Schimbările climatice provoacă probleme noi producătorilor de cafea din Columbia și alte țări

Schimbările climatice provoacă probleme noi producătorilor de cafea din Columbia și alte țări
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 aug 2018

Columbia este unul dintre cei mai mari producători de cafea din lume, cu vânzări anuale de 2,64 de miliarde de dolari de cafea Arabica cultivată pe pantele abrupte din munții Anzi, care împiedică mecanizarea. Exporturile Columbiei sunt depășite doar de cele ale Braziliei și Vietnamului, dar producția este pusă în pericol de schimbările climatice, care provoacă eroziune și alunecări de teren.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În pofida exporturilor globale, fermele de cafea din Columbia au în general dimensiuni modeste, de 4.000-48 de metri pătrați, iar în prezent sunt tot mai vulnerabile la dezastre provocate de schimbările climatice, cum ar fi inundații, secetă și invazii ale dăunătorilor, potrivit unei cercetări efectuate de Jessica Eise, membră Ross în programul doctoral Brian Lamb School of Communication la Purdue University șiNatalie White, profesor asistent pentru comunicare la Purdue, citate de MarketWatch.

Pentru cei 300.000 de producători de cafea din Columbia, aceste riscuri de vreme extremă, cuplate cu anotimpurile tot mai impredictibile, bolile culturilor și invaziile insectelor, asociate schimbărilor climatice, le pun în pericol existența, scrie News.ro.

Retailerul german dm drogerie markt atinge, la 10 ani de la intrarea în România, cele mai mari afaceri, dar rămâne pe pierderi CITEȘTE ȘI Retailerul german dm drogerie markt atinge, la 10 ani de la intrarea în România, cele mai mari afaceri, dar rămâne pe pierderi

Cercetarea a avut loc la începutul anului 2018, în rândul cultivatorilor de cafea din Risaralda, pentru a afla cum se adaptează aceștia la schimbările climatice.

Un număr de 45 de fermieri au fost întrebați, între altele, ce sunt schimbările climatice și cum îi afectează acestea.

Peste 90% dintre cultivatorii de cafea au raportat modificări ale temperaturilor medii, aproximativ 74% au spus că perioadele de secetă au devenit mai lungi și mai grave, iar 61% au spus că are loc în înrăutățire a eroziunii și a alunecărilor de teren din cauza ploilor.

Fermierii au mai observat un impact al modificărilor mediului asupra culturilor. Circa 91% au declarat modificări ale ciclurilor de înflorire și de rodire ale plantelor de cafea, 75% au observat o dezvoltare a dăunătorilor, iar 59% o creștere a bolilor culturilor.

Fermierii consideră că schimbările climatice le pun în pericol existența, iar aceste schimbări au creat incertitudini legate de rutina activităților.

Deoarece sezoanele de plantare și recoltare nu mai sunt regulate sau predictibile, de exemplu, mulți fermieri nu se mai pot baza pe indicatorii tradiționali sezonieri, care să îi ghideze în privința momentului potrivit pentru plantare, recoltare sau îngrijire a culturilor de cafea.

Organizarea activităților de culegere a boabelor de cafea a adevenit și ea o problemă pentru că arborii nu mai înfloresc în același timp, din cauza sezonului instabil. O altă problemă este noua legislație a muncii din Columbia menită să descurajeze folosirea muncii copiilor, ceea ce face găsirea lucrătorilor mai dificilă.

În perioada 2008-2013, producția de cafea a Columbiei a scăzut cu aproximativ 33% din cauza fenomenelor El Niño și La Niña, care au amplificat ploile, perioadele înnorate și valurile de căldură.

Columbia a făcut eforturi să crească producția, iar în acest an fermierii anticipează că vor recolta 13,3 milioane de saci cu boabe de cafea, în creștere cu 23% față de nivelul anului 2013, dar sub obiectivul oficial de 14,7 milioane de saci. Federația Națională a Cafelei din Columbia atribuie acest fapt ploilor excesive și vremii înnorate.

Cafeaua este cel mai importat export agricol al Columbiei, cu o pondere de 31% în comerțul cu produse agricole. Industria columbiană a cafelei valorează anual 1,97 de miliarde de dolari, iar în acest sector lucrează aproximativ 800.000 de persoane.

Alte state aflate în dezvoltare, în care industria cafelei este afectată grav de schimbările climatice, cum sunt Brazilia și Tanzania, au încercat unele strategii de adaptare care au avut succes. Aceste includ introducerea unor noi varietăți de boabe de cafea, îmbunătățirea managementului solului și apei și accesul sporit la împrumuturi și alte servicii financiare, pentru a ajuta fermierii să depășească perioadele cu recolte proaste sau să investească în tehnologii noi.

viewscnt
Afla mai multe despre
cafea
columbia