Decizie: Cârnații de Pleșcoi - recunoscuți și protejați în UE

Decizie: Cârnații de Pleșcoi - recunoscuți și protejați în UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 oct 2019

Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului românesc "Cârnați de Pleșcoi" în registrul produselor care beneficiază de Indicație Geografică Protejată (IGP), informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cârnații de Pleșcoi sunt un soi de cârnați afumați produși dintr-un amestec de carne de oaie și vită, uneori și carne de capră, condimentați cu ardei roșu, usturoi și cimbru. Această combinație de ingrediente și procesul de producție le conferă Cârnaților de Pleșcoi un gust unic, cunoscut și renumit pe teritoriul României începând din secolul al XIII- lea, arată Agerpres.

România avea cinci produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care patru Indicații Geografice Protejate (IGP): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu și Novac afumat din Țara Bârsei și scrumbia de Dunăre afumată. Produsul Telemea de Ibănești este înregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (DOP).

FOTO Lanțul de restaurante La Mama a deschis restaurantul din Muzeul Țăranului Român CITEȘTE ȘI FOTO Lanțul de restaurante La Mama a deschis restaurantul din Muzeul Țăranului Român

La Comisia Europeană se mai află depuse documentațiile pentru alte două produse pentru dobândirea protecției europene Indicație Geografică Protejată, respectiv Cașcaval de Săveni și Telemea de Sibiu.

Aproximativ 20 de produse au fost identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european, respectiv Telemea de Vaideeni (județ Vâlcea), Brânză de burduf de Bran, Gem de rabarbăr, Brânza de Gulianca, Salată deltaică cu icre de știucă, Virșli de Hunedoara, Pâine de Pecica, Salam de Nădlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Șuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemțeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmburești, Cârnați oltenești, Mere de Voinești etc.

viewscnt
Afla mai multe despre
carnati plescoi
ue