Noi modificări la Legea risipei alimentare: Asociațiile și fundațiile nu vor mai putea revinde alimentele apropiate de data expirării

Noi modificări la Legea risipei alimentare: Asociațiile și fundațiile nu vor mai putea revinde alimentele apropiate de data expirării
scris 24 sep 2017

Asociațiile și fundațiile nu vor mai putea cumpăra de la comercianți la prețuri foarte mici alimente aflate în curs de expirare, pentru ca apoi să le poată revinde, prevede un proiect de amendare a Legii diminuării risipei alimentare. Proiectul își propune să facă posibilă aplicarea legii, în condițiile în care Guvernul a suspendat până la sfârșitul acestui an legea, dar Parlamentul se pregătește să amâne intrarea în vigoare a legii cu încă 6 luni.

Cum a anunțat anterior Profit.ro, Legea diminuării risipei alimentare impune comercianților și producătorilor care nu reușesc să vândă alimentele aflate la 3 zile înainte de expirare vor fi obligați de la finalul acestei săptămâni să le doneze asociațiilor umanitare sau primăriilor, pentru sprijinirea familiilor sărace, sau să le vândă întreprinderilor sociale la puțin peste 3% din prețul lor. 

Legea trebuia aplicată din 21 mai, dar Guvernul Tudose a decis, abia la sfârșitul lunii iunie, suspendarea acesteia, prin ordonanță de urgență, în condițiile în care normele de aplicare nu fuseseră oricum elaborate, iar legea nu putea fi astfel aplicată.

Ajunsă în dezbaterea comisiei de specialitate de la Senat, ordonanța Guvernului a fost amendată recent de senatori astfel încât aplicarea legii să fie suspendată până la 30 iunie 2018, cu argumentul că prevederile complexe ale legii necesită mai mult timp pentru implementare.

Proprietarii de cluburi, restaurante sau hoteluri scapă, deocamdată, de obligația anunțării clienților prin panouri că nu dețin autorizația de securitate la incendiu. Puterea susține că panourile ar ”isteriza populația” CITEȘTE ȘI Proprietarii de cluburi, restaurante sau hoteluri scapă, deocamdată, de obligația anunțării clienților prin panouri că nu dețin autorizația de securitate la incendiu. Puterea susține că panourile ar ”isteriza populația”

Acum un nou proiect de lege își propune să facă mai ușor de aplicat legea și elimină prevederile cu privire la vânzarea de către comercianți a alimentelor aflate aproape de data expirării către asociații și fundații.

Legea stabilește în prezent că operatorii economici din domeniul agroalimentar pot oferi către asociații, fundații și întreprinderi sociale, alimentele aflate aproape de expirarea datei-limită de consum contra unei sume maxime de 3% + TVA din prețul de achiziție, în cazul comercianților, și de 3% + TVA din prețul de producție, în cazul producătorilor și procesatorilor.

Ulterior, asociațiile și fundațiile pot comercializa alimentele respective cu maximum 25% + TVA din prețul de achiziție, respectiv de producție.

Noul proiect elimină complet aceste prevederi din lege, care a iscat numeroase obiecții din partea comercianților, și stabilește că transferul alimentelor către instituțiile înregistrate la ANSVSA în acest scop, și care nu se mai numesc ”entități”, ci ”operatori receptori”, se va facedoar  în baza unui contract de donație sau sponsorizare.

Patronat: 60% dintre restaurantele, barurile și cafenele din România intră în faliment în primele 9 luni, majoritatea dispar în 5 ani. Nu mai putem face lucrurile după ureche! CITEȘTE ȘI Patronat: 60% dintre restaurantele, barurile și cafenele din România intră în faliment în primele 9 luni, majoritatea dispar în 5 ani. Nu mai putem face lucrurile după ureche!

Chiar și potrivit Ministerului Agriculturii, legea în actuala formă este inaplicabilă și face mai mult rău decât bine. Această concluzie s-a desprins în urma dezbaterilor cu reprezentanții sectorului agroalimentar și întâlnirilor de lucru cu specialiștii din domeniu, în procesul de elaborare a normelor metodologice la lege.

Ministerul arată că în România nu s-a realizat până la această dată un studiu prin care să se dimensioneze nivelul risipei alimentare la nivelul fiecărei etapă a lanțului agroalimentar. Datele referitoare la România care au fost publicate până la această dată, reprezintă diferite estimări realizate prin extrapolare conform metodologiei menţionate de autori, acestea situează România pe locul 9 la nivelul Uniuni Europene.

”Însă conform studiului derulat de Comisia Europeană, a rezultat că cea mai mare risipă de alimente la nivel european se estimează a fi la consumatorii finali – 49%, fiind urmată de sectorul de procesare, care are o pondere de 37%, în timp ce la nivelul distribuţiei şi comerţului aceasta reprezintă 7%. În timp ce sectorul de alimentaţie publică a fost estimat la 5%, iar sectorul agricol la doar 2% din totalul risipei de alimente”, arată datele Comisiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
risipa
alimente
lege
suspendare
agricultura
guvern
comert
magazine