Noua Zeelandă interzice tinerilor să cumpere vreodată tutun, printr-un program a cărui finalitate este crearea generației ”fără fum” din 2027

Noua Zeelandă interzice tinerilor să cumpere vreodată tutun, printr-un program a cărui finalitate este crearea generației ”fără fum” din 2027
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 dec 2021

Noua Zeelandă intenționează să interzică tinerilor să cumpere vreodată țigări, în cadrul uneia dintre cele mai drastice măsuri luate împotriva industriei tutunului, argumentând că alte eforturi de a elimina fumatul durează prea mult timp, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Persoanele cu vârsta de până la 14 ani nu vor putea să cumpere vreodată țigări în Noua Zeelandă, țară cu cinci milioane de locuitori, în cadrul propunerilor prezentate joi care vor limita și numărul comercianților autorizați să vîndă tutun și vor reduce nivelul de nicotină din toate produsele, scrie News.ro.

4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante

”Dorim să ne asigurăm că tinerii nu vor începe vreodată să fumeze, așa că vânzarea sau furnizarea de produse din tutun pentru fumat către noile cohorte de tineri vai fi un delict”, a afirmat Ministrul Asocial al Sănătății din Noua Zeelandă, Ayesha Verrall, într-un comunicat.

”Dacă nimic nu se va schimba, va dura decenii până când rata fumatului în rândul maorilor va scădea sub 5%, iar acest guvern nu este pregătit să lase oameni în urmă”, a mai spus Verrall.

În prezent, 11,6% dintre neozeelandezii cu vârste de peste 15 ani fumează, o proporție care urcă la 29% în cazul indigenilor maori adulți, potrivit datelor guvernamentale.

Guvernul se va consulta în următoarele luni cu un grup de lucru maori în domeniul sănătății înainte de a introduce legislația în Parlament, în iunie anul viitor, cu scopul de a avea o lege până la sfârșitul anului 2022.

Restricțiile vor fi apoi implementate în etape începând cu 2024, începând cu o reducere semnificativă a numărului de vânzători autorizați, urmată de reducerea concentrației de nicotină în 2025 și de crearea generației ”fără fum” din 2027.

Pachetul de măsuri va face din industria tutunului comercializat cu amănuntul din Noua Zeelandă una dintre cele mai restrictive din lume, chiar în urma Bhutanului, unde vânzarea de țigări este interzisă definitiv.

VIDEO Gigantul american Coca-Cola amenință cu procesul Coca Pola. \ CITEȘTE ȘI VIDEO Gigantul american Coca-Cola amenință cu procesul Coca Pola. "Vom dansa pe orice melodie cântă."

Vecina Noii Zeelande, Australia, a fost prima țară din lume care a impus ambalarea simplă a țigărilor, în 2012.

Guvernul Noii Zeelande a spus că, deși măsurile existente, cum ar fi ambalarea simplă și taxele pe vânzări, au încetinit consumul de tutun, pașii mai duri au fost necesari pentru a-și atinge obiectivul ca mai puțin de 5% din populație să fumeze zilnic până în 2025.

Noile reguli ar reduce la jumătate ratele de fumat din țară în doar 10 ani de la intrarea în vigoare, a spus guvernul.

Fumatul ucide aproximativ 5.000 de oameni pe an în Noua Zeelandă, ceea ce o face una dintre principalele cauze de deces care pot fi prevenite din țară.

Patru din cinci fumători au început să fumeze înainte de vârsta de 18 ani, potrivit guvernului.

Vapatul, adesea văzut ca o alternativă mai sigură la fumat și un ajutor util pentru a renunța la acest obicei, este, de asemenea, strict reglementat, vânzările fiind permise doar pentru cei peste 18 ani.

Autoritățile sanitare au salutat proiectul, în timp ce comercianții cu amănuntul și companiile producătoare de tutun și-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul asupra afacerilor lor și au avertizat cu privire la apariția unei piețe negre.

”Salutăm recunoașterea de către guvernul Noii Zeelande că creșterile excesive ale accizelor afectează în mod disproporționat fumătorii cu venituri mai mici”, a spus grupul de tutun Imperial Brands, adăugând că este îngrijorat de propunerile de reducere a nivelului de nicotină și, în cele din urmă, de a interzice vânzările.

”Interdicțiile de orice fel tind să ajungă în mâinile comercianților ilegali care vând produse ilicite, nereglementate”, se mai spune în comunicatul Imperial Brands.

Dunhill British American Tobacco și Marlboro Philip Morris, care a declarat anterior că va opri vânzările în țară dacă va fi impus de lege, nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Potrivit casei de brokeraj Citi, BAT este lider de piață în Noua Zeelandă, cu o cotă de 67% în funcție de volum, în timp ce Imperial Brands, care vinde țigări JPS, Riverstone și Horizon, reprezintă 21%, generând aproximativ 1-2% din câștigurile grupului său înainte de impozite.

Guvernul nu a detaliat cum vor fi aplicate noile reguli sau dacă acestea se vor aplica vizitatorilor din țară.

”Fumatul de țigări ucide 14 neozeelandezi în fiecare zi și doi din trei fumători vor muri din cauza fumatului. Acest plan de acțiune oferă o oarecare speranță de a ne îndeplini obiectivul unei Aotearoa (Noua Zeelandă n.r.) fără fum în 2025 și de a menține tamariki (copiii maori) fără fumat”, a spus președintele Asociației Medicale din Noua Zeelandă, Alistair Humphrey, într-un comunicat.

Cu toate acestea, Dairy and Business Owners Group, un grup de lobby pentru magazinele locale, a declarat că, deși susține o țară fără fumat, planul guvernului va distruge multe afaceri.

”Aceasta este 100% teorie și zero la sută substanță. Va fi un val de criminalitate. Bandele și infractorii vor umple golul cu case pentru țigări alături de case pentru marijuana”, a declarat președintele grupului, Sunny Kaushal, pentru Stuff.co.nz.

viewscnt
Afla mai multe despre
noua zeelandă
tigari