Rata anuală a inflației a continuat să urce în martie și a ajuns la 4,03%

Rata anuală a inflației a continuat să urce în martie și a ajuns la 4,03%
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 apr 2019

Rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a crescut și în martie, la 4,03%, după ce urcase la 3,83% în februarie, în condițiile în care cartofii s-au scumpit cu 26,33% doar în ultimele trei luni, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În februarie, rata anuală a inflației urcase la 3,83%, după ce a crescut în ianuarie la 3,32%, de la nivelul de 3,27% atins în decembrie 2018, scrie News.ro.

În martie, față de aceeași lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,45%, prețurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 4,15%, iar prețurile serviciilor au crescut cu 3,18%.

Scrisul cărților în România - o afacere nu prea mare pentru edituri și aproape zero pentru scriitori CITEȘTE ȘI Scrisul cărților în România - o afacere nu prea mare pentru edituri și aproape zero pentru scriitori

Față de decembrie, printre cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat la cartofi (26,33%), alte legume și conserve de legume (20,63%) și citrice (10,28%).

În martie, prețul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte prețuri, a crescut, față de decembrie, cu 3,82%.

La începutul lui aprilie, Banca Națională a României (BNR) a anunțat că decizia privind menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an a fost luată în contextul în care rata anuală a inflației a crescut peste valoarea previzionată, iar incertitudinile și riscurile asociate perspectivei inflației sunt legate de conduita politicii fiscale.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
ins