ULTIMA ORĂ Decizie în primă etapă: Prețurile medicamentelor și alimentelor - plafonate. Ce adaosuri sunt permise la producător și vânzător

ULTIMA ORĂ Decizie în primă etapă: Prețurile medicamentelor și alimentelor - plafonate. Ce adaosuri sunt permise la producător și vânzător
scris 31 mar 2020

Prețurile la raft pentru medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale, cât și pentru alimentele care fac parte din coșul minim de consum vor fi plafonate pe toată perioada stării de urgență și pe o perioadă de cel mult 90 de zile de la data încetării stării de urgență, potrivit unui proiect de lege adoptat marți de senatori.

Proiectul, care face parte dintr-o serie de inițiative ale PSD depuse în contextul pandemiei de coronavirus, va fi transmis acum spre dezbatere și vot final Camerei Deputaților.

În plină pandemie, dispare obligația ca marile magazine să comercializeze 51% alimente românești CITEȘTE ȘI În plină pandemie, dispare obligația ca marile magazine să comercializeze 51% alimente românești

Astfel, proiectul prevede că, pe perioada situației de urgență și pentru cel mult 90 de zile de la data încetării stării de urgență, se plafonează prețurile în mod specific asupra acelor produse care au legătură cu starea de urgență și anume medicamentele OTC incluse în protocolul de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2 aprobat prin Ordinul Ministerului Sănătății nr.487/2020, respectiv dispozitivele medicale de protecție, materiale sanitare, precum si unele suplimente alimentare.

Plafonarea se efectuează după cum urmează: la prețul de producție/import adaosul comercial maxim pe lanțul de distribuție și vânzare cu amănuntul poate fi de maximum 10%.

Ministrul Agriculturii: Plafonarea prețului alimentelor e o prostie, distruge producătorul român și încurajează specula CITEȘTE ȘI Ministrul Agriculturii: Plafonarea prețului alimentelor e o prostie, distruge producătorul român și încurajează specula

Asemănător, sunt plafonate prețurile la raft ale alimentelor care fac parte din coșul minim de consum prevăzut prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 217/2000 privind aprobarea coșului minim de consum lunar, aprobată prin Legea 554/2001.

Astfel, la prețurile de livrare ale producătorului, adaosul maxim pe întreg lanțul de distribuție și vânzare cu amănuntul va fi de maximum 10%, pe toată perioada stării de urgență și pe o perioadă de cel mult 90 de zile de la data încetării stării de urgență. 

Nerespectarea plafonărilor ar urma să constituie contravenție și să fie sancționată cu amendă începând de la 5 milioane lei, dar nu mai mult de 4% din cifra de afaceri.

viewscnt
Afla mai multe despre
plafonare
pret
medicamente
alimente
proiect
psd
senat
parlament