Inflația în zona euro a coborât și mai mult în teritoriul negativ în septembrie

Inflația în zona euro a coborât și mai mult în teritoriul negativ în septembrie
scris 2 oct 2020

Rata anuală a inflației în zona euro a coborât până la minus 0,3% în luna septembrie 2020, de la un nivel de minus 0,2% în august, arată o estimare preliminară publicată vineri de Eurostat.

Scăderea inflației în zona euro în luna septembrie se explică în principal prin faptul că prețurile la energie au înregistrat o scădere cu 8,2%. În schimb, prețurile la alimente, băuturi alcoolice și țigări au înregistrat un avans de 1,8%, scrie Agerpres.

Vânzările H&M în România au scăzut cu o cincime în primele 9 luni, pe fondul pandemiei CITEȘTE ȘI Vânzările H&M în România au scăzut cu o cincime în primele 9 luni, pe fondul pandemiei

Datele Eurostat mai arată că inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a scăzut în luna august până la 0,4%, de la un nivel de 0,6% în luna august. De asemenea, un indicator care pe lângă prețurile la energie și alimente exclude și prețurile la țigări a scăzut și el până la 0,2%, de la 0,4% în luna august. Inflația de bază este urmărită cu atenție de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Estimarea publicată vineri de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă și datele privind inflația în Uniunea Europeană să fie dată publicității în data de 16 octombrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
zona euro