Noile reguli de import în China dau bătăi de cap producătorilor de alimente și băuturi

Noile reguli de import în China dau bătăi de cap producătorilor de alimente și băuturi
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 dec 2021

Producătorii de whiskey irlandez, ciocolată belgiană și mărcile de cafea europene se îngrămădesc să respect noile reglementări privind importurile de alimente și băuturi pe piața chineză, iar mulți se tem că bunurile lor nu vor mai putea intra pe piața gigantului asiatic în condițiile în care se apropie termenul limită de 1 ianuarie 2022, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

În luna aprilie, Autoritatea vamală din China a publicat un nou set de reguli referitoare la siguranța produselor alimentare, care stipulează că toate facilitățile de producție, procesare și stocare de alimente din străinătate trebuie să fie înregistrate până la finele anului pentru ca produsele lor să aibă acces pe piața chineză, scrie Agerpres.

4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante

Însă procedurile detaliate care explică cum pot fi obținute codurile de înregistrare cerute au fost publicate abia în octombrie, iar un site de Internet care permite companiilor să se înregistreze singure a devenit funcțional abia luna trecută.

"Ne îndreptăm spre perturbări majore după 1 ianuarie", a declarat un diplomat de la Beijing al unei țări europene care asistă producătorii de alimente cu noile proceduri.

Importurile de produse alimentare ale Chinei au crescut în ultimii ani pe fondul extinderii clasei mijlocii. Potrivit datelor publicate de Departamentul american al Agriculturii, în 2019 importurile de alimente ale Chinei s-au situat la 89 miliarde de dolari, ceea ce plasează China pe locul șase în topul celor mai mari producători mondiali de alimente.

De mai mulți ani însă China încearcă să implementeze noi reguli care să reglementeze importurile de alimente, ceea ce a generat critici din partea exportatorilor. Autoritatea vamală chineză a oferit foarte puține explicații cu privire la ultimele reguli, în special la întrebarea de ce toate alimentele, chiar și cele considerate cu risc redus, cum este vinul, făina sau uleiul de măsline, trebuie să respecte ultimele cerințe. Experții susțin că noile reguli sunt parte dintr-un efort de a superviza mai bine cantitățile mari de alimente care ajung în porturile chineze și de a plasa responsabilitatea pentru siguranța alimentelor pe seama producătorilor mai degrabă decât a guvernului.

Pe parcusul acestui an, Uniunea Europeană a trimis patru scrisori către Autoritatea vamală chineză în care îi cere clarificări precum și un răgaz de timp suplimentar pentru implementare, a dezvăluit Damien Plan, consilier pe agricultură în cadrul delegației Uniunii Europene de la Beijing.

Săptămâna trecută, Autoritatea vamală chineză a convenit că implementarea noilor reguli ar trebui să se aplice numai bunurilor produse după data de 1 ianuarie 2022, ceea ce înseamnă acordarea unui răgaz pentru produsele deja livrate, susține diplomatul european citat de Reuters, însă această modificare nu a fost publicată însă în Monitorul Oficial.

Cu toate acestea, unii diplomați și exportatori susțin că noile reguli reprezintă o barieră pentru produsele din străinătate. "Nu am avut niciodată reguli atât de draconice în China", spune Andy Anderson, director executiv la United States Agricultural Trade Association (WUSATA), o organizație profesională care promovează exporturile de produse alimentare americane. 

viewscnt
Afla mai multe despre
china
import