Producătorul Scandia Sibiu și Bucegi a cumpărat o companie din Spania, tranzacție de 2,8 milioane euro. Spaniolii sunt pe piață de 114 ani

Producătorul Scandia Sibiu și Bucegi a cumpărat o companie din Spania, tranzacție de 2,8 milioane euro. Spaniolii sunt pe piață de 114 ani
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 4 apr 2018

Producătorul pateurilor și conservelor de carne Bucegi și Scandia Sibiu, Scandia Food, care activează de 95 de ani pe piața locală, a cumpărat producătorul spaniol de alimente din pește și fructe de mare Thenaisie Provote, într-o tranzacție de 2,8 milioane euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Scandia Food a intrat pe nișa conservelor de pește în urmă cu 2 ani, în februarie 2016, cu brandul Lotka, poziționat pe segmentul premium, în contextul creșterii vânzărilor din această categorie, acestea fiind fabricate cu ajutorul unui producător bulgar.

De ce este important:  Tranzacția permite Scandia să își întărească poziția pe piața românească de conserve de pește, dar și să fie prezentă pe alte piețe. Astăzi, Scandia Food este lider pe piața conservelor pe bază de carne din România, conducȃnd detașat categoria pateului cu ficat, cu o cotă de piață în volum de peste 46%.

Mai este interesant: Piața de pește și fructe de mare din România este estimată la circa 35 de milioane de euro, românii preferând, în ordine, creveții, scoicile, calamarii și caracatița. Principala sursă de fructe de mare din România sunt creveții tropicali importați din Vietnam, India si China. Somonul și macroul rămân campionii absoluți în preferințele în materie de pește ale românilor.

De asemenea interesant: Consumul de pește în România este însă cu mult sub media europeană, o familie din România consumând, în medie, o masă de pește la trei săptâmâni.

Tranzacția a fost semnată prin Scandia Food Spania, firmă înființată la sfârșitul lunii noiembrie.

Thenaisie a realizat în 2017 o cifră de afaceri de 29,8 milioane euro , comparativ cu 24,9 milioane euro în anul anterior, când a avut însă o pierdere de 2,2 milioane euro, având contractate și credite bancare de peste 11 milioane euro, care ar trebui restituite până în 2027.

Tranzacție: Producătorul de produse din carne Cris-Tim a cumpărat fabrica Diavist din Prahova deținută de familia Cord. Fabrica a intrat în insolvență acuzând criza CITEȘTE ȘI Tranzacție: Producătorul de produse din carne Cris-Tim a cumpărat fabrica Diavist din Prahova deținută de familia Cord. Fabrica a intrat în insolvență acuzând criza

Compania spaniolă are o capacitate de producție de aproximativ 5.500 tone conserve tranzacționate, din care peste 15% sunt exportate în Portugalia, Franța, Germania, Italia, Japonia, Suedia, Norvegia, Croația, Luxemburg, Venezuela, Columbia, Statele Unite, Costa Rica și Puerto Rico. Compania spaniolă și-a propus să se extindă în sectorul serviciilor hoteliere.

Pe piață din 1904, compania are o fabrică în O Grove și aproximativ 200 de muncitori.

Scandia Food, controlată de oamenii de afaceri Dumitru Creștin și Viorel Gașpar, este unul dintre cei mai mari producători de conserve de pe plan local, acoperind segmente precum pate cu ficat, pate vegetal, carne și mâncare la conservă.

Compania are în portofoliul său branduri precum Scandia Sibiu, Bucegi, Sadu, Lotka și Via și exportă produsele în toate țările Uniunii Europene, Canada și Republica Moldova.

Un producător german de ambalaje pentru clienți din retail, cu afaceri de peste 100 milioane euro, a venit în România CITEȘTE ȘI Un producător german de ambalaje pentru clienți din retail, cu afaceri de peste 100 milioane euro, a venit în România

În septembrie 2016, Scandia Food a cumpărat fabrica de conserve Rotina din Hunedoara de la antreprenorii locali Ion Pîrjol și Marcel Manole, care o dețineau în proporții egale.

Scandia Food a încheiat anul 2016 cu un profit net de aproximativ 8 milioane de lei, după un an în care funcționase pe pierderi, în condițiile unei scăderi ușoare a afacerilor.

Compania înregistrase anterior pierderi de aproape 2 milioane de lei în 2015, după ce în anul precedent raportase un profit de peste 211.000 de lei.

Afacerile companiei au totalizat în 2016 peste 200 milioane de lei, în scădere cu peste 5% față de 2015, când au fost de peste 211 milioane de lei, cu peste 6% mai mici față de anul precedent. În 2014, compania a raportat afaceri de peste 226 milioane de lei.

Furnizorul polonez de condimente Kamis și Galeo, controlat de McCormick & Company Inc, și-a înjumătățit profitul în România CITEȘTE ȘI Furnizorul polonez de condimente Kamis și Galeo, controlat de McCormick & Company Inc, și-a înjumătățit profitul în România

În 2016, pentru care sunt ultimele date raportate, compania avea 526 de angajați.

Fabrica de la Sibiu își are originile în 1922 când a fost înființată de germanul Josef Theil, iar în 2001 a fost preluată de actualii proprietarii, devenind o companie cu capital integral privat. În 2010, acționarii au investit 40 milioane euro într-o nouă fabrică la Sibiu, iar în toamna anului trecut Scandia Food a cumpărat fabrica de conserve Rotina din Hunedoara de la antreprenorii locali Ion Pîrjol și Marcel Manole

Ulterior, compania intrat și pe segmentul de restaurante, deținând 3 restaurante în București, în marile centre comerciale.

viewscnt
Afla mai multe despre
scandia
bucegi
pate
conserve
afaceri
retail