Inflația prețurilor de consum din Marea Britanie s-a dublat

Inflația prețurilor de consum din Marea Britanie s-a dublat
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 mai 2021

Inflația prețurilor de consum din Marea Britanie s-a dublat în aprilie, la 1,5%, marcând începutul unei perioade de evoluție ascendentă despre care Banca Angliei speră să fie temporară, în condițiile în care economia își revine din criza provocată anul trecut de pandemia de Covid-19, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit Biroului Național de Statistică, prețurile de consum au urcat cu 1,5% în aprilie, după o creștere de 0,7% consemnată în luna martie, scrie News.ro.

eMAG a atins nivelul “net zero” al emisiilor de dioxid de carbon pentru operațiunile sale CITEȘTE ȘI eMAG a atins nivelul “net zero” al emisiilor de dioxid de carbon pentru operațiunile sale

Economiștii intervievați de Reuters anticipau o creștere a prețurilor de 1,4%.

La accelerarea inflației au contribuit creșterea prețurilor reglementate pentru electricitate și gaze, precum și a prețurilor hainelor și încălțămintei, alături de prețurile carburanților.

Inflația ar urma să se accelereze în continuare în lunile următoare, urmând modelul aflat deja în curs în Statele Unite.

”Cu inflația care va accelera în lunile viitoare și cu economia care pare să se îndrepte spre o redresare decentă în trimestrul al doilea, atenția se va concentra mai degrabă asupra momentului în care Banca Angliei ar putea începe să înăsprească politica monetară, decât dacă banca centrală va mai oferi noi stimuli. Cu toate acestea, Banca Angliei nu pare să se grăbească să înăsprească politica, potrivit minutei comitetului pentru politică monetară”, a declarat Howard Archer, economist la EY Item Club.

Aviația globală va avea nevoie de mai mulți ani pentru a reveni la capacitatea din 2019 CITEȘTE ȘI Aviația globală va avea nevoie de mai mulți ani pentru a reveni la capacitatea din 2019

Inflația core, care exclude prețurile energiei și alte elemente volatile, a fost de 1,3% în cele 12 luni încheiate în aprilie, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Potrivit Băncii Angliei, inflația din Marea Britanie va depăși ținta sa de 2%, urmând să atingă 2,5% la sfârșitul anului 2021, pe fondul creșterii prețurilor petrolului la nivel mondial și al expirării, în septembrie, a unor reduceri de urgență ale taxei pe valoarea adăugată, precum și a unei baze de comparație mai reduse, după declinul economic provocat de Covid-19 în 2020.

Banca centreală se așteaptă ca inflația să încetinească la 2% în 2022 și 2023.

În SUA, datele de săptămâna trecută au arătat că prețurile de consum au urcat în aprilie cu un ritm anualizat de 4,2%, aceasta fiind cea mai ridicată inflație după 2008. Acest nivel i-a determinat pe investitori să anticipeze că Rezerva Federală va crește dobânzile mai curând decât a indicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
preturi
marea britanie