STUDIU Românii au preferat hipermarketurile pentru cumpărături, cheltuind mai mult pe produse de uz curent

STUDIU Românii au preferat hipermarketurile pentru cumpărături, cheltuind mai mult pe produse de uz curent
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 dec 2017

Industria bunurilor de larg consum a înregistrat o creștere de aproape 6% în valoare, în primele 9 luni ale anului, hypermarketurile continuând să fie cel mai important canal pentru această industrie. Românii au cheltuit mai mult la un act de cumpărare, însă au cumpărat cu o frecvență relativ similară față de primele 9 luni din 2016.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Comerțul modern domină în continuare piața de FMCG (Fast-moving consumer goods - bunuri de consum cu mișcare rapidă) și se distanțează din ce în ce mai mult de cel tradițional. Formatele moderne au atins o cotă de piață cumulată de peste 58%, cu două puncte procentuale mai mult decât în primele 9 luni din 2016, arată un studiu realizat de compania GfK.

Frecvența de cumpărare se mută din comerțul tradițional în cel modern. Hypermarketurile continuă să fie cel mai important canal pentru această industrie, dar stagnează din punctul de vedere al cotei de piață comparativ cu anul trecut, așa cum se întâmplă și cu supermarketurile. În schimb, magazinele de proximitate râmân vedetele comerțului modern, câștigând noi cumpărători ca urmare a ritmului de expansiune ridicat. Și magazinele de tip discount se dezvoltă semnificativ - aproape trei sferturi dintre români au cumpărat cel puțin o dată bunuri de larg consum din acest format în primele 9 luni din 2017.

Confirmare: Auchan intră pe segmentul de magazine tip supermarket CITEȘTE ȘI Confirmare: Auchan intră pe segmentul de magazine tip supermarket

Din punct de vedere al importanței principalelor categorii de bunuri de larg consum, cea mai mare pondere o dețin alimentele, atât cele proaspete (fructe, legume, carne, lactate etc.), cât și cele ambalate. În rândul alimentelor proaspete, cea mai mare dinamică au avut-o lactatele, iar dintre acestea cel mai mult au crescut în valoare untul, brânza proaspătă și specialitățile din brânză.

Dintre băuturi, cel mai bine au evoluat vinurile, șampania și spirtoasele. În zona de bunuri non-alimentare, produsele pentru îngrijirea locuinței au bună avut cea mai performanță, dar și cele pentru îngrijire personală s-au clasat bine, în special produsele pentru îngrijirea tenului. Totuși, impactul acestor categorii în dezvoltarea industriei FMCG rămâne unul limitat, din cauza ponderii mici a acestora în coșul de cumpărături.

În comparație cu anul trecut, bunurile de folosință curentă vândute la promoție au avut mai degrabă o evoluție constantă. O importanță mare în rândul promoțiilor o dețin în continuare categorii de îngrijire personală - precum produsele de îngrijire a feței și a corpului -, produsele pentru îngrijirea casei și băuturile.

În ceea ce privește ponderea mărcilor private în consum, acestea se mențin la nivelul anului trecut. Magazinele de tip discount și cele de proximitate au vândut într-o proporție mai mare decât alte tipuri de magazine produse sub eticheta marcă privată.

STUDIU Românii au preferat hipermarketurile pentru cumpărături, cheltuind mai mult pe produse de uz curent

 

viewscnt
Afla mai multe despre
bunuri
consum
hipermarketuri