La fel ca PSD, și PNL vrea să oblige instituțiile de stat, de la armată și școli până la penitenciare, să cumpere alimente românești. Liberalii plusează: cu tricolorul sau stema României

La fel ca PSD, și PNL vrea să oblige instituțiile de stat, de la armată și școli până la penitenciare, să cumpere alimente românești. Liberalii plusează: cu tricolorul sau stema României
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 29 iul 2020

În urma amenințării de a fi dată în judecată de Uniunea Europeană, România a trebuit să elimine din legislație prevederea ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produse lactate și de panificație, marile magazine să vândă aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volumul de marfă de la producători locali. Ulterior, PSD a inițiat un proiect de lege care  prevede ca unitățile militare, spitalele, cantinele sociale, școlile, penitenciarele și alte instituții publice să fie obligate să cumpere numai bunuri alimentare de producție internă, realizate exclusiv din materii prime românești. Acum, și PNL vine cu un proiect similar, care prevede însă ca alimentele să fie tradiționale și să aibă tricolorul, stema țării sau alte însemne oficiale de stat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: Obligația ca marile magazine să comercializeze 51% din alimente din producția autohtonă era în vigoare, conform unei legi adoptate de Parlament în 2016, de la începutul anului 2017, și se aplica în cazul comercianților care aveau o cifră de afaceri anuală netă sau dețineau active totale de peste 2 milioane de euro, echivalent în lei.

Comisia Europeană a deschis, în 2017, împotriva României o procedură de infringement, considerând că legea încalcă drepturile consumatorului de a alege marfa dorită și libertatea de circulație a mărfurilor în Uniunea Europeană.

Parlamentul a eliminat în cele din urmă această obligație la finele lunii februarie, iar președintele Iohannis a promulgat legea aferentă la sfârșitul lunii martie.

FOTO Etichetă nouă în comerț: ”Rasă autohtonă 100%”. Condițiile de aplicare CITEȘTE ȘI FOTO Etichetă nouă în comerț: ”Rasă autohtonă 100%”. Condițiile de aplicare

În luns mai, deputați care au intrat recent PSD, după ce au părăsit ALDE, au propus asigurarea desfacerii produselor agricole românești prin toate structurile de stat care presupun un consum colectiv, iar autorii dau ca exemplu: ”unități militare, spitale, cantine sociale, unități de învățământ, penitenciare și altele asimilate”.

Potrivit poiectului, prevederile se aplică ”tuturor persoanelor juridice de stat, care desfășoară relații comerciale cu produse alimentare respectiv, în primul rând, tuturor structurilor de stat care/prin care se asigură consum colectiv (ca, de exemplu: unități militare, spitale, cantine sociale, unități de învățământ, penitenciare și altele asimilate)”.

DECIZIE Nouă obligație impusă producătorilor și comercianților: Limită de acizi grași în alimente CITEȘTE ȘI DECIZIE Nouă obligație impusă producătorilor și comercianților: Limită de acizi grași în alimente

Acum, și PNL - prin liderul deputaților liberali, Florin Roman, și deputatul Gheorghe Daniel - propune un proiect de lege ”privind identificarea distinctă și promovarea produselor agricole și alimentare de natură a indica originea geografică, locală, națională sau regională, istorică sau tradițională, pe teritoriul Romaniei”.

Sub incidența legii ar urma să intre alimente, de pe teritoriul României, cu sintagme sau expresii de tipul: ”a) produs tradițional- cu referire la național/zonal/regional sau provincii istorice; b) indicare denumire de proveniență istorică; c)  rețetă tradițională străveche; d) gusturi tradiționale/românesti/naționale; e) produs autohton românesc; f) produs local; g) rețetă locală tradițională; h) produse și rețete tradiționale aparținând minorităților naționale, grupurilor etnice religioase.

Potrivit propunerii liberale, aceste sintagme vor putea fi utilizate doar dacă ”produsul este obținut pe teritoriul României din materii prime romanești de către un operator economic care își desfășoară activitatea pe teritoriul României”.

Cu toate acestea, dacă au fost utilizate alte ingrediente, masa totală a acestora nu trebuie ”să depășească mai mult de 25%” din masa totală a tuturor ingredientelor, mai precizează proiectul, care nu se oprește însă la aceste prevederi.

Cine se bate să furnizeze Armatei măști și alte echipamente anti-COVID de peste 100 milioane lei. Pe listă - Unifarm, reprezentată de directorul acuzat de corupție, și cel care era odată cel mai tânăr miliardar al țării CITEȘTE ȘI Cine se bate să furnizeze Armatei măști și alte echipamente anti-COVID de peste 100 milioane lei. Pe listă - Unifarm, reprezentată de directorul acuzat de corupție, și cel care era odată cel mai tânăr miliardar al țării

Prin derogare de la legislația privind achizițiile publice, mai propun liberalii, ”autoritățile administrației publice, locale și centrale, instituțiile publice, sistemul militar, sistemul penintenciar și cele realizate în cadrul programelor de susținere a categoriilor de persoane defavorizate, a elevilor și școlarilor, consum în unitățile proprii de alimentație și comercializare, inclusiv promovarea de produse in cadrul evenimentelor de tip targuri și expozitii, vor achiziționa cu precădere” alimente identificate conform sintagmelor enumerate mai sus.

Aceste produse ”vor fi evidențiate distinct, cu evidențierea elementelor naționale, steag tricolor, stema sau denumiri ale instituțiilor guvemamentale sau ale reprezentanțelor diplomatice și consulare ale României”.

Modificare pregătită în comerț: Dispar declarația de ”adaos comercial” și amenzile pentru lipsa acesteia. Perspectiva în retail și e-commerce, la Videoconferința Profit.ro CITEȘTE ȘI Modificare pregătită în comerț: Dispar declarația de ”adaos comercial” și amenzile pentru lipsa acesteia. Perspectiva în retail și e-commerce, la Videoconferința Profit.ro

”Agricultura este unul din marile atuuri ale României, unul pe care țara noastră, capabilă a fumiza siguranța alimentară pentru mai bine de 80.000.000 de oameni, este obligată să îl pună în valoare în aceste timpuri în care vedem cum tot mai mulți parteneri europeni au crescut ponderea producției agro-alimentare în sistemul economic intern și mai mult de atât, se pregătesc pentru a transforma avantajele unei agriculturi performante și ale unei producții interne solide în resursa geoeconomică fundamentală”, cred inițiatorii.

viewscnt
Afla mai multe despre
alimente
produse
romanesti
institutii
stat
unitati militare
scoli
penitenciare
achizitie
cumpara
fabricat
romania
materii prime
proiect
lege
psd
pnl. parlament