VIDEO Ce nu știai despre vendomatele din România. Ce se cumpără și de ce

VIDEO Ce nu știai despre vendomatele din România. Ce se cumpără și de ce
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 26 nov 2019

Pentru  majoritatea oamenilor, aparatele automate de distribuție cafea, sucuri, apă, sandwich-uri sau dulciuri – denumite vendomate - și-au făcut loc, încet, în rutina de zi cu zi și au devenit indispensabile și pe piața românească, pentru a începe ziua cu un plus de energie și tonus optimist. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Piața americană, cea franceză sau cea germană erau deja familiarizate demult cu astfel de aparate, care s-au dezvoltat însă în ultimii ani în zonele cu trafic și în diversele clădiri din România. Și-au diversificat oferta în timp, și-au îmbunătățit funcțiile și au crescut în calitate – atât ca servicii, cât și ca produse puse la dispoziție. 

Ultimele date oficiale ale European Vending & Coffee Service Association relevă că aproximativ 100 de milioane de produse sunt livrate zilnic prin intermediul aparatelor automate. În Europa este disponibil un aparat la 180 de persoane, 295 de milioane de europeni folosind un astfel de aparat cel puțin săptămânal. Cheltuiala medie săptămânală/persoană nu depășește 4 euro.

VIDEO Ce nu știai despre vendomatele din România. Ce se cumpără și de ce

Practic, în condițiile în care timpul reprezintă o resursă pe care nimeni nu își mai permite să o risipească ușor, astfel de aparate încep să câștige teren datorită avantajelor pe care le presupune: nu este nevoie de vânzător, livrează rapid un produs, funcționează 24 de ore din 24.

VIDEO Ce nu știai despre vendomatele din România. Ce se cumpără și de ce

La acestea se adaugă și siguranța că aparatul care livrează produsul este unul curat, procedurile de îngrijire și mentenanță fiind clar stabilite și atent respectate: aparatele sunt curățate zilnic sau la fiecare vizită (care poate fi tot zilnică sau de cel mult 2-3 zile, în funcție de consumul din acea zonă), fiind igienizate/dezinfectate componentele care intră în contact cu produsul finit. Suplimentar, lunar sunt spălate toate componentele aparatului, cu detergenți și substanțe speciale. Iar pe lângă operațiunile de curățare, tot cel puțin lunar sunt cele de revizie tehnică (curățenie și spălare generală, teste privind livrarea corectă a produsului, verificarea prețurilor etc).

Aparatele sunt construite să respecte sistemul FIFO de livrare a produselor, ceea ce înseamnă că în aparat nu pot fi produse expirate. Pentru fiecare aparat sunt fișe de monitorizare a produselor (cu data alimentării, termenul de valabilitate și lotul, pentru a fi verificată trasabilitatea acestora). Termenul de valabilitate al produselor este în medie de 1,5 ani de la introducerea lor în aparate, iar intervalul de timp la care sunt alimentate este de maximum o săptămână.

La nivel european, preferințele consumatorilor se îndreaptă în principal spre cafea și băuturi calde, ponderea acestora în total vânzări fiind de 70%. Urmează snacks-urile, sandwich-urile și dulciurile și băuturile reci. Dintre băuturile reci, apa este cea mai vândută.

VIDEO Ce nu știai despre vendomatele din România. Ce se cumpără și de ce

Dar pe un fond în care opțiunile consumatorilor și specificul cererii se dezvoltă, și aparatele automate se adaptează și includ periodic noi oferte de produse, operatorii lucrând îndeaproape cu organizațiile naționale de sănătate astfel încât produsele vândute să fie unele de calitate.

VIDEO Ce nu știai despre vendomatele din România. Ce se cumpără și de ce

viewscnt
Afla mai multe despre
vendomate
cafea
apa
dulciuri
aparate