Lanțul de restaurante de tip casual dining american Chili’s intră în România, primul restaurant urmând să fie deschis în 2026, centrul comercial Promenada Mall, din București, anunță Honorius Prigoană, co-fondator și co-proprietar al firmei care va dezvolta rețeaua pe plan local.
Până în 2030 urmează să fie deschise minimum cinci unități, dar și un centru de training pentru angajații Chili’s.
Firma care aduce franciza în România, First International Group, este deținută în proporție de 50/50 de Honorius Prigoană și omul de afaceri egiptean Mohamed Kotop, care va fi și CEO, arată G4Food.ro.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Antreprenorul român spune că asociatul său este cel care a luat contact prima dată cu Chili’s în Dubai, unde le-a închiriat spații comerciale. Din discuții, cei doi și-au dat seama că un astfel de concept are potențial mare în România, unde piața de casual dining este puțin dezvoltată.
„În România nu avem dezvoltat conceptul de casual dining, iar aici văd eu oportunitatea. Avem restaurante foarte scumpe, după care sunt la distanță mare [ca prețuri] restaurantele de tip fast food. Există un spațiu între ele pe care noi trebuie să-l umplem”, a declarat Prigoană.
Vor fi deschise unități în mall-uri și baze militare
După ce firma din România a aplicat pentru a deveni francizată, au urmat verificări amănunțite făcute de gigantul american Brinker International, compania care deține lanțul Chili’s, care și-a trimis de două ori reprezentanți în România pentru a vedea și analiza piața. Le-a plăcut ce au descoperit, au semnat, iar apoi firma locală a început dezvoltarea afacerii.
Cei doi asociați doresc să deschidă pentru prima dată restaurante în mall-uri, dar nu se vor limita la aceste spații comerciale. Potrivit lui Prigoană, 90% din restaurantele Chili’s din afara SUA se află în mall-uri.
Antreprenorul a menționat că doresc să deschidă unități inclusiv în baze militare din România, precum Mihail Kogălniceanu, care va fi extinsă printr-o investiție masivă. De altfel, singurul restaurant Chili’s din Uniunea Europeană se găsește la Ramstein Air Base din Germania.
Primul restaurant, investiție de 600-700.000 de euro
Primul restaurant Chili’s din România va fi deschis în 2026 în Promenada Mall, iar investiția va fi de 600-700.000 de euro, potrivit antreprenorului român. Unitatea va avea aproximativ 40 de angajați și va urma, într-o primă fază, strict meniul celor din SUA. „Vrem ca oamenii care merg la Chili’s în București să aibă aceeași experiență ca la New York”, a explicat Prigoană. Americanii le permit restaurantelor din rețea să facă anumite modificări în meniu sau să vină cu inovații, dacă acestea doresc.
Restaurantul din Promenada Mall va avea un manager venit de la un restaurant Chili’s din Dubai.
Potrivit lui Prigoană, restaurantele Chili’s din România vor avea o particularitate interesantă. Va exista o secțiune dedicată, cu acces diferit, de preluare a comenzilor de către livratori, astfel încât aceștia să nu treacă printre mese atunci când vin să preia comenzile plasate online.
În perioada următoare, cei doi asociați, Prigoană și Kotop, vor merge în SUA la programe de training susținute de Brinker International. Această etapă nu este obligatorie, dar planurile celor doi cofondatori nu se rezumă doar la dezvoltarea rețelei de restaurante, ci și la deschiderea, mai târziu, a unui centru de training Chili’s la București, în care să fie pregătiți angajați din regiune. Compania americană plănuiește să se extindă puternic în Europa.
CITEȘTE ȘI VIDEO Grevă spontană la Arctic (Beko) GăeștiChili’s a fost fondat de Larry Lavine în 1975, în Texas. Conceptul lui a fost crearea unui restaurant informal, cu servicii complete, cu un meniu care să ofere diferite tipuri de burgeri la un preț accesibil. Astăzi, Chili’s oferă mâncare americană, mâncare bazată pe preparatele populației Tejano (texani de origine mexicană), dar și preparate influențate de bucătăria mexicană.
Lanțurile de casual dining atrag clienți de la fast food
Lanțurile de casual dining câștigă clienți în ultima perioadă, care au devenit frustrați de prețurile mai mari ale fast food-urilor, a declarat directorul general al Darden Restaurants, Rick Cardenas. Printre rețelele care au beneficiat cel mai mult de această schimbare se numără Chili’s și Applebee’s.
Prețurile din restaurantele cu servicii complete au crescut cu 3,5% în ultimele 12 luni, comparativ cu o creștere de 4,5% pentru cele ale restaurantelor cu servicii limitate, potrivit datelor Departamentului Muncii din SUA.
Recent, lanțul de restaurante fast-food Wendy’s a anunțat de asemenea că intră în România.