Comerțul en gros a crescut cu 8,8% în luna mai, susținut de cererea pentru mașini și produse agricole

Comerțul en gros a crescut cu 8,8% în luna mai, susținut de cererea pentru mașini și produse agricole
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 iul 2016

Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata, un indicator al afacerilor dintre firmele din sectorul de comerț, a avansat în luna mai cu 8,8% față de aceeași lună din 2015, ritm ușor atenuat comparativ cu cel din aprilie, creșterea fiind susținută în special de comerțul cu mașini, echipamente și produse agricole, arată datele publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În aprilie, afacerile din comerțul cu ridicata au crescut cu 9,3% în ritm anual, impulsionate de comerțul cu mașini și alimente, scrie News.ro.

Cumulat pe primele cinci luni, afacerile din comerțul cu ridicata au crescut cu 7,8% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cea mai mare creștere s-a înregistrat, în luna mai 2016, în comerțul cu ridicata de mașini, echipamente și furnituri, sector în care afacerile au fost mai mari cu 29,7% față de aceeași perioadă din 2015, potrivit datelor INS.

Comerțul en gros cu produse agricole neprelucrate și animale vii a avansat în luna mai cu 23,6%, iar afacerile cu bunuri de consum nealimentare au crescut cu 16,1%.

Față de luna anterioară, comerțul en gros a scăzut în luna mai cu 2,9% pe serie brută și cu 1,1% în cifre ajustate în funcție de numărul de zile lucrătoare și variațiile sezoniere.

Statisticile nu includ comerțul dintre firme cu autovehicule și motociclete.

Comerțul cu ridicata este practicat în special de comercianții care cumpără produse în cantități mari, pe care le revând în cantități mai mici altor comercianți sau clienți finali.

Anul trecut, comerțul en gros a înregistrat un avans de 4,1% comparativ cu 2014, în special ca urmare a creșterii cu 17,4% din afacerile cu echipamente informatice și de telecomunicații.

viewscnt
Afla mai multe despre
en gros
comert