Comerțul UE, afectat sever de pandemie în 2020

Comerțul UE, afectat sever de pandemie în 2020
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 mar 2021

În 2020, comerțul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene a fost puternic afectat de pandemia de coronavirus (COVID-19), fiind înregistrate scăderi semnificativ atât la exporturi (9,4%) cât și importuri (11,6%), comparativ cu 2019, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

În ultimul deceniu, rata de creștere a exporturilor, după ce a înregistrat valori ridicate (12% în 2011 și 9% în 2012), a rămas pozitivă până în 2019, înainte de a scădea puternic în 2020. Rata de creștere a importurilor a atins un vârf în 2011 (12%), urmat de fluctuații reduse între 2012 și 2015, înainte de a crește semnificativ în 2017 și în 2018, și încheind deceniul cu un sever declin în 2020, scrie Agerpres.

VIDEO PROFIT TV - Să ajutăm business-ul. Bodea, Adrem: România are ocazia unică în 100 de ani de a-și moderniza infrastructura critică energetică. Principalele piedici CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT TV - Să ajutăm business-ul. Bodea, Adrem: România are ocazia unică în 100 de ani de a-și moderniza infrastructura critică energetică. Principalele piedici

Anul trecut, UE a înregistrat un excedent al balanței comerciale de 217 miliarde de euro. În ultimul deceniu, după ce a înregistrat un deficit redus în 2011, UE a înregistrat continuu excedent al balanței comerciale, care a atins nivelul de vârf de 264 miliarde de euro în 2016. Excedentul s-a redus în 2017 și în 2018, apoi a urcat din nou în 2019 și în 2020.

Majoritatea statelor membre UE au făcut comerț în special în interiorul pieței unice europene. Proporția fluxurilor intra-UE și extra-UE în comerțul total cu bunuri a variat considerabil în rândul țărilor membre ale blocului comunitar, reflectând legăturile istorice și localizarea geografică.

Modalitatea prin care antreprenorii români își pot promova produsele către sute de mii de persoane CITEȘTE ȘI Modalitatea prin care antreprenorii români își pot promova produsele către sute de mii de persoane

În rândul statelor membre UE, cea mai ridicată pondere a comerțului intra-EU atât pentru importuri cât și pentru exporturi a fost anul trecut în Luxemburg. În contrast, Irlanda a fost țara membră a blocului comunitar cu cea mai ridicată pondere atât pentru importurile cât și pentru exporturile cu țările terțe, ceea ce nu este surprinzător, ținând cont că este principalul partener comercial al Marii Britanii.

Cargus, soluția de servicii personalizate pentru afacerea ta! CITEȘTE ȘI Cargus, soluția de servicii personalizate pentru afacerea ta!

În 2020, Olanda a fost punctul de intrare în UE, importând cea mai ridicată pondere de bunuri din țările terțe, pe care le-a expediat în interiorul blocului comunitar. În contrast, Ciprul a avut o pondere importantă de bunuri importate din statele membre UE, iar cea mai ridicată pondere a fost exportată în afara blocului comunitar.

viewscnt
Afla mai multe despre
pandemie
comert