Trump a înfuriat cultivatorii americani de citrice, pentru că a ridicat embargoul pe importurile de lămâi argentiniene

Trump a înfuriat cultivatorii americani de citrice, pentru că a ridicat embargoul pe importurile de lămâi argentiniene
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 mai 2017

Președintele american Donald Trump a înfuriat fermierii americani de citrice, pentru că permite, începând de vineri, importurile de lămâi din Argentina – unul dintre cei mai mari producători ai acestor fructe din lume, după un embargo de 16 ani, relatează CNN Money.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Embargoul a fost impus după ce cultivatorii americani de lămâi și oamenii de știință au atras atenția că lămâile din Argentina poartă boli ce reprezintă un risc pentru culturile americane, scrie News.ro.

Însă Departamentul american al Agriculturii a conchis în decembrie că fermierii argentinieni au rezolvat problemele și că lămâile lor pot fi importate fără a prezenta vreun pericol.

Potrivit CNN Money, dosarul lămâilor argentiniene a început ca una dintre primele acțiuni protecționiste ca președinte. La scurt timp după învestirea în funcție, administrația Trump a amânat pe 23 ianuarie, cu 60 de zile, decizia de a ridica embargoul pentru lămâile din Argentina.

Președintele Barack Obama a decis eliminarea restricțiilor după o întâlnire cu președintele Mauricio Macri, annul trecut. Cele două țări au reluat relațiile politice după ce regimul populist se distanțase de SUA.

Transportatori: Germania a interzis șoferilor profesioniști să își efectueze odihna săptămânală în cabina camionului CITEȘTE ȘI Transportatori: Germania a interzis șoferilor profesioniști să își efectueze odihna săptămânală în cabina camionului

Unii au perceput această amânare ca un exemplu al atitudinii sale dure în privința comerțului și ca o garanție pentru respectarea promisiunilor de campanie.

Însă Trump s-a răzgândit când președintele Macri a vizitat Statele Unite la sfârșitul lunii aprilie. “Vom avea o dispoziție foarte favorabilă” față de lămâile argentiniene, a spus Trump pe 27 aprilie, când Macri a vizitat Casa Albă.

La scurt timp după vizită, Departamentul american al Agriculturii a anunțat că embargooul va fi ridicat pe 26 mai.

Fermierii americani sunt, însă, nemulțumiți de decizie, spunând că slujbele și culturile lor sunt în pericol, în condițiile în care au crezut că Trump este de partea lor.

“Ceva ce am crezut că m rezolvat a fost reînviat”, s-a pâns Curt Holmes, președintele grupului de lobby California Citrus Mutual.

Holmes susține că politica a ignorat concluziile oamenilor de știință și că ridicarea embargoului pune locurile de muncă americane în pericol, fiindcă fermele americane nu pot să reprezinte o concurență pentru cel mai mare producător de lămâi din lume.

Holmes a dat în judecată Guvernul SUA pentru decizie.

California este principalul producător de lămâi din SUA, cu o industrie a citricelor de 3,3 miliarde de dolari. Aproximativ 22.000 de oameni lucrează în acest domeniu.

Holmes nu a precizat câți americani și-ar putea pierde locurile de muncă din cauza importurilor de lămâi argentiniene. 

viewscnt
Afla mai multe despre
trump
citrice
lamai
argentina