Inflația în zona euro a crescut în ianuarie, pentru prima dată în ultimele șase luni

Inflația în zona euro a crescut în ianuarie, pentru prima dată în ultimele șase luni
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 feb 2021

Rata anuală a inflației în zona euro a crescut la 0,9% în ianuarie, pentru prima dată în ultimele șase luni, arată datele preliminare publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Este cea mai ridicată rată a inflației de aproape un an, în timp ce analiștii se așteptau ca în ianuarie aceasta să urce cu 0,5%, scrie Agerpres.

ULTIMA ORĂ Jeff Bezos a demisionat din funcția de CEO al Amazon. Scrisoare către angajați: \ CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Jeff Bezos a demisionat din funcția de CEO al Amazon. Scrisoare către angajați: "Noul lucru a devenit normal. Oamenii cască. Și căscatul este cel mai mare compliment pe care un inventator îl poate primi."

În ultimele patru luni ale anului trecut, rata anuală a inflației în zona euro s-a situat la minus 0,3%.

Creșterea inflației în ianuarie se explică în principal prin faptul că prețurile la alimente, băuturi alcoolice și țigări au înregistrat un avans de 1,5% (față de 1,3% în decembrie), iar prețurile serviciilor au crescut cu 1,4% (comparativ cu o creștere de 0,7% în decembrie), în timp ce prețurile la energie au înregistrat o scădere cu 4,1% (față de un declin de 6,9% în decembrie).

Datele Eurostat mai arată că inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a urcat la 1,4% în ianuarie, de la 0,4% în decembrie. De asemenea, un indicator care pe lângă prețurile la energie și alimente exclude și prețurile la țigări a urcat la 1,4% în ianuarie, de la 0,2% în decembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflație
zona euro