Reguli obligatorii pentru pachetele de țigarete vândute: brandul ocupă spațiu mai puțin, predomină imaginile și mesajele

Reguli obligatorii pentru pachetele de țigarete vândute: brandul ocupă spațiu mai puțin, predomină imaginile și mesajele
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 mai 2017

Pachetele de țigarete scoase la vânzare trebuie să respecte noile cerințe ale legislației începând de duminică, astfel că vor afișa imagini color mai mari care prezintă riscurile asociate fumatului, pe 65% din suprafațele față-spate ale pachetului, combinate cu mesaje de avertisment și informare. Ambalajele trebuie să cuprindă pe părțile laterale avertismentul general “Fumatul ucide” și mesajul “Fumul de tutun conține peste 70 de substanțe care cauzează cancer”, fiind eliminate informațiile privind nivelul de gudron, nicotină și monoxid de carbon, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Legea 201/2016 prevede că vânzarea de produse din tutun fabricate și etichetate în conformitate cu prevederile anterioare, din Legea 349/2002, a fost permisă până sâmbătă, 20 mai.

Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR), care reprezintă interesele patronilor de mici magazine, a trimis în 12 mai o scrisoare șefului ANAF, Bogdan Stan, în care i-au solicitat să ia o decizie care să permită vânzarea de produse din tutun fabricate conform vechii legislații până la epuizarea stocurilor actuale.

Ei și-au motivat solicitarea prin pierderile prea mari pe care le-ar înregistra patronii de magazine dacă stocurile nu mai pot fi vândute.

SoftBank Vision, cel mai mare fond tech din lume, a strâns 93 miliarde dolari în prima rundă de finanțare. Apple, Qualcomm și Sharp, printre investitori CITEȘTE ȘI SoftBank Vision, cel mai mare fond tech din lume, a strâns 93 miliarde dolari în prima rundă de finanțare. Apple, Qualcomm și Sharp, printre investitori

"Potrivit Directivei 40/2014, epuizarea stocurilor ar fi trebuit să se facă într-un an de zile, dar întârzierea transpunerii acesteia în legislația națională (prin Legea 201 din noiembrie 2016) a redus perioada la numai șase luni", a precizat asociația.

Legea prevede ca fiecare pachet de țigarete și de produse din tutun să conțină avertismentul general "Fumatul ucide" și mesajul de informare "Fumul de tutun conține peste 70 de substanțe care cauzează cancer", plasate pe suprafețele laterale ale pachetului, în partea inferioară, cu o lățime minimă de 20 milimetri, astfel încât să acopere jumătate din suprafețe, fiind utilizate caractere Helvetica aldine negre, pe fond alb.

Mesajele trebuie încadrate într-un chenar negru cu lățimea de 1 milimetru.

Avertismentul general va fi inclus, de asemenea, pe partea de jos a suprafeței superioare care este vizibilă atunci când pachetul de țigarete este deschis.

Romaero încearcă pentru a doua oară să își majoreze capitalul social și caută de urgență parteneri de afaceri CITEȘTE ȘI Romaero încearcă pentru a doua oară să își majoreze capitalul social și caută de urgență parteneri de afaceri

Fiecare pachet și orice ambalaj exterior de produse din tutun pentru fumat cuprinde avertismente de sănătate combinate, compuse dintr-o imagine care exprimă efectele nocive ale fumatului și un mesaj de tip text, acestea acoperind 65% din suprafațele față-spate ale pachetului.

Avertismentele sub formă de text pot fi alese din lista următoare: "Fumatul cauzează 9 din 10 cancere pulmonare", "Fumatul cauzează cancer al gurii și al gâtului", "Fumatul dăunează plămânilor", "Fumatul cauzează atacuri de inimă", "Fumatul cauzează accidente vasculare cerebrale și infirmitate", "Fumatul blochează arterele", "Fumatul crește riscul de orbire", "Fumatul dăunează dinților și gingiilor", "Fumatul poate ucide fătul nenăscut", "Fumul dumneavoastră dăunează copiilor, familiei și prietenilor dumneavoastră", "Copiii fumătorilor sunt mai predispuși să înceapă să fumeze", "Renunțați la fumat - rămâneți în viață pentru cei dragi", "Fumatul reduce fertilitatea" sau "Fumatul crește riscul de impotență".

Acest set de avertismente de sănătate combinate, primul din cele trei prevăzute în anexele legii 201/2016, va fi utilizat până la finele acestui an de către producătorii și importatorii de țigarete și produse din tutun pentru fumat, iar următoarele două seturi vor fi folosite timp de 12 luni fiecare, astfel încât consumatorul să nu se obișnuiască prea mult timp cu aceleași imagini pe pachetele de țigarete.

Denumirile produselor sau brandul nu vor fi înscrise deasupra avertismentelor de sănătate și vor ocupa mai puțin spațiu decât până în prezent.

Ministerul Energiei temperează pretențiile Fondului Proprietatea cu privire la dividendele Hidroelectrica CITEȘTE ȘI Ministerul Energiei temperează pretențiile Fondului Proprietatea cu privire la dividendele Hidroelectrica

Totodată, va fi afișat pe pachet numărul Tel Verde STOP FUMAT 08008 78673, unde fumătorii pot primi informații despre programele disponibile menite să ajute la renunțarea la fumat.

