Inflație anuală de 8,3% în SUA, aproape de maximul ultimilor 40 de ani

Inflație anuală de 8,3% în SUA, aproape de maximul ultimilor 40 de ani
scris 12 mai 2022

Indicele prețurilor de consum din Statele Unite a crescut din nou în aprilie, cu 8,3%, continuând o ascensiune care amenință expansiunea economică, a raportat  Biroul de Statistică a Muncii, citat de CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Creșterea indicelui prețurilor de consum, o măsură amplă a prețurilor bunurilor și serviciilor, a depășit estimarea Dow Jones, de 8,1%, scrie News.ro.

Nou jucător - Polonezii de la Wittchen, cu peste 100 de magazine în Europa, deschid în România o reprezentanță pentru business-ul cu marochinărie de lux CITEȘTE ȘI Nou jucător - Polonezii de la Wittchen, cu peste 100 de magazine în Europa, deschid în România o reprezentanță pentru business-ul cu marochinărie de lux

Creșterea prețurilor a încetinut ușor față de vârful atins în martie, dar se află încă aproape de cel mai înalt nivel, atins în vara lui 1982.

Excluzând prețurile volatile ale alimentelor și energiei, indicele de bază a crescut cu 6,2%, față de așteptările de 6%, reducând speranțele că inflația a atins un vârf în martie.

Creșterea de la lună la lună a prețurilor de consum este, de asemenea, mai mare decât așteptările, de 0,3% pentru indicele general, față de estimarea de 0,2%, și o creștere de 0,6% pentru indicele core, față de estimarea unui avans de 0,4%.

Salariile reale ajustate pentru inflație au scăzut cu 0,1% în termeni lunari, în ciuda unei creșteri nominale de 0,3% a slariului mediu orar.

În ultimul an, salariile reale au scăzut cu 2,6%, chiar dacă salariile medii pe oră au crescut cu 5,5%.

Inflația este cea mai mare amenințare pentru redresarea din pandemia de Covid, în cursul căreia  economia americană a înregistrat în 2021 cea mai mare creștere din 1984.

Creșterea prețurilor carburanților la pompă și în magazinele alimentare a fost o problemă, dar inflația s-a răspândit dincolo de aceste două zone, la locuințe, mașini și o serie de alte domenii.

Oficialii Rezervei Federale au răspuns problemei cu două majorări ale ratei dobânzii în acest an și au promis mai multe creșteri, până când inflația va încetini la obiectivul de 2% al băncii centrale.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
inflatie