Sectorul jucăriilor cere UE să ia măsuri împotriva produselor care nu respectă normele

Sectorul jucăriilor cere UE să ia măsuri împotriva produselor care nu respectă normele
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 iun 2020

Sectorul european al jucăriilor a solicitat, miercuri, Uniunii Europene (UE) să fie mult mai severă față de piețele online unde numeroase jucării puse în vânzare nu respectă normele de securitate, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dintre cele aproximativ 200 de jucării fără marcă achiziționate de la terți vânzători de pe patru "marketplaces" din Europa, "97% nu sunt conforme cu Directiva europeană cu privire la securitatea jucăriilor iar 76% din jucăriile testate prezintă defecte care le fac periculoase pentru copiii cu vârsta de până la 6 ani", afirmă într-un comunicat comun Federația franceză a industriilor jucăriilor și puericulturii (FJP) și Toy industries of Europe (TIE), scrie Agerpres.

Coletaria.ro, parte a grupului Packeta din Cehia, transformă depozitul din București în hub regional pentru livrări directe către Bulgaria, Grecia și Cipru CITEȘTE ȘI Coletaria.ro, parte a grupului Packeta din Cehia, transformă depozitul din București în hub regional pentru livrări directe către Bulgaria, Grecia și Cipru

Printre jucăriile testate, care au fost achiziționate la prețuri reduse de pe platformele online Wish, AliExpress, Amazon și eBay, unele prezintă "un risc de sufocare din cauza micilor piese care se desprind ușor" sau "o concentrație de ftalați de mai multe ori peste limita autorizată de UE", se arată în comunicat.

De asemenea, au fost descoperite "pistoale de jucărie ale căror săgeți care pot provoca răni, jucării din lemn cu o sfoară prea lungă și cu care copilul se poate strangula", a declarat directorul general de la FJP, Bruce Aiglehoux.

Aceasta în contextul în care consumatorii se aprovizionează din ce în ce mai mult de pe Internet, iar criza sanitară nu face decât să întărească fenomenul.

Comerțul online reprezintă, deja, 28% din vânzările totale de jucării în Franța în 2019, creștere de 7% în ritm anual, însă "odată cu Covid-19, am văzut o creștere foarte puternică a acestui canal de distribuție", afirmă Frédérique Tutt, expert la firma de cercetare de piață NPD.

Revizuirile prevăzute a avea loc în 2020 asupra reglementărilor europene (Directiva e-commerce din 2001 și Directiva Securitatea Generală a produselor-2001/95/UE), "prezintă oportunitatea de a defini noi obligații care să constrângă piețele să facă mai mult pentru a preveni, reacționa și filtra activitățile vânzătorilor terți", afirmă reprezentanții FJP și TIE.

În acest sens, platformele online ar trebui să poată controla "dacă producătorul a efectuat o procedură de evaluare a conformității și a pus la punct o documentație tehnică conformă cu cerințele impuse de UE", se mai arată în comunicatul celor două organizații. 

viewscnt
Afla mai multe despre
jucarii
uniunea europeana