STUDIU Topul sectoarelor cu cele mai eficiente lanțuri de distribuție

STUDIU Topul sectoarelor cu cele mai eficiente lanțuri de distribuție
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 mai 2017

Cele mai multe companii din România care și-au eficientizat distribuția mărfurilor pentru piața internă și de export, pe baza sistemului de închiriere a paleților, provin din sectoarele producătoare de ulei vegetal, ambalaje, zahăr și din sectorul de produse de curățenie și igienă personală, arată o analiză realizată de filiala locală a CHEP, lider mondial în servicii de închiriere a paleților, pe baza analizei structurii lanțului logistic al producătorilor autohtoni, multinaționalelor cu fabrici în România și importatorilor din industria bunurilor de larg consum,  la 31 martie 2017.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Piața de ulei vegetal îmbuteliat înregistrează cel mai ridicat nivel de penetrare a soluției bazate pe închirierea de paleți. În prezent, toți producătorii locali folosesc și acest model logistic, în comun cu alte companii din lanțul de distribuție.

Pe locul 2 în topul sectoarelor economice în care companiile au trecut la sistemul de închiriere este piața de ambalaje din carton pentru bunuri de consum și industrie (nouă producători din top 10), urmată de sectorul zahărului (patru dintre cei mai importanți cinci producători), piața de produse de curățenie și îngrijire personală (patru producători din top 5) și sectorul de morărit și panificație (șapte producători din top 10). 

Producătorii și importatorii care au trecut de la managementul propriu al paleților, la sistemul de închiriere și externalizare a managementului echipamentelor au obținut un nivel crescut de eficiență în bugetul logistic, de până la 30%  pe fluxurile externalizate, după primul an.

70% din aplicațiile de smartphone vând datele personale pe care le colectează CITEȘTE ȘI 70% din aplicațiile de smartphone vând datele personale pe care le colectează

Pentru companiile din clasament, principalii factori de influență în decizia de conversie la noul model logistic au fost: blocarea capitalului în parcul de paleți, recuperarea dificilă din piață a paleților (atât de la retaileri, cât și de la distribuitori), nevoia de îmbunătățire a disponibilității la raft și presiunile legislative referitoare la ambalajele puse pe piață.

Conform datelor analizate până la 31 martie, cel mai mare volum de paleți închiriați se înregistrează în sectorul de produse de curățenie și de igienă personală, pentru care se emit anual 700.000 de fluxuri de paleți, urmat de sectoarele de băuturi (662.000), ulei vegetal (375.000), morărit și panificație (290.000), ambalaje (212.000) și zahăr (109.000).

CHEP România, subsidiara locală a liderului mondial în servicii de reutilizare prin închiriere a paleților, parte a grupului Brambles, a raportat venituri totale de 39,9 milioane lei (8,8 milioane euro) din închirierea paleților, pentru anul fiscal încheiat la 30 iunie 2016 , în creștere cu aproximativ 26% față de anul fiscal precedent, când a înregistrat o cifră de afaceri de 31,4 milioane lei (7 milioane euro).

Companiile autohtone de producție, multinaționalele cu fabrici în România și importatorii închiriază anual 3 milioane de paleți albaștri. CHEP România acoperă circa 15% din piața serviciilor logistice cu paleți, față de 10% în 2015 și își menține prognoza pentru o rată de creștere anuală medie de 20% până în 2020.

viewscnt
Afla mai multe despre
chep romania
paleti