Senatorii au respins înăsprirea sancțiunilor pentru vânzarea de alcool sau tutun minorilor. Prima abatere ar fi însemnat suspendarea activității comerciantului

Senatorii au respins înăsprirea sancțiunilor pentru vânzarea de alcool sau tutun minorilor. Prima abatere ar fi însemnat suspendarea activității comerciantului
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 26 mai 2021

Senatorii au respins proiectul de lege prin care vânzarea de alcool sau tutun minorilor nu ar mai fi fost sancționată la prima abatere doar cu amendă, ci complementar s-ar fi aplicat suspendarea activității comerciantului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: În prezent, vânzarea produselor din tutun tinerilor cu vârsta sub 18 ani este sancționată în felul următor: cu amendă contravențională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravențională de 10.000 lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității până la remedierea situației care a dus la suspendarea activității la a doua abatere; săvârșirea unei noi contravenții la această lege se sancționează cu amendă contravențională de 15.000 lei și cu sancțiunea complementară de închidere a unității.

Comerțul dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană s-a prăbușit CITEȘTE ȘI Comerțul dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană s-a prăbușit

De asemenea, important: Servirea cu băuturi alcoolice, în localurile publice, a consumatorilor aflați în vădită stare de ebrietate, precum și a minorilor este sancționată cu amendă de la 100 lei la 500 lei, iar în cazul repetării contravenției se dispune, totodată, măsura suspendării activității localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile.

Legislația mai prevede în cazul consumului de băuturi alcoolice de către persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani în locuri publice (drumuri publice, parcuri, stadioane și terenuri sportive, instituții culturale, săli de spectacole, instituții sau unități economice, toate mijloacele de transport în comun, autogări, gări și aeroporturi, de stat și private) amendă de la 100 lei la 500 lei.

EXCLUSIV Kaufland, o nouă tranzacție - pregătește construcția unui hipermarket lângă Selgros Berceni, pe un teren cumpărat de la antreprenorii Klaus Reisenauer, Kurt Wagner și Gabriel Marchievici CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Kaufland, o nouă tranzacție - pregătește construcția unui hipermarket lângă Selgros Berceni, pe un teren cumpărat de la antreprenorii Klaus Reisenauer, Kurt Wagner și Gabriel Marchievici

Comisia juridică a supus plenului Senatului un raport de respingere asupra proiectului, arătând că înițiativa nu permite individualizarea judiciară sau administrativă a sancțiunii, fapt de natură să afecteze exercițiul unor drepturi fundamentale.

Mai mult, proiectul ar încălca dispozițiile constituționale și ale prevederilor legale în vigoare prin stabilirea amenzilor contravenționale în cuantum fix, fapt ce anulează principiul proportionalității în raport de gradul de pericol social al faptei, așa cum a impus în jurisprudența sa Curtea Constituțională.

Uniunea Europeană lansează o investigație preliminară asupra companiei Coca Cola CITEȘTE ȘI Uniunea Europeană lansează o investigație preliminară asupra companiei Coca Cola

Autorul proiectului menționat, deputatul liberal Florin Roman, arată că deși există o legislație consacrată acestei problematici, în sensul interzicerii accesului în unitățile de alimentație publică în care se comercializează băuturi alcoolice sau produse din tutun minorilor neînsoțiți, precum și a comercializării, către copii, a produselor de tutun sau derivate/similare, există operatori economici care, ”poate din cauza unor pedepse mici”, nu respectă aceste interdicții, ”preferând obținerea unui câștig financiar facil, dar imoral, în detrimentul sănătății minorilor”.

Mai grav, potrivit inițiatorului, anumite cluburi sau restaurante - care, printre altele, nu respectă această legislație - reprezintă ”puncte sau focare de unde grupările de criminalitate organizată își recrutează viitorii infractori”.

”Adoptarea acestei inițiative legislative pe de o parte ar constrânge mai mult operatorii economici care comercializează produse de alcool și de tutun să respecte legislația care interzice vânzarea acestor produse către minori, iar, pe de altă parte, minorii nu vor mai fi tentați să intre în astfel de localuri. Chiar dacă unele afaceri nu vor mai fi la fel de rentabile, considerăm că sănătatea copiilor noștri este pe primul loc”, susține autorul proiectului.

DECIZIE Schema de ajutor pentru HoReCa, rectificată în Parlament: Au fost reduse termenele de menținere a activității, prelungite anterior de Guvern. Ajutor și pentru organizatorii de evenimente. Dispar condiții și verificări CITEȘTE ȘI DECIZIE Schema de ajutor pentru HoReCa, rectificată în Parlament: Au fost reduse termenele de menținere a activității, prelungite anterior de Guvern. Ajutor și pentru organizatorii de evenimente. Dispar condiții și verificări

Prin urmare, proiectul prevede ca vânzarea de tutun minorilor să fie sancționată cu amendă contravențională de 10.000 lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității pe o perioadă de 30 de zile.

De asemenea, vânzarea băuturilor alcoolice minorilor sau consumul de către aceștia a băuturilor respective în localurile și spațiile publice menționate în lege nu vor mai fi sancționate doar cu amendă de la 100 lei la 500 lei, ci de la prima abatere constatată se va dispune și măsura suspendării activității localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile.

Proiectul va fi transmis acum spre dezbatere și Camerei Deputaților, care îi va da votul final.

Sfârșitul istoriei, grăbit de pandemie. Gigantul britanic Debenhams și-a închis astăzi ultimul magazin și rămâne cu brandul doar în online. Peste 12.000 de angajați au fost concediați. Impact în România CITEȘTE ȘI Sfârșitul istoriei, grăbit de pandemie. Gigantul britanic Debenhams și-a închis astăzi ultimul magazin și rămâne cu brandul doar în online. Peste 12.000 de angajați au fost concediați. Impact în România

În prezent, în legislativ mai există 2 proiecte care propun înăsprirea sancțiunilor pentru vânzarea sau oferirea de alcool minorilor. Un proiect reprezintă chiar o inițiativă a producătorilor din domeniu, susținută de liberali, iar un alt proiect este o inițiativă a USR, care propune, de asemenea, sancțiunea complementară a suspendării activității comerciantului de la prima abatere.

Ambele inițiative au trecut tacit de Senat anul trecut, inițiativa USR având inițial un raport de adoptare, pentru ca apoi să fie retrimisă pentru dezbatere comisiei de specialitate.

Guvernul Orban a transmis că susține adoptarea inițiaitivelor, cu unele observații, așadar înăsprirea regimului sancționator are toate șansele să fie adoptată, în contextul apariției tot mai multor inițiative legislative de acest fel.

viewscnt
Afla mai multe despre
alcool
tutun
minori
suspendare
activitate
amenda
vanzare
proiect
parlament