în cazul pachetelor unitare de țigarete, avertismentele de sănătate combinate trebuie să aibă o dimensiune de cel puțin 44 mm înălțime și minimum 52 mm lățime.

Este interzisă etichetarea unui pachet de țigarete sau produse din tutun cu caracteristici sau elemente care să promoveze un produs sau să încurajeze consumul lui prin crearea unei impresii eronate cu privire la caracteristicile, efectele asupra sănătății, riscurile sau emisiile acestuia.

Etichetele nu mai afișează nicio informație privind conținutul de nicotină, gudron sau monoxid de carbon al produsului din tutun, considerându-se că datele pot fi înșelătoare pentru consumator.

Un computer din generația ”Apple-I”, vândut cu 110.000 de euro, la o licitație organizată în Germania CITEȘTE ȘI Un computer din generația ”Apple-I”, vândut cu 110.000 de euro, la o licitație organizată în Germania

De asemenea, nu trebuie să sugereze că un anumit produs din tutun este mai puțin dăunător decât altele / are drept scop reducerea efectului unor componente dăunătoare ale fumului / are proprietăți vitalizante, energizante, de vindecare, de întinerire, naturale, organice / are alte efecte benefice asupra sănătății sau stilului de viață.

Este interzis, totodată, ca vreo caracteristică să se refere la gust, miros, aromatizanți sau alți aditivi ori la absența acestora; sau să sugereze că se aseamănă cu un produs alimentar sau cosmetic ori că are o biodegradabilitate mai bună sau alte avantaje de mediu.

În cazul țigaretelor și produselor din tutun, nu se permite includerea unor cupoane valorice, oferte de reducere, de distribuire gratuită, de tipul "două produse la prețul unuia singur" sau altele similare.

După 20 mai, se interzice prin lege introducerea pe piața românească de produse din tutun fabricate sau puse în liberă circulație și etichetate în conformitate cu Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun. De asemenea, nu se mai comercializează țigaretele electronice sau flacoanele de reumplere fabricate sau puse în liberă circulație înainte de 20 noiembrie 2016, precum și produsele din plante pentru fumat, fabricate sau puse în liberă circulație înainte de data intrării în vigoare a prezentei legi, la începutul anului.

Trump anunță acorduri \ CITEȘTE ȘI Trump anunță acorduri "formidabile" între SUA și Arabia Saudită în prima zi a turneului internațional. Sute de miliarde de dolari și "slujbe, slujbe, slujbe"

Potrivit  ANCMMR, peste 75.000 de magazine din România au încă stocuri importante de produse din tutun fabricate înainte de data intrării in vigoare a legii, care nu au fost vândute și nu mai pot fi utilizate după 20 mai, deși au fost achiziționate de către comercianți în mod legal și nu mai pot fi returnate.

"Pierderile pe care le vom înregistra vor fi semnificative, atât de ordin financiar, cât și administrativ, afectând buna funcționare a activității membrilor noștri", punctează asociația.

Legea mai interzice introducerea în România a produselor din tutun cu o aromă caracteristică și a produselor din tutun care conțin următorii aditivi: vitamine sau alți aditivi care creează impresia că un produs din tutun are un efect benefic asupra sănătății sau că prezintă riscuri mai mici pentru sănătate; cafeină sau taurină ori alți aditivi și compuși stimulanți care sunt asociați cu energia și vitalitatea; aditivi cu proprietăți colorante pentru emisii.

În cazul produselor din tutun pentru fumat, sunt interziși aditivii care facilitează inhalarea sau absorbția nicotinei, dar și aditivi care au proprietăți CMTR (proprietățile cancerigene, mutagene sau toxice) în formă nearsă.

Magnatul rus Alișer Usmanov a făcut o ofertă de peste un miliard de euro pentru a prelua controlul clubului de fotbal Arsenal Londra CITEȘTE ȘI Magnatul rus Alișer Usmanov a făcut o ofertă de peste un miliard de euro pentru a prelua controlul clubului de fotbal Arsenal Londra

Utilizarea aditivilor care sunt esențiali pentru fabricarea produselor din tutun, de exemplu a zahărului menit să înlocuiască zahărul care se pierde în timpul procesului de uscare, este permisă doar dacă aditivii respectivi nu imprimă produsului o aromă caracteristică și nu cresc în mod semnificativ sau măsurabil potențialul de dependență, toxicitatea sau proprietățile CMTR ale produsului din tutun.

Nu mai sunt permise produsele din tutun care conțin arome în oricare dintre componentele produselor din tutun, cum sunt filtrele, hârtiile, ambalajele, capsulele sau orice caracteristică tehnică ce permite modificarea mirosului sau a gustului produselor din tutun respective sau modificarea intensității arderii; sau care includ tutun sau nicotină în filtre, hârtii sau capsule.

Sunt exceptate de la interdicțiile menționate produsele din tutun altele decât țigaretele și tutunul de rulat.

Nivelurile maxime ale emisiilor țigaretelor introduse pe piață sau fabricate în România nu trebuie să depășească 10 mg de gudron, 1 mg de nicotină și 10 mg de monoxid de carbon pentru o țigaretă.

Sancțiunile prevăzute de lege pentru importatori, producători și comercianți variază între 50.000 de lei și 100.000 de lei, în funcție de prevederile încălcate.

viewscnt
Afla mai multe despre
tigari
fumat
pachete tigari
reguli pachete tigari
tigari scumpire
fumat intedictie