aplicații românești și zeci de mii de utilizatori activi CITEȘTE ȘI Huawei AppGallery la un an de la lansare: Peste 1.000 de aplicații românești și zeci de mii de utilizatori activi

Anunțul vine la doar câteva ore după ce retailerul britanic Arcadia Group, controlat de Sir Philip Nigel Ross Green (68 de ani), având în portofoliu comercianții Topshop, Topman, Miss Selfridge, Dorothy Perkins, Evans și Burton, cu o rețea de 466 de magazine (dintre care 450 în Marea Britanie), a intrat într-o procedură specială de administrare, ultima încercare de a evita falimentul, în care caută cumpărători pentru întreaga sau o parte din afacere, pe fondul restricțiilor generate de pandemia de coronavirus, care au impus închiderea magazinelor în anumite perioade și au afectat vânzările.

Informațiile sunt că JD Sports s-ar fi retras tocmai după anunțul căderii Arcadia Group, principal partener de afaceri al Debenhams.

CITEȘTE ȘI Avantaj Client 8.087 euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Îndreaptă-te spre reușită!

Debenhams are o istorie de 242 de ani, pornind business-ul în 1778 , cu un magazin în Londra. Atunci, William Clark a înființat un magazin în vestul Londrei, vânzând țesături, bonete, mănuși și umbrele de soare. Numele său actual provine din 1813, când William Debenham a investit în companie, care a devenit Clark & Debenham.

. Corona mexicană, victimă a coronavirusului. Producătorul de bere a capitulat CITEȘTE ȘI Corona mexicană, victimă a coronavirusului. Producătorul de bere a capitulat

Debenhams a fost preluată de un grup de bancher ai săi, între care fondurile americane de hedging Silver Point și GoldenTree, după intrarea sub administrare specială. În perioada respectivă, compania a renunțat la magazinele nerentabile și a renegociat chiriile.

De la aplicarea restricțiilor legate de coronavirus, Debenhams, care are datorii de peste 600 de milioane de lire sterline, a scris proprietarilor de spații comerciale solicitând scutirea de la plata chiriilor timp de cinci luni. Compania a solicitat și furnizorilor o amânare a unor plăți timp de 31 de zile, pentru a-și conserva lichiditățile.

Proprietari ai firmelor de curățătorie reclamă: Profitând de decizia Guvernului, mall-urile ne obligă să funcționăm deși nu mai avem deloc clienți. Dacă ne oprim, plătim penalități CITEȘTE ȘI Proprietari ai firmelor de curățătorie reclamă: Profitând de decizia Guvernului, mall-urile ne obligă să funcționăm deși nu mai avem deloc clienți. Dacă ne oprim, plătim penalități

Debenhams este unul dintre numeroșii retaileri care au dificultăți financiare din cauza restricționării activităților economice în timpul epidemiei de coronavirus.

Comerțul global, exceptând retailerii de produse alimentare, a fost afectat puternic de pandemie, în vară retailerul american JC Penney, pe piață din 1902 și prezentat în repetate rânduri drept o piatră de temelie a mall-urilor americane și o poveste de succes incontestabilă, intrând de asemenea într-o procedură de protecție împotriva falimentului pe fondul pandemiei de coronavirus. Lanțul are peste 800 de magazine și aproape 85.000 de angajați.

Tot atunci, și retailerul de lux Neiman Marcus a solicitat să intre sub protecția capitolului 11 din Legea falimentului din SUA, din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19). Măsurile adoptate în martie în SUA pentru stoparea răspândirii epidemiei au forțat Neiman Marcus să-și închidă cele 43 de magazine, ceea ce i-a afectat semnificativ vânzările și veniturile.

viewscnt
Afla mai multe despre
debenehams
retail
faliment
administrate
coronavirus
marea britanie