Ikea - suspectată că a folosit indirect munca unor deținuți. Explicația companiei

Ikea - suspectată că a folosit indirect munca unor deținuți. Explicația companiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 nov 2022

Compania Ikea și-a apărat procedurile interne de control menite să asigure că nu folosește munca deținuților, după ce o anchetă a website-ului francez de investigații jurnalistice Disclose a demonstrat legăturile mai multor foști furnizori ai săi din Belarus cu coloniile penitenciare ale regimului de la Minsk, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Ikea a rupt în luna martie legăturile cu furnizorii săi din Belarus în urma războiului din Ucraina, dar a admis că nu poate exclude complet că ar fi beneficiat de munca deținuților belaruși, deși în caietele sale de sarcini precizează că respinge ''munca forțată'' și munca din sistemul penitenciar, arată Agerpres.

ANUNȚ Primark, unul dintre cei mai mari retaileri, deschide primul magazin din România CITEȘTE ȘI ANUNȚ Primark, unul dintre cei mai mari retaileri, deschide primul magazin din România

''Pentru a verifica faptul că furnizorii se conformează acestor exigențe avem un proces bine stabilit, inclusiv de evaluare a lacunelor, verificări de conformitate și o urmărire a planurilor de acțiune în caz de abateri'', susține multinaționala de origine suedeză, controlată în prezent de o fundație olandeză.

Potrivit anchetei Disclose, mai multe companii belaruse, în total zece foști subcontractori, au fost până recent pe lista furnizorilor Ikea ori au colaborat cu cel puțin cinci închisori sau colonii penitenciare ale regimului președintelui Aleksandr Lukașenko și care sunt ''cunoscute pentru fapte de tortură, de privare de hrană și de îngrijiri medicale''.

În urma sancțiunilor impuse Rusiei pentru invazia asupra Ucrainei, compania Ikea a anunțat în luna martie suspendarea activităților sale în Rusia, precum și Belarus, aliatul Moscovei. Producătorul de mobilier a decis ulterior și retragerea sa din aceste două țări.

Fabrica de zahăr Luduș - Ajutor de stat pentru salvare gândit pentru fabrica luată de fermierii români de la Tereos CITEȘTE ȘI Fabrica de zahăr Luduș - Ajutor de stat pentru salvare gândit pentru fabrica luată de fermierii români de la Tereos

Ikea nu avea în Belarus niciun magazin, dar prin societățile subcontractoare beneficia indirect de munca a circa 10.000 de persoane în această țară și a altor 50.000 în Rusia, unde circa 15.000 de angajați ai respectivilor subcontractori lucrau direct pentru această companie.

Nu este prima dată când Ikea este implicată într-un scandal de acest fel. În urma unei investigații suedeze, ea a admis în anul 2012 că furnizori ai săi au folosit munca forțată a deținuților politici din fosta Germanie de Est în anii '70 și '80.

viewscnt
Afla mai multe despre
ikea
detinuti