Schimbări în legislație pentru producători și comercianți: Noi condiții privind garanția și reparația bunurilor de folosință îndelungată

Schimbări în legislație pentru producători și comercianți: Noi condiții privind garanția și reparația bunurilor de folosință îndelungată
scris 3 iun 2020

Comercianții vor fi obligați să pună la dispoziția consumatorilor, ale căror produse aflate în perioada de garanție intră în reparație, produse cu caracteristici similare, până la returnarea bunului reparat.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Prevederile sunt cuprinse într-un proiect de lege, care a primit raport favorabil din partea comisiei de de industrii din Camera Deputaților și urmează să primească votul final al Parlamentului.

Norme legale, dar cu \ CITEȘTE ȘI Norme legale, dar cu "soluții": Ospătarii merg pe încredere și nu verifică numerele de telefon ale clienților și nici dacă cei de la mese sunt sau nu rude

De ce este important: În prezent, legea prevede că produsele de folosință îndelungată defectate în termenul de garanție legală de conformitate, atunci când nu pot fi reparate sau când durata cumulată de nefuncționare din cauza deficiențelor apărute în termenul de garanție legală de conformitate depășește 10% din durata acestui termen, la cererea consumatorului, vor fi înlocuite de vânzător sau acesta va restitui consumatorului contravaloarea produsului respectiv.

Legislația nu are prevederi legate de înlocuirea produsului aflat în reparație cu un produs similar care să poată fi folosit de consumator pe durata reparației.

Mai este bine de știut: Potrivit legislației în vigoare, în categoria produselor de de folosință îndelungată sunt incluse autovehiculele, aparate electrice pentru uz casnic (mașini de spălat, frigidere, aspiratoare, mașini de spălat vase, aparate de climatizare, mașini de gătit), aparate electronice audiovizuale (televizoare, camere video, aparate audio), computere, telefoane, chiar și jucării mecanice, electrice sau electronice, mobilier, articole sportive și instrumente muzicale.

ULTIMA ORĂ Senatul reimpune interdicția exportului de produse agricole. Este extinsă și interzicerea exportului de lemne CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Senatul reimpune interdicția exportului de produse agricole. Este extinsă și interzicerea exportului de lemne

Proiectul de lege a fost inițiat de mai mulți deputați liberali și fusese respins de Senat în septembrie anul trecut.

Autorii proiectului subliniază că legislația a pierdut din vedere situația în care produsul de folosință îndelungată poate fi reparat, iar pe perioada reparației consumatorul nu poate să-și satisfacă nevoile asigurate de acel produs.

”De pildă, cumpărătorul unui electrocasnic - frigider, mașină automată de spălat, plită electrică etc. - deși este protejat de garanția produsului, iar produsul va fi reparat, pe perioada reparației el este pus în imposibilitatea de a-și satisface nevoile, pentru care a plătit un preț stabilit de vânzător. Trebuie spus faptul că durata reparațiilor poate varia între 10-15 zile în orașele mari și poate ajunge la peste 30 de zile pentru consumatorii din mediul rural, în special ca urmare a distanțelor mari față de unitățile de service autorizate și acceptate de vânzători”, arată inițiatorii.

Aceștia propun, prin urmare, ca pentru perioada în care produsul de folosință îndelungată se află în procesul de reparație, vânzătorul, pe cheltuiala sa, să asigure consumatorului un produs cu caracteristici similare.

”Pentru produsele de folosință îndelungată defectate în termenul de garanție legală, pentru care unitatea de service a constat că pot fi reparate, vânzătorul are obligația de a pune la dispoziția consumatorului, în mod gratuit, pe perioada aducerii produsului în stare de utilizare normală, un produs cu caracteristici similare”, este completarea pe care o aduce proiectul legii privind vânzarea produselor și garanțiile asociate acestora.

După eliminarea obligației ca supermarket-urile să vândă 51% alimente românești: Instituțiile de stat, de la armată și școli până la penitenciare, obligate să cumpere doar produse fabricate în România CITEȘTE ȘI După eliminarea obligației ca supermarket-urile să vândă 51% alimente românești: Instituțiile de stat, de la armată și școli până la penitenciare, obligate să cumpere doar produse fabricate în România

”Prin această completare, consumatorului i se va garanta accesul la un produs similar și pe perioada cât produsul achiziționat se află la unitatea service pentru reparații. Mai mult decât atât, o asemenea măsură va stimula vânzătorii să ofere spre vânzare produse calitativ superioare, care numai în situații excepționale se defectează în perioadele de garanție”, cred autorii proiectului.

Anul trecut, la Senat, proiectul fusese respins deoarece comisia de specialitate a considerat că ”măsura propusă ar crea dificultate în gestionarea unui stoc de produse de folosință îndelungată pentru a putea fi oferite la înlocuirea în cazul defectării produselor cumpărate de consumatori, acest demers putând produce atât costuri suplimentare, cât și noi obligații vânzătorului ce pot conduce la creșterea costurilor și, implicit, a prețurilor produselor”.

Dacă va fi votat de de deputați, pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie promulgat de șeful statului.

viewscnt
Afla mai multe despre
garantie
produse
reparatie
concumator
inlocuire
dispozitie
comerciant
proiect
lege