Trei producători de vopsele au acceptat să plătească 305 milioane de dolari în California, într-un proces vechi de 19 ani legat de vopseaua cu plumb periculoasă

Trei producători de vopsele au acceptat să plătească 305 milioane de dolari în California, într-un proces vechi de 19 ani legat de vopseaua cu plumb periculoasă
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 iul 2019

După un proces desfășurat pe parcursul a 19 ani, trei producători de vopsele au acceptat să plătească 305 de milioane de dolari, într-un acord cu ținutul California și autorități municipale, pentru a elimina riscurile de otrăvire provocate de vopseaua pe bază de plumb care există încă în locuințele vechi, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit acordului, prezentat într-un document înregistrat miercuri la Curtea Superioadă a Ținutului Santa Clara, pârâții Sherwin-Williams, Conagra Brands și NL Industries au acceptat să plătească suma pe parcursul a șase ani, începând cu o plată de 75 de milioane de dolari în 2019, scrie News.ro.

Producătorii de vopsele nu au admis că ar fi comis preo ilegalitate.

România a fost și în luna iunie țara cu cea mai mare inflație anuală din UE CITEȘTE ȘI România a fost și în luna iunie țara cu cea mai mare inflație anuală din UE

Majoritatea banilor vor fi alocați pentru un program de eliminare a vopselei pe bază de plumb periculoasă din locuințele vechi din 10 jurisdicții care au participat la proces. Între acestea se află ținuturile Los Angeles, San Francisco, Alameda și Santa Clara, precum și orașe individuale precum Oakland și San Diego.

În timpul litigiului, reclamanți ceruseră eliminarea vopselei cu plumb de la sute de mii de case vechi. Nu este clar câte case vor deveni sigure în urma acordului.

Anul trecut, Curtea Superioară a Ținutului Santa Clara a estimat că inspectarea unei singure case ar costa în medie circa 140 de dolari, în timp ce remedierea vopselei cu plumb ar costa aproximativ 1.500 de dolari.

O parte din banii prevăzuți în acord, respectiv 17%, vor merge la un consultant extern angajat de guvernele locale în timpul procesului.

Programul de curățare a caselor va fi gratuit pentru proprietarii care se vor califica să participe, iar măsurile vor preveni mii de cazuri de intoxicare cu plumb.

”Acest acord de referință va permite ca mii de locuințe să fie remediate și, drept rezultat, generații actuale și viitoare de copii din California nu vor mai risca să se otrăvească cu plumb”, a declarat James Williams, avocat al Ținutului Santa Clara.

Amazon a oferit cumpărătorilor câte 10 dolari în cadrul evenimentului de vânzări Prime Day, în schimbul dreptului de a urmări site-urile vizitate de aceștia CITEȘTE ȘI Amazon a oferit cumpărătorilor câte 10 dolari în cadrul evenimentului de vânzări Prime Day, în schimbul dreptului de a urmări site-urile vizitate de aceștia

Sherwin-Williams a anunțat că acordul este favorabil, limitând răspunderea financiară a companiei. Compania s-a angajat să se apere în alte procese legate de promovarea ilegală sau vânzarea vopselei cu plumg, în urmă cu multe decenii, înainte ca acestea să fie interzise în Statele Unite.

Autoritățile locale au intentat procesul în anul 2000, cu obiectivul de a cere companiilor să plătească miliarde de dolari pentru curățarea vopselei. Acestea au susținut că producătorii au știut de pericolul toxic al vopselei cu plumb atunci când au comercializat produselor de-a lungul deceniilor, înainte ca guvernul să interzică utilizarea acesteia în locuințe, în 1978.

Companiile au susținut că nu au continuat să comercializeze vopselele cu plumb după ce riscurile au devenit cunoscute. Acestea au mai arătat că proprietarii de proprietăți particulare erau responsabili de întreținerea locuințelor pentru a se asigura că vopseaua nu afectează locatarii.

CONFIRMARE: FOTO O companie chineză, printre cei mai importanți furnizori de scaune de birou din China, pune la bătaie aproape 10 milioane de dolari pentru a deschide o fabrică de mobilă în România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE: FOTO O companie chineză, printre cei mai importanți furnizori de scaune de birou din China, pune la bătaie aproape 10 milioane de dolari pentru a deschide o fabrică de mobilă în România

Suma de 305 milioane de dolari este cu mult mai mică față de ce au cerut recent reclamanții. Într-un verdict din 2014, companiile ar fi trebuit să plătească 1,15 miliarde de dolari, dar o curte de apel a redus în 2017 suma la 409 milioane de dolari. Deciziile de atunci ale instanței au restricționat și cum pot fi folosiți banii.

Prin compromisul la care s-a ajuns, pentru o sumă mai mică, reclamanții au obținut eliminarea restricțiilor respective.

viewscnt
Afla mai multe despre
california
producători de vopsele