Ghidul consumatorului pentru achiziționarea de LED-uri de calitate

Ghidul consumatorului pentru achiziționarea de LED-uri de calitate
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 29 apr 2022

 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Acest ghid vă va ajuta să selectați un bec cu LED de calitate pentru a vă satisface nevoile de iluminat.

Becurile și corpurile de iluminat cu diode emițătoare de lumină sunt cunoscute sub denumirea de LED-uri. LED-urile pot avea modele variate, cu o gamă de aspecte pentru multe utilizări diferite. Din exterior, multe dintre ele arată ca niște becuri de modă veche și sunt disponibile pentru a înlocui o gamă largă de corpuri de iluminat ineficiente cu halogen și cu incandescență.

În prezent, LED-urile de calitate reprezintă, în majoritatea cazurilor, cea mai bună achiziție în ceea ce privește costurile de funcționare a energiei electrice, frecvența de înlocuire și costurile totale pe durata de viață.

Acest tip de lustre LED câștigă rapid popularitate pe măsură ce devin mai disponibile la prețuri mai mici; cu toate acestea, evaluarea produselor LED disponibile în prezent pe piață indică o mare variație în ceea ce privește calitatea și eficiența. Acest ghid oferă câteva sfaturi practice pentru achiziționarea unui produs LED de calitate.

Nu toate LED-urile sunt la fel

Spre deosebire de lămpile fluorescente compacte (CFL), LED-urile nu sunt în prezent reglementate în ceea ce privește eficiența energetică - sau caracteristici precum culoarea. Acest lucru înseamnă că este posibil să vă confruntați cu o variație mai mare în ceea ce privește performanța lor.

În cazul în care nu sunteți mulțumit de performanța unor lustre LED, vă recomandăm să solicitați înlocuirea sau rambursarea de la locul de cumpărare.

LED-uri de calitate - mai ieftine pe termen lung

O serie de lustre LED de calitate rezistă de 5 până la 10 ori mai mult decât becurile cu halogen și consumă un sfert din energie pentru a produce aceeași putere de iluminare.

- Durata de viață a becurilor LED este cuprinsă între 15.000 și 50.000 de ore.

- Becurile cu halogen durează între 1.000 și 4.000 de ore

- Becurile CFL au o durată de viață de aproximativ 6.000 de ore.

Deși sunt mai scumpe la început în comparație cu cele cu halogen sau CFL, LED-ul iese pe primul loc atunci când se iau în considerare costurile curente de electricitate și de înlocuire.

Ce trebuie să căutați atunci când cumpărați un bec cu LED

Compatibilitate

Pentru a vă asigura că LED-ul de înlocuire se potrivește atunci când ajungeți acasă, verificați de ce fiting aveți nevoie (baza cu șuruburi Bayonet sau Edison), dimensiunea, forma și tensiunea. Poate fi de ajutor să luați vechiul model de lustre LED pentru a compara.

Puterea de iluminare (Lumeni)

Cel mai bun mod de a identifica o lampă cu LED potrivită pentru înlocuirea unei lămpi existente este să vă uitați la cantitatea de lumină pe care o produce lampa (măsurată în lumeni sau lm). Informațiile de pe ambalaj care spun că producția de lumină a fost efectiv testată pentru această performanță reprezintă un semn bun al unui produs de calitate.

Obișnuiam să cumpărăm becurile cu incandescență în funcție de cantitatea de energie (sau wați) pe care o foloseau. Becurile LED produc aceeași cantitate de lumină folosind mult mai puțină energie, ceea ce înseamnă că nu mai are sens să cumpărăm în funcție de numărul de wați. Utilizarea „lumeni" este acum modalitatea de a alege aplica de perete de care aveți nevoie.

Din păcate, informațiile de pe unor lustre LED nu sunt întotdeauna exacte. Uneori, informațiile de pe ambalaj se referă la sursa de lumină din interiorul becului (cipul electronic LED), nu la lumina produsă de întregul bec LED. Sursele de lumină testate în condiții de laborator vor avea întotdeauna o putere luminoasă mai mare decât cea a becului LED utilizat în condiții normale. Dacă aveți întrebări cu privire la specificații, trebuie să întrebați vânzătorul sau să contactați producătorul.

Cel mai bine, dacă este posibil, cereți-i comerciantului cu amănuntul să vă arate una dintre lustre în funcțiune. Dacă acest lucru este posibil, nu vă uitați la cât de „luminos" pare LED-ul, ci la cât de bine luminează suprafețele în comparație cu alte lămpi din ofertă.

Evaluarea siguranței

Toate becurile trebuie să fie sigure pentru funcționare. Acest lucru înseamnă cel puțin că au trecut de cerințele de siguranță obligatorii și și-au câștigat marcajele de siguranță. Marca de conformitate cu reglementările demonstrează că produsul îndeplinește cerințele de siguranță electrică și de compatibilitate electromagnetică și trebuie să fie vizibilă pe ambalaj.

Cât timp resistă

Există mulți factori care determină durata de viață a unui bec cu LED. Căutați producătorii care își pot susține afirmațiile privind durata de viață, fie prin teste, fie prin certificarea indicată pe ambalajul produsului.

Pentru produsele LED de calitate, durata de viață preconizată este undeva între 15.000 și 30.000 de ore, însă unele produse pretind până la 50.000 de ore.

Garanția produsului

Căutați o garanție de cel puțin 2 ani pentru un produs care pretinde o durată de viață de 15.000 de ore sau de cel puțin 3 ani sau mai mult pentru lămpile care pretind o durată de viață de peste 15.000 de ore.

O bună aproximare pentru informații privind testarea duratei de viață este garanția pe care un producător este dispus să o ofere. Orice garanție oferită împreună cu un produs se adaugă la alte drepturi pe care le aveți, în calitate de consumator, în temeiul legislației privind protecția consumatorilor.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
emag
